Ucraina a eliberat în 5 zile mai mult teritoriu decât au reușit să cucerească rușii în 6 luni

Institutul pentru Studiul Războiului, ISW, un think tank american care publică zilnic rapoarte ale războiului din Ucraina și e una dintre cele mai credibile surse de informații despre conflict a scris, pe 11 septembrie, că armata ucraineană a recucerit 3.000 km pătrați de teritoriu ocupat din aprilie de ruși.

Ucraina a eliberat în 5 zile mai mult teritoriu decât au reușit să cucerească rușii în 6 luni

„Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov înfrânge forțele ruse și prăbușește axa Donbas Nord a Rusiei. Forțele ruse nu efectuează o retragere controlată și fug în grabă din sud-estul regiunii Harkov, pentru a scăpa de încercuirea din jurul Izium. Forțele ruse au slăbit anterior axa de nord a Donbasului, prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau, cel puțin, de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere.

Câștigurile ucrainene nu sunt limitate la zona Izium. Forțele ucrainene au capturat Veliki Burluk pe 10 septembrie, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița de stat cu Rusia. Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, de pe 6 septembrie, mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor începând din aprilie”, scrie ISW

Forțele ucrainene vor captura probabil orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, subliniază sursa citată. Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană, de la câștigarea bătăliei de la Kiev, în martie. Ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk, de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a depăși pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Sloviansk – Kramatorsk.

O încercuire cu succes a forțelor ruse care fug din Izium ar avea ca rezultat distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele legate de numărul militarilor și moralul rușilor. Corespondenții de război și bloggerii ruși au raportat, de asemenea, că se confruntă cu provocări atunci când evacuează Izium, indicând că forțele ucrainene închid cel puțin parțial o încercuire, în unele zone”, spune ISW.

Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakleia-Izium pe 10 septembrie, încadrând în mod fals retragerea ca o „regrupare” de forțe pentru a sprijini eforturile Rusiei în direcția regiunii Donețk, după modelul explicației false a Kremlinului pentru retragerea Rusiei după bătălia de la Kiev.

Comunicatul Moscovei nu a recunoscut succesele ucrainene în jurul Oblastului Harkov ca fiind principalul factor pentru retragerea Rusiei și a susținut că militarii ruși au efectuat o retragere controlată din zona Balakleia-Izium în ultimele trei zile. Ministerul Apărării a afirmat în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța retragerii. Aceste declarații nu au nicio legătură cu situația de pe teren.

sursa

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei. Virusul afectează în mare parte copiii
Articolul anterior
Grecia se aşteaptă la venituri record din turism în 2022
Articolul următor