Ucraina ar putea relua orașul Kupiansk în 72 de ore. Soldații ruși dezertează și își abandonează uniformele

Armata ucraineană spune că a recuperat zeci de localităţi în sud, est şi nord-est. Cele mai multe progrese se fac în Harkov, dar şi în Donbas au cucerit noi zone lângă Kramatorsk şi Sloviansk. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie. Între timp, secretarul de stat american Blinken a făcut o vizită surpriză în Ucraina şi promis ajutor militar suplimentar de încă 2 miliarde de dolari.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au făcut progrese în regiunea Harkov, eliberând cel puțin 20 de așezări în contraofensiva aflată în curs. Președintele Zelenski a anuţat că soldații săi controlează un oraş cheie – Balaklia, scrie observatornews.ro.

Pozițiile din spatele liniilor ruseşti din regiunea Harkov sunt expuse şi vulnerabile la noi progrese ale ucrainenilor care vor captura probabil oraşul Kupiansk în următoarele 72 de ore. Viteza relativ rapidă de înaintare a forțelor ucrainene, apropierea de Kupiansk și capacitatea de a bombarda orașul provoacă panică în zonele din spatele liniilor ruseşti, susţin experţii americani de la ISW, Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza de vineri.

Succesele ucrainene pe linia Harkov – Izium creează fisuri în spațiul informațional rusesc și erodează încrederea în comandamentul rus într-o măsură nemaivăzută din luna mai, mai scrie ISW.  Forțele ucrainene din regiunea Harkov au avansat pe 8 septembrie la 20 de kilometri de oraşul Kupiansk, un nod logistic cheie pentru ruşi.

Cucerirea oraşului va afecta grav, dar nu va întrerupe complet liniile de comunicație la sol ale ruşilor către Izium. Forțele ucrainene continuă să atace liniile de comunicaţie, punctele de comandă și control și depozitele de muniții din regiunea Herson, mai relatează ISW. 

Forțele de apărare ucrainene desfășoară o contraofensivă de succes în direcția Harkov: cu sprijinul populației locale, Forțele Armate au avansat aproape 50 de kilometri în doar trei zile, anunţă agenţia de presă ucraineană ukrinform.net.

650 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore

Alți 650 de soldați ruși au fost uciși în războiul din Ucraina, potrivit ultimei actualizări de vineri a Ministerului ucrainean al Apărării. Rusia a pierdut 51.900 de militari de la începutul războiului, în creștere faţă de bilanţul  de 51.250, publicat joi. Acesta a adăugat că, de la începutul invaziei, Rusia a pierdut un total de 2122 de tancuri, 4575 de vehicule blindate de luptă, 239 de aeronave și 211 elicoptere.

Armata ucraineană a preluat controlul în oraşul Balaklia

Președintele Volodimir Zelenski a publicat imaigni în care trupele ucrainene anunţă eliberarea orașului Balaklia, din regiunea Harkov, relatează ukrinform. „Totul este la locul lui. Steagul Ucrainei este într-un oraș ucrainean liber! Mulțumesc! Sunt mândru de voi! Aveţi grijă! Spre victorie! Slavă Ucrainei!” a scris Zelenski. Soldaţii ucraineni au transmis că ruşii s-au retras din oraş.

Ucraina susține că soldații ruși dezertează și își abandonează uniformele

Armata ucraineană susține că forțele ruse din regiunea Harkov au suferit pierderi semnificative, ceea ce a determinat unii soldați să dezerteze și să-și abandoneze uniformele, sperând să-și piardă urmele printre civili, relatează CNN. „Unele unități inamice au suferit pierderi semnificative”, a anunțat, vineri, Statul Major al armatei ucrainene. 

Statul Major General a reiterat că militarii ucraineni au avansat cu aproape 50 de kilometri în teritoriul controlat de ruși. „Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentul militar avariat în zonele așezărilor Vilkhuvatka și Borodoyarske”, se mai arată în informare.  

Rusia, principala sursă de transferuri bănești în Moldova în semestrul II al acestui an

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de  100 de dolari

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Disperarea unei românce care și-a împrumutat un prieten cu 10.000 de euro și nu i-a primit înapoi
Articolul anterior
Susținătorii lui Șor au venit cu mături în fața Președinției pentru a cere demisia Maiei Sandu
Articolul următor