Ucraina: Nou atac rusesc cu rachete și alarme aeriene în toată țara

Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune luni la primele ore ale dimineții, după atacuri rusești cu rachete în regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters. Serviciile de urgență au emis alerte de raid aerian în toată Ucraina, scrie News.ro.

„În jurul orei 02:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina din aeronavele aviației strategice – nouă Tu-95 din regiunea Olenegorsk (regiunea Murmansk) și două Tu-160 din regiunea Mării Caspice. În total, au fost lansate din aer 18 rachete de croazieră X-101/X-555. Forțele de apărare aeriană și mijloacele Forțelor Aeriene ale Ucrainei au distrus 15 dintre ele!”, anunță Statul Major ucrainean.

Șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a spus că apărarea aeriană este activă și i-a îndemnat pe cetățeni să nu ignore sirenele de raid aerian, potrivit Kyiv Independent.

Ministrul Afacerilor Interne, după atacul de la Aeroport: ,,Condamnăm oricare act care amenință siguranța și securitatea poporului nostru”

Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne, a venit cu o reacție după atacul de la Aeroport:

Russia and 'fugitive oligarchs' pile pressure on Moldova, top minister says  – POLITICO

„Cu regret, trebuie să confirm pierderea a doi oameni aflați la datorie, dintre care unul fiind angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Din păcate nemulțumirea și răzvrătirea unora care nu înțeleg regulile statului de drept și reacționează violent, duce la tragedii și pierderi de vieți omenești.

Condamn oricare act care amenință siguranța și securitatea poporului nostru.

Cu inimă grea, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate pe urma acestui eveniment devastator.

Mulțumesc autorităților că au făcut în așa fel ca numărul victimelor să nu fie mai mare.

Dumnezeu să îi odihnească pe cei pierduți.”

Dumitru Alaiba: ,,Doi eroi și-au pierdut viața, la datorie, pentru ca în țară să nu pătrundă o persoană cu motivații criminale”

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a comentat atacul de la Aeroportul Chișinău, în care un cetățean al Tadjikistanului a ucis un polițist de frontieră și un agent de securitate. Oficialul a precizat că, chiar dacă este geru, societatea trebuie să se abțină de la ură etnică, scrie Newsmaker.

În seara zilei de 30 iunie, Dumitru Alaiba a participat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În acest context, ministrul a fost întrebat ce ar trebui să înțeleagă societatea de pe urma acestei tragedii.

„Ce ar trebui să înțeleagă în continuare societatea? Pentru că vor exista și mesaje prin care cineva va încerca să introducă un soi de ură pentru a destabiliza, inclusiv psihologic, societatea din Republica Moldova”, a spus moderatorul emisiunii.

Ministrul Alaiba a menționat că, în primul rând, cetățenii trebuie să se informeze doar din surse oficiale.

„În primul rând, prima recomandare în asemenea situații este să credem doar în surse oficiale, să lansăm speculații și să nu le credem. Asta este crucial pentru a menține acest cal în societate și a preveni o panică”, a menționat acesta.

Totodată, în condițiile în care se știe că atacatorul este cetățean al Tadjikistanului, Dumitru Alaiba a recomandat societății să nu recurgă la ură etnică.

„În al doilea rând, să nu recurgem la ură. Pentru că știindu-se cetățenia agresorului trebuie să ținem minte, și eu înțeleg că asta este poate greu, dar trebuie să ținem minte că este un om și să nu extrapolăm pe o etnie întreagă. Și asta e greu acum de spus normal. În al treilea rând, aș spune că stilul nostru de viață și tot ceea ce avem în jur și acest calm în societate costă. Și el astăzi a costat două vieți, pentru că acești eroi și-au pierdut viața, la datorie, pentru ca acestă țară să nu pătrundă o persoană cu motivații extrem perverse, criminale. Pentru că dacă asta s-a întâmplat în Aeroport, se putea întâmpla și în afara Aeroportului”, a spus el.

În context, ministrul Economiei a exprimat condoleanțe pentru rudele și apropiații victimelor.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroprtul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație FULGER. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Munteanu și un angajat din securitatea aeroportuară au fost omorâți. O altă persoană – pasager – a fost rănită.

Aeroportul Chișinău își reia activitatea, în cadrul unui regim special

Aeroportul Internațional Chișinău informează despre reluarea treptată a activității, în cadrul unui regim special, care prevede alte puncte pentru plecări și sosiri.

Sala VIP de la Aeroportul Internațional Chișinău își reia activitatea. A  fost redenumită în „Sala Expres” - #diez

Potrivit responsabililor de la Aeroport, plecările se vor efectua prin sala de plecări a aeroportului, iar sosirile se vor efectua prin Sala Delegatiilor Oficiale și prin Sala Expres.

Amintim că un atac armat a avut loc în această seară la Aeroportul Internațional Chișinău, în urma căruia au fost uciși un polițist de frontieră și un angajat din Securitatea aeroportuară. Un pasager a fost rănit. 

Autorul atacului este un cetățean din Tadjikistan care după ce i s-a refuzat intrarea în țară, a sustras arma unui polițist de forntieră și a deschis focul. Individul s-a baricadat într-o încăpere din aeroport, iar ulterior a fost rănit și reținut. 

Procuratura generală a deschis un dosar penal pentru atac terorist.

Portughezii obţin dreptul la concediu medical de scurtă durată autodeclarat prin internet sau telefon
Articolul anterior
Karim Benzema a devenit tată pentru a patra oară
Articolul următor