Ucraina nu va lăsa armata rusă să ajungă la hotarele Moldovei, susțin oficialii din țara vecină

Ucraina își apără activ frontierele sudice ale țării, iar o eventuală ocupare a regiunilor Nicolaiv și Odesa de către armata rusă este imposibilă. O spune consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoleak, potrivit căruia Rusia nu poate ataca Republica Moldova decât preluând controlul asupra regiunilor din sud, însă armata ucraineană nu va permite un astfel de scenariu. Oficialul ucrainean a menționat că după ce Rusia a început să lovească elemente de infrastructură strategică civilă, lăsând oamenii în frig și beznă, Kievul așteaptă că întreaga comunitate internațională, inclusiv Republica Moldova, să vină cu un mesaj consolidat anti-Rusia, scrie IPN.

După eșecul suferit în regiunea Harkov, Rusia a atacat mai multe obiective de infrastructură civilă, centrale termice și electrice, lăsând mii de oameni fără căldură și electricitate. Consilierul președintelui Zelenski spune că autoritățile ucraineane încearcă în regim de urgență să restabilească aprovizionarea cu electricitate și energie termică a localităților afectate.

„Noi am înțeles și am anticipat aceste riscuri. Noi încercăm să diversificăm resursele energetice pentru a asigura localitățile cu căldură și electricitate. Avem organizate mai multe grupuri operative gata să restabilească funcționalitatea liniilor de curent afectate. Asigurăm protecția centralelor termice, electrice care au avut de suferit. Sunt construite ziduri speciale de beton. Am intensificat discuțiile cu partenerii din Europa și SUA solicitându-le sisteme anti-rachetă moderne. Centrala nicleară de la Zaporojie este folosită de Rusia pentru a opri accesul sudului Ucrainei la resurse energetice și să redirecționeze energia electrică spre Crimeea. Ei folosesc centrala drept mijloc de șantaj împotriva Europei, amenințând cu o eventuală catastrofă nucleară”,

a explicat Mihail Podoleak în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei TV.

Potrivit oficialului ucrainean, Republica Moldova nu este în pericol atât timp cât controlul asupra regiunilor Nicolaiv și Odessa nu este preluat de armata rusă. Podoleak spune că Republica Moldova poate miza pe Ucraina în acest sens, iar Kievul așteaptă o retorică mai categorică din partea Chișinăului după atacurile barbare ale rușilor asupra obiectivelor de infrastructură civilă.

Războiul este imprevizibil, dar noi înțelegem acum ce vrea, ce face și ce resurse are Rusia. Categoric nu vom permite intrarea în Nicolaiv și Odessa, nu le vom permite să controleze zona acvatică din jurul acestor regiuni. Nu vom permite aterizarea peste liman pe teritoriul enclavei criminale – Transnistria. Republica Moldova poate miza pe noi. Ne-am dori ca și Moldova să aibă o atitudine mai dură cu referire la ceea ce face Rusia în Ucraina. Rusia atacă oameni pașnici, pentru noi este important să existe o poziție mondială consolidată pe acest subiect, să se știe că acest tip de război este dezgustător, iar reputația Rusiei să fie redusă la zero. Din punct de vedere militar noi ne apărăm activ granițele de sud, asta este important și pentru noi, și pentru partenerii noștri, România, Republica Moldova ”, a mai spus consilierul președintelui ucrainean.

Ieri, mai multe rachete rusești au lovit construcțiile hidraulice de pe râul Inhuleț din Ucraina, fapt ce a făcut ca nivelul apei râului să crească, amenințând orașul Krivoi Rog. „Țara teroristă continuă să lupte împotriva civililor. De data aceasta, cu lovituri de rachete asupra instalațiilor hidrotehnice și o încercare de a inunda Krivoi Rog”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

Compensații la gaze naturale: O familie cu doi copii și un venit lunar de 25 de mii de lei va fi considerată vulnerabilă
Articolul anterior
Eveniment istoric la Chișinău! Sheriff Tiraspol va juca deseară cu Manchester United în grupele UEFA Europa League
Articolul următor