Ucraina riscă să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa

Situaţia critică în Ucraina. Țara ce are o populaţie de 47,7 milioane locuitori, a raportat până joi, un număr de 51.224 de cazuri de Covid-19, dintre care 810 în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului sănătăţii Maksim Stepanov.

separator

Cele mai multe noi cazuri s-au înregistrat în regiunea Lvov (119), oraşul Kiev (93) şi în regiunile Transcarpatia (89) şi Rivne (76).

În ultimele 24 de ore, 21 persoane au murit din cauza COVID-19 şi 665 pacienţi s-au vindecat în Ucraina. De la începutul pandemiei de COVID-19 numărul total al deceselor a ajuns la 1.327, iar cel al persoanelor vindecate este de 24.784.

Epidemiologul-şef ucrainean, Viktor Liaşko, a avertizat că numărul real de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în Ucraina ar putea ajunge la 150.000, existând riscul ca, astfel, ţara să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa.

„Trebuie să luăm în calcul şi să fim pregătiţi pentru cele mai pesimiste scenarii.

Ne este frică? Da, ne este frică. Ne pregătim? Da, suntem pregătiţi. Dar nimeni nu va fi pregătit pentru o creştere rapidă a numărului de cazuri” – a explicat Liaşko, într-un interviu pentru BBC Ucraina, potrivit korrespondent.net.

Potrivit epidemiologului, care deţine şi funcţia de viceministru al sănătăţii în guvernul ucrainean, statisticile arată că, în medie, în Ucraina sunt depistate aproximativ 35% din numărul total de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că „nu are loc nicio manipulare a datelor şi că nicăieri în lume nu sunt depistate 100% din cazuri”.

Viktor Liaşko a mai subliniat că sistemul de sănătate din Ucraina nu va face faţă dacă vor exista prea mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Sunt convins că acest lucru (o reizbucnire a cazurilor de COVID-19, n.red) nu se poate întâmpla vara, deoarece sunt excluse alte boli asemănătoare gripei.

Dar, dacă neglijăm măsurile de carantină, prognozele pot fi imprevizibile” – a adăugat Viktor Liaşko, epidemiologul-şef ucrainean, conform adevarul.ro.

68 de moldoveni au fost amendați pentru că nu au respectat regimul de autoizolare
Articolul anterior
Coreea de Sud: primarul dispărut al capitalei Seul a fost găsit mort
Articolul următor
Alte articole interesante