Ucraina riscă să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa

Situaţia critică în Ucraina. Țara ce are o populaţie de 47,7 milioane locuitori, a raportat până joi, un număr de 51.224 de cazuri de Covid-19, dintre care 810 în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului sănătăţii Maksim Stepanov.

separator

Cele mai multe noi cazuri s-au înregistrat în regiunea Lvov (119), oraşul Kiev (93) şi în regiunile Transcarpatia (89) şi Rivne (76).

În ultimele 24 de ore, 21 persoane au murit din cauza COVID-19 şi 665 pacienţi s-au vindecat în Ucraina. De la începutul pandemiei de COVID-19 numărul total al deceselor a ajuns la 1.327, iar cel al persoanelor vindecate este de 24.784.

Epidemiologul-şef ucrainean, Viktor Liaşko, a avertizat că numărul real de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în Ucraina ar putea ajunge la 150.000, existând riscul ca, astfel, ţara să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa.

„Trebuie să luăm în calcul şi să fim pregătiţi pentru cele mai pesimiste scenarii.

Ne este frică? Da, ne este frică. Ne pregătim? Da, suntem pregătiţi. Dar nimeni nu va fi pregătit pentru o creştere rapidă a numărului de cazuri” – a explicat Liaşko, într-un interviu pentru BBC Ucraina, potrivit korrespondent.net.

Potrivit epidemiologului, care deţine şi funcţia de viceministru al sănătăţii în guvernul ucrainean, statisticile arată că, în medie, în Ucraina sunt depistate aproximativ 35% din numărul total de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că „nu are loc nicio manipulare a datelor şi că nicăieri în lume nu sunt depistate 100% din cazuri”.

Viktor Liaşko a mai subliniat că sistemul de sănătate din Ucraina nu va face faţă dacă vor exista prea mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Sunt convins că acest lucru (o reizbucnire a cazurilor de COVID-19, n.red) nu se poate întâmpla vara, deoarece sunt excluse alte boli asemănătoare gripei.

Dar, dacă neglijăm măsurile de carantină, prognozele pot fi imprevizibile” – a adăugat Viktor Liaşko, epidemiologul-şef ucrainean, conform adevarul.ro.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

68 de moldoveni au fost amendați pentru că nu au respectat regimul de autoizolare
Articolul anterior
Coreea de Sud: primarul dispărut al capitalei Seul a fost găsit mort
Articolul următor