Ucraina şi SUA fac „progrese substanţiale” în privinţa acordului privind mineralele, afirmă Kievul

Ucraina şi Statele Unite au făcut „progrese substanţiale” în discuţiile lor pentru un acord privind exploatarea mineralelor ucrainene şi vor semna un memorandum în viitorul apropiat, a declarat miercuri prim-viceprim-ministrul Iulia Svîrîdenko, relatează Reuters.

Preşedintele american Donald Trump doreşte un acord bilateral privind mineralele ca parte a eforturilor sale de a pune capăt războiului. Trump consideră, de asemenea, că este o modalitate de a recupera miliardele de dolari pe care SUA le-au cheltuit pentru asistenţa militară acordată Ucrainei. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat însă că Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american dat în trecut drept un împrumut.

„Echipele noastre tehnice au lucrat împreună foarte temeinic la acord şi există progrese semnificative. Personalul nostru juridic a ajustat mai multe elemente din proiectul de acord”, a declarat Svîrîdenko într-o postare pe X.

Svîrîdenko a declarat că activităţile în legătură cu acordul vor continua şi că ambele părţi au convenit să semneze un memorandum în termen scurt, ca primă etapă care să marcheze progresele.

Statele Unite şi-au redus estimarea costurilor pentru asistenţa acordată Ucrainei de la invazia Rusiei în 2022 la aproximativ 100 de miliarde de dolari, de la 300 de miliarde de dolari, a relatat miercuri Bloomberg News, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Luna trecută, administraţia Trump a propus un nou acord, mai extins, privind mineralele, care nu oferă Ucrainei garanţii de securitate viitoare, dar îi cere să plaseze într-un fond comun de investiţii toate veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale de către întreprinderile de stat şi private de pe teritoriul ucrainean.

Viitorul acord va necesita ratificarea în parlamentul ucrainean şi este de aşteptat să contribuie la creşterea economică în ambele ţări, a declarat Svîrîdenko, dar nu a oferit mai multe detalii. „Acesta va crea oportunităţi pentru investiţii şi dezvoltare în Ucraina şi va stabili condiţii pentru o creştere economică tangibilă atât pentru Ucraina, cât şi pentru Statele Unite”, a spus ea.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Ion Badanev a urcat pe podium la Europenele de haltere
Articolul anterior
Autoritățile ruse l-au reținut pe Alexei Smirnov, guvernator în Kursk la momentul incursiunii ucrainene care l-a pus pe Putin într-o poziție jenantă
Articolul următor