Ucraina susține că Gazprom ,,răspândește minciuni”

Concernul rus Gazprom acuză că o parte din gazele destinate R. Moldova sunt reținute pe teritoriul Ucrainei și amenință că, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările, din data de 28 noiembrie, ora 10:00, în volumul pierderilor zilnice. În replică, compania energetică ucraineană de stat Naftogaz susține că este un fals, menționând că prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către țara noastră, gigantul rus încearcă să priveze R. Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, astfel, crescând dependența de gazul rusesc.

Borosan: Din 1 decembrie, livrările de gaze de la Gazprom se reduc - Accent

Gazprom anunță că volumul de gaze pe care-l livrează prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, de la hotarul ruso-ucrainean, depășește volumul care intră în Republica Moldova din Ucraina.

„La 21 noiembrie, Moldovagaz a plătit companiei Gazprom pentru o parte din livrările din noiembrie, în conformitate cu contractul. Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care calendarul actual de plată a fost încălcat în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul total blocat în Ucraina este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz”, se precizează în comunicat, conform cotidianul.md.

Prin urmare, Gazprom susține că, în cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie, începând cu ora 10:00, atunci va începe să reducă livrările de gaze către staţia de contorizare a gazelor „Sudja” pentru tranzitul prin Ucraina în mărimea subaprovizionării zilnice.

Reacția Ucrainei

„Pe scurt: acest lucru nu este adevărat.

Toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în R. Moldova – „Oleksiivka” și „Grebeniki”.

Acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, dintre care unul este însăși Gazprom.

Totodată, de la începutul lunii septembrie 2022, Republica Moldova a introdus un revers virtual la punctele de legătură cu Ucraina. De la sfârșitul lunii septembrie, transportul gazelor naturale din Moldova către Ucraina prin punctul de legătură „Grebeniki” se realizează sub forma unui revers virtual.

Prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către Moldova, Gazprom încearcă să priveze această țară de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, crescând astfel dependența de gazul rusesc”, este nota emisă de Naftogaz Ucraina.

Regimul iranian ar fi „otrăvit deliberat” peste 1.200 de studenți în ajunul unui mare protest. Toxiinfecții în mai multe mari universități din țară

Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au fost afectați de o toxiinfecție alimentară în ajunul unei mari demonstrații anti-regim care urmează să aibă loc în întreagă țară, relatează Daily Telegraph, citat de Arab News.

Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată, în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.

Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.

Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.

Această a avut loc în timp ce miercuri urmează să înceapă o greva de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.

Între timp, autoritățile iraniene au negat informațiile potrivit cărora regimul ar urmă să desființeze Poliția Moralității.

„Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității”, a anunțat televiziunea de stat.

În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparțînând fostului star al echipei naționale de fotbal, Ali Daei.

Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.

Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparțînând lui Daei au fost închise.

„Că urmare a cooperării cu grupuri antirevolutionare în spațiul cibernetic pentru a perturbă pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor”, a anunțat agenția de presă a regimului iranian.

sursa

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Spînu: Până în 2025, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

„Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951. 

Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Documentele de licitație pot fi găsite aici: https://bit.ly/3iEydqT.

Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară. 

Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova”, a scris ministrul pe o rețea de socializare.

Veste bună! Se ieftinește semnificativ benzina și motorina

Pe parcursul ultimelor 3 săptămâni ANRE înregistrează o descreștere constantă a prețurilor la carburanți! Acest lucru se datorează scăderii prețurilor la bursele internaționale.

Pe parcursul ultimelor 3 săptămâni se atestă o scădere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale, fapt care se reflecta și în prețurile la pompă calculate de ANRE.

Pe parcursul acestui an nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China care este principalul importator de țiței sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc.

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul a ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2,84 lei/litru, ceea ce constituie 10,6%, iar la motorina standard cu 3,05 lei/litru sau cu 11,22%.

Astfel, pentru ziua de mâine, 08.12.2022, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 24,02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 25 bani);
– 24,10 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).

Legislația actuală garantează că atât creșterile, cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină evoluează în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse.

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei în vigoare carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția.

Un asteroid a căzut pe pământ, la scurt timp după ce a fost detectat. Astronomii au dat alerte pe Twitter
Articolul anterior
Premieră la Eurovision 2023. Țările care nu participă își pot vota artiștii preferați
Articolul următor