Ucrainenii susțin că au capturat „Frumusețea-4”, cel mai nou sistem rus de bruiaj al sateliților-spion și avioanelor-radar NATO

Ucrainenii susțin că au reușit să captureze un sistem modern de război electronic al Rusiei. Pe rețelele sociale au apărut fotografii cu un „container” capturat de militarii ucraineni în apropiere de Kiev și care a fost ulterior identificat drept centrul de comandă al unuia dintre cele mai performante sisteme de război electronic din dotarea armatei ruse, care poate fi folosit pentru bruierea avioanelor-radar ale NATO și chiar a sateliților de spionaj aflați pe orbita terestră, informează Digi24.

Din imaginile postate pe Internet se observă un „container” despre care experții militari americani susțin că reprezintă centrul de comandă al sistemului de război electronic „Krasuha-4” („Fumusețea-4”, în traducere aproximativă).

„Krasuha-4” este unul dintre cele mai moderne sisteme de război electronic ale Rusiei și e folosit pentru bruierea avioanelor-radar de tip AWACS ale NATO, dar și pentru perturbarea sateliților de spionaj aflați pe orbita terestră.

Un sistem „Krasuha-4” complet e format din două camioane. Pe un camion e montat un „container” (precum cel din pozele postate pe rețelel sociale) care reprezintă centrul de comandă, în vreme ce pe al doilea camion sunt instalate echipamentele propriu-zise de bruiaj și război electronic.

„Nu pot să vă spun cât de mare e această pierdere pentru forțele ruse”, a declarat analistul militar american Trent Telenko.

Dacă se confirmă această captură, chiar și pe jumătate, a sistemului Krasuha-4, aceasta ar fi o lovitură grea pentru Moscova, conform publicației de specialitate The Drive/War Zone. Sistemul a intrat în producție de serie la începutul anului 2010.

Astfel, conform oficialilor ruși, Krasuha-4 a fost dezvoltat tocmai cu scopul de a proteja trupele ruse de sistemele radar de supraveghere adverse, inclusiv de radarele sofisticate folosite de către sateliții de spionaj. Rușii susțin că „Frumusețea-4 poate bruia astfel de sisteme aflate la o distanță între 150-300 de kilometri, în orice direcție.

Groaznicul accident de pe Mihai Viteazul: Momentul în care victimele sunt scoase dintre fiare de către trecători

Șoferii și pasagerii mașinilor făcute zob, după ce au ajuns într-un pilon, una peste alta, pe strada Mihai Viteazul, din Capitală au fost scoși dintre fiarele automobilelor de trecători, până la sosirea ambulanței, scrie Unimedia.info.

Momentul în care mai mulți trecători sar în ajutor a fost publicat de internauți pe rețele.

Accidentul a avut loc pe 23 aprilie, în jurul orei 21:00 pe strada Mihai Viteazul. Potrivit Poliției, o mașină de model Ford s-a ciocnit cu o Toyota.

Vedeți AICI Video.

https://t.me/unicamd/1056

Record de temperaturi în Spania. Câte grade s-au înregistrat

Spania se confruntă în aceste zile cu temperaturi neobişnuit de mari cu 15-20 de grade peste normalul lunii aprilie, scrie stirileprotv.ro.

De marți, în sudul Spaniei, temperaturile oscilează între 35 și 37 de grade Celsius spre disperarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Fenomenul este cu atât mai alarmant cu cât Peninsula Iberică să confruntă cu o secetă istorică, iar specialiștii anticipează o nouă vară toridă și uscată.

Agenţia spaniolă de meteorologie anticipează că această lună va fi probabil cel mai călduros aprilie de la începutul măsurătorilor în Peninsula Iberică.

Asta după ce schimbările climatice au generat în 2022 cel mai mare număr de zile marcate de „stres termic ridicat”.

Turist din New York: ”E foarte cald. Aici am ajuns din Elveţia, unde am dat de viscol”.

În Valencia, marţi au fost 36,2 grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Spania în aprilie.

Primăria a instalat o pădurice de panouri fotovoltaice care să genereze energie pentru consumul acestei şcoli.

În Sevilla, au fost miercuri 35,6 grade Celsius, un vârf absolut pentru acest oraş din Andalusia. Şi în Cordoba s-au înregistrat cu aproape 15 grade mai mult decât normalul şi cu 3 grade mai mult decât recordul istoric.

Turist: ”În California, de unde sunt eu, nu suntem obişnuiţi cu temperaturi din astea. Ok, înţeleg în august, dar acum e copleşitor, mai ales că nici nu plouă şi avem mare nevoie. Până unde vor tot urca temperaturile?”

Valul de căldură timpurie survine pe fondul unei secete istorice, din cauza căreia suferă culturile de măsline şi grâne. Ca să nu mai vorbim de riscul incendiilor de vegetaţie.

În Barcelona, hotelurile caută soluţii să limiteze consumul de apă. Aici, patronii au instalat clepsidre cu nisip în baie, pentru ca oaspeţii să fie atenţi la durata duşului.

Dar tot în Europa găsim şi extrema cealaltă. Noaptea trecută a fost cea mai rece înregistrată de statistici, minus 2 grade, în regiunea belgiană Flandra. Fermierii care cultivă viţă de vie ori pomi fructiferi au făcut noapte albă monitorizând focurile din livezi.

Iar peste Ocean, în Evergreen – Colorado a nins serios, în timp ce statele Florida şi Texas s-au confruntat cu o straşnică furtună cu grindină.

Bucățile de gheață au atins mărimea unor mingi de tenis. Șoferii ghinioniști, surprinși pe șosele de vremea extremă, s-au ales cu mașinile avariate. Zeci de mii de oameni au rămas fără energie electrică din cauza grindinei.

Au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie. Cine a făcut gestul

Protest la sediul Centrului de informare NATO din Chișinău. Un grup de persoane cu deputații neafiliați, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie, unimedia.info.

„Astăzi ne-am adunat la sediul celui mai mare bloc militar din lume, care a purtat sute de războaie în diferite părți ale lumii în ultimii 70 de ani și a exterminat milioane de oameni din întreaga lume. Trăim într-o țară liniștită, dar chiar și așa, Moldova pașnică este atrasă într-un bloc militar și în ostilități. În ultimul timp simțim tot mai mult cum țara noastră se umple cu arme, iar problemele sociale sunt neglijate”, a spus Nesterovschi.

La 15 martie, socialistul Alexandru Nesterovschi a anunțat că pleacă din echipa PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor”. Totodată, acesta a declarat că va fi deputat independent în Parlament. Anunțul a fost făcut de către Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.

La 25 martie, și deputata Irina Lozovan a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor. Aceasta a menționat că va activa în calitate de deputat independent. Totodată, Lozovan a declarat că se va alătura și ea „Mișcării pentru Popor”.

Foștii deputați ai Partidului Socialiștilor, Irina Lozovan și Alexandru Nesterovschi, care au părăsit recent formațiunea și au aderat la Mișcarea pentru Popor, au anunțat, într-o conferință de presă, că creează un nou partid politic de stânga.

 

Fost vicepreședinte Aeroflot: „Am părăsit Rusia pentru că sunt împotriva acestui război”
Articolul anterior
Mitropolia Basarabiei a primit ajutoare umanitare de la comunitatea religioasă din Verona pentru refugiații din Ucraina
Articolul următor