Ucrainenii văd semne că Rusia începe să se destrame: ,,Occidentul nu vrea să creadă, dar noi știm. Se va rupe în bucăți”

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov, a declarat la Radio Svoboda, că destrămarea Federației Ruse a început deja, chiar dacă Occidentul încă nu vrea să fie de acord cu acest lucru.

Fost premier rus: Putin, cel pe care l-am cunoscut, era complet diferit -  Paranteze

„Prognozele și analizele noastre ajung la concluzia că fragmentarea Rusiei este un proces care a început deja. Occidentul nu vrea să fie de acord cu acest lucru”, a spus Danilov.

Dar o astfel de poziție este greșită. El consideră că este necesar ca Occidentul să se pregătească pentru acest lucru și nu exclude faptul că armele nucleare de care dispune Federația Rusă ar putea ajunge în orice moment în mâinile unor formațiuni militare private ruse.

„Atâta timp cât Rusia nu este fragmentată, până nu vom fi fericiți cu acest vecin nebun, niciun război nu se poate opri”, a conchis Danilov.

Miercuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a mers chiar mai departe, afirmând că Rusia va „dispărea” dacă va pierde războiul din Ucraina, pe care l-a pus pe seama SUA.

„Dacă Rusia oprește operațiunea militară specială fără a obține victoria, Rusia va dispărea, va fi făcută bucăți”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram, folosind eufemismul pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a sfidat pe liderul de la Kremlin și a demisionat în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina, spune că invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie a pus Rusia pe un traseu care ar putea în cele din urmă să ducă la schimbarea președintelui de la Kremlin, declanșa un război civil sau chiar destrămarea țării.

„Rusia se va dezintegra”, a prezis recent și fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg, un aristocrat proeminent și un vechi confident al lui Václav Havel. „Mari părți din ea vor căuta independența imediat ce vor putea”.

În timp ce majoritatea experților spun că predicția lui Schwarzenberg rămâne puțin probabilă, riscul ca Rusia să explodeze sub presiunea asaltului său eșuat asupra Ucrainei a declanșat totuși semnale de alarmă de la Berlin la Washington, în timp ce strategii militari și diplomatici contemplă un scenariu postbelic în care țara se fracturează într-un mozaic de fiefuri controlate de războinici, asemănător celor care au dominat Afganistanul în anii 1990 sau Libia de astăzi, scrie politico.eu.

„Când în istorie s-au confruntat rușii cu o înfrângere cu adevărat majoră și politica lor a rămas intactă?”, s-a întrebat Peter Rough, un fost oficial din administrația președintelui american George W. Bush, care acum conduce Centrul pentru Europa și Eurasia din cadrul Hudson Institute, un think tank cu sediul la Washington. „Nu văd cum o înfrângere militară majoră i-ar putea permite lui Putin să rămână la putere, iar Federația Rusă să-și păstreze granițele de astăzi.”

Scenariile variază de la revolte în rândul celor peste 20 de teritorii etnice ale Rusiei și până la o prăbușire pe scară largă în genul de conflict și anarhie care au cuprins Libia de la căderea dictatorului său Muammar Gaddafi. Oricare dintre acestea ar reprezenta amenințări grave la adresa stabilității regionale, cu potențiale consecințe profunde pentru Europa, inclusiv perturbarea în continuare a lanțurilor de aprovizionare, ciocniri între facțiuni înarmate nuclear și noi valuri de refugiați care fug dintr-o Rusie destabilizată.

Subiectul este atât de sensibil, încât oficialii refuză să vorbească public despre deliberările lor sau chiar să recunoască planurile lor de contingență, de teamă de a nu-i oferi președintelui rus Vladimir Putin un subiect de discuție binevenit și de a alimenta sprijinul rusesc pentru război. (De exemplu, un eveniment recent și un raport al Institutului Hudson pe această temă au provocat un răspuns furios din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov).

„S-ar putea întâmpla? Cu siguranță”, a declarat Ivan Krastev, un politolog și președinte al Centrului pentru Strategii Liberale din Bulgaria, care a consiliat o serie de lideri europeni. Krastev a subliniat că dezintegrarea „nu este probabilă, dar nici imposibilă”.

„Dar concentrarea pe această opțiune este total contraproductivă”, a adăugat el. „Dacă spui: «suntem aici pentru a dezmembra Rusia», aduci un argument puternic pentru narațiunea lui Putin că Occidentul este agresorul”. Continuare în www.timpul.md.

106 ani de la Unirea Basarabiei cu România! Întreaga suflare românească și-a îndeplinit visul secular, la 27 martie 1918

Astăzi, 27 martie 2023, se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România!  Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.

Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâșie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut și Nistru. Până în momentul cotropirii rusești, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărțită între Țara de Sus și Țara de Jos.

Mai mult de un secol, românii dintre Prut şi Nistru au fost supuşi unui proces dur de desnaţionalizare. Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administraţia rusească pentru a-i desnaţionaliza pe români.

Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ.

Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influența unor cărturari ardeleni refugiați la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Țării a proclamat independența Basarabiei.

Au urmat represaliile bolșevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici.

Prin urmare, la 27 martie 1918,  a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

Astfel, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat! Ce și-au propus inițiatorii

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat. În data de 23 martie, la București, Andy Constantin Lupu, Președintele Partidului Lege Educație Unitate (LEU), alături de fosta ambasadoare Iuliana Gorea Costin au inițiat Pactul pentru Renașterea României, scrie evz.ro.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat

Printre semnatarii pactului se numără și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza, Președintele de Onoare al Partidului Lege Educație Unitate (LEU) și senatoarea Rodica Boancă, Vicepreședinte al Partidului Lege Educație Unitate (LEU), Formațiuni politice dar și membrii ai societăților civile s-au alăturat semnării pactului.

Textul pactului pentru Renașterea României:

„Noi, reprezentanți ai POPORULUI ROMÂN, hotărâți să ne unim eforturi în scopul edificării unei noi Românii, bazată pe respectarea normelor moral-spirituale, pe revitalizarea tradițiilor și pe promovarea reperelor culturale, generatoare de valori în slujba națiunii și umanității,

PROPUNEM:

Pactul pentru Renașterea României, ca soluție necesară pentru un salt calitativ nou în conștiință, capabilă să depășească criza actuală cu care ne confruntăm. Pactul pentru Renașterea României consolida propunerea să acționeze pentru acțiunile tuturor forțelor societății civile și politice care împărtășesc și susțin:

  • Realizarea idealului de unitate națională și reîntregire teritorială;
  • ⁠Respectarea normelor moral -spirituale;
  • ⁠Revitalizarea tradițiilor și promovarea reperelor culturale;
  • Angajamentul pentru renașterea României într-o Românie integră prin implementarea unor schimbări majore în întreaga societate.

Documentul este deschis spre semnare fizică și online

Pactul pentru Renașterea României. Sursa foto: pactulromania.ro.

Entități semnatare a Pactului se susțin reciproc și conlucrează împreună în vederea realizării scopului pentru care a fost constituit Pactul-Renașterea României.

Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societăților civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români, de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii.

Deschis spre semnare fizică și online, Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români,  de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii, se arată în comuncatul emis de pactulromania.ro.

Cine ar conduce, de fapt, Rusia? „Putin este în frigider”, spune un politolog rus

Un politog rus lansează o ipoteză uimitoare. Valeri Solovei susține că Putin ar mai avea niciun control asupra Rusiei, iar „frâiele” Kremlinului ar fi ținute, de fapt, de 20 de persoane care nu s-au pus de acord cu politicile ruse. Mai mult decât atât, politologul rus Valeri Solovei menționează că atacul terorist  din centrul comercial Crocus de lângă Moscova ar fi urmarea neînțelegerilor de la Kremlin, scrie evz.ro.

„Acum se desfășoară o luptă foarte intensă în Rusia, invizibilă pentru majoritatea lumii. Și mă aștept la o criză politică serioasă în țară. În ceea ce privește consecințele ei, va fi comparabilă și poate chiar depăși criza de la sfârșitul anului 1991 – începutul anului 1992”, a prezis politologul Solovei, în cadrul podcastului realizat de Alexander Demchenko, public  pe canalul You Tube „Visiting Gordon”.

Solovei susține că prețedintele Rusiei, Vladimir Putin, este ”încă în frigider”, iar în locul lui vedem o sosie, pe nume Evgheni Vasilevici, care nu controlează niciun proces în țară, ci joacă exclusiv rolul unei păpuși care vorbește.

Acesta este un tâmplar originar din Belarus, care încearcă să vorbească ca Putin și să-i imite obiceiurile, dar o face foarte prost”, a spus Solovei.

Aceasta este o diferență izbitoare de comportament, iar diferența de voce este vizibilă. În plus, sosia este cu 8-10 ani mai tânără și este într-o formă fizică mult mai bună. El este, de asemenea, mai înalt decât originalul. Acest lucru este vizibil, s-a exprimat politologul Valeri Solovei, conform sursei menționate.

În opinia lui Solovei, „puterea supremă” din Rusia este deținută, la acest moment, de Secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, care își dorește înlăturarea regimului Putin cât mai repede posibil.

„Conducătorul suprem al Federației Ruse de astăzi este Patrușev Sr (Secretarul Consiliului de Securitate. Vrea să legitimeze puterea în țară, așa că a elaborat un plan clar pentru acest an: mai întâi își numește fiul ca prim-ministru, iar apoi după „demisia lui Putin” îl pune pe scaunul prezidențial. Totul părea clar dinainte și dintr-o dată au început conflictele, așa că planul lui Patrușev a fost pus în pericol”, a menționat politologul Valeri Solovei.

O femeie din Rusia a murit sufocată în timpul unui concurs tradițional de mâncat clătite, într-un sanatoriu din Omsk
Articolul anterior
Bunicuţe devenite vedete pe internet. Au reconstituit un moment din recitalul Rihannei de la Super Bowl
Articolul următor