Delegația Uniunii Europene în Moldova anunță într-o postare că „propaganda rusă devine din ce în ce mai puternică pe măsură ce se apropie referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova”, informează unica.md.
Uniunea Europeană le-a solicitat cetățenilor moldoveni „să verifice fiabilitatea surselor de informații și să se ferească de falsuri” înaintea referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Ca urmare a referendumului, la Constituția Republicii Moldova urmează să fie adăugată o secțiune privind integrarea europeană.
”Republica Moldova se află în vizorul Kremlinului de multă vreme. Presiunea economică, șantajul energetic, protestele înscenate și, în general, poluarea mediului informațional sunt câteva dintre elementele din manualul Kremlinului utilizate pentru a destabiliza Moldova și a-i sabota parcursul accelerat către aderarea la UE.”, se arată în mesaj.
”Se preconizează că astfel de incidente vor deveni tot mai frecvente pe măsură ce țara intră într-o perioadă crucială a campaniei electorale. Republica Moldova va organiza alegeri prezidențiale și un referendum cu privire la aderarea la UE pe 20 octombrie 2024. Anul viitor, vor avea loc alegeri parlamentare.
Actualul șef de stat proeuropean, Maia Sandu, va candida din nou la cea mai înaltă funcție în stat. Cetățenii își vor exprima opinia cu privire la aderarea țării lor la UE. Ne putem aștepta așadar ca Moscova să intensifice și mai mult campaniile deja acerbe de dezinformare și manipulare. Pentru Rusia, țara este un adevărat câmp de luptă informațională.
Kremlinul și interpușii săi își sporesc atacurile împotriva cooperării crescânde dintre UE și Moldova și împotriva sprijinului UE pentru reziliența Moldovei, etichetând-o. În mod fals ca un „semn al militarizării țării”. Potrivit comunității Watchdog.md, discursul conform căruia „integrarea în UE ar târî Moldova în războiul [din Ucraina]” a reprezentat 10 % din discursurile ostile observate în primele săptămâni din mai în spațiul informațional moldovenesc.
Acest discurs este diseminat și de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, și-a exprimat îngrijorarea(opens in a new tab) că rata natalității din Moldova este în scădere deoarece „bărbații participă la antrenamente militare alături de soldați americani și români”.
Protagoniștii pro-Kremlin inundă spațiul informațional cu noi postări zilnic, susțin autorii.
Politicienii pro-moscoviți sunt unii dintre influencerii folosiți cel mai mult de Kremlin în Moldova. A fost întocmită o listă lungă cu utilizatori Tik-Tok politici. Ilan Șor este o figură cu o însemnătate deosebită. După ce s-a mutat la Moscova, a lansat un nou bloc politic din partide interpuse pro-ruse și a continuat să promoveze discursurile de dezinformare ale Kremlinului. Acestea includ: „UE înseamnă război”, „aderarea la UE va distruge agricultura moldovenească”, „UE va aduce prețuri mai mari”, „Occidentul controlează guvernul moldovean” și, mai recent, „ONG-urile sunt agenți ai influenței străine”.
Sunt în desfășurare investigații ale cazurilor de finanțare ilegală a afiliaților lui Șor și autoritățile încearcă să întrerupă fluxurile financiare provenite din Rusia.
”Cu alegerile și referendumul programate peste aproape trei luni, vom vedea mult mai multe din partea ecosistemului pro-Kremlin în Moldova și în vecinătatea ei. De asemenea, este clar că guvernul și societatea civilă vor depune mult mai multe eforturi pentru monitorizarea și demontarea dezinformărilor și pentru a preveni diferitele amenințări hibride. Vom urmări îndeaproape aceste evoluții.”, conchid autorii.