UE oferă 15 milioane de euro Republicii Moldova pentru a eficientiza energetic mai multe instituții publice din țară

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a mai multor instituții din țară. Un acord în acest sens a fost semnat marți, 13 septembrie de viceprim-ministrul Andrei Spînu și reprezentantul Băncii Europene pentru Investiții (BEI), Stella Reniță. Grantul completează împrumutul de 60 milioane de euro de la BEI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia este de 94 milioane de euro, scrie cotidianul.md.

R. Moldova, acum mai mult ca niciodată, trebuie să-și obțină autonomia energetică. Întrucât suntem 75% dependenți de energie, dorim să atingem obiectivul neutralității climatice până în 2050. Mai mult, fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în reziliența energetică ne va întări în fața crizelor viitoare. Școlile, grădinițele și spitalele din localitățile Republicii Moldova sunt instituțiile țintă pentru proiectele de eficiență energetică. Pornind de aici, dorim să aducem o schimbare majoră în sectorul energetic și vă mulțumim că ne sunteți alături în acest proces”, a declarat Spînu.

Proiectul va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe, instituții sanitare din întreaga țară. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

„În condițiile curente, cu prețuri mari pentru energie, orice reducere a consumului de energie se transpune direct într-o reducere semnificativă a facturilor la energie. Investiția în eficiența energetică este o strategie benefică pentru toți, care, pe de o parte sporește securitatea energetică a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, contribuie și la agenda diplomației climatice a țării. Semnarea acestui Acord va ajuta cetățenii și instituțiile publice, cum ar fi spitalele, să facă față crizei energetice”,a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Teresa Czerwinska, vicepreședinte al BEI, a subliniat că acest nou acord vine să sprijine performanța energetică, reducerea emisiilor de CO2 și dezvoltarea urbană durabilă, contribuind astfel, la îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor: „Investițiile în eficiența energetică sporesc securitatea energetică a țării. Criza militară în curs de desfășurare în regiune, accentuează faptul că Moldova trebuie să intensifice eforturile privind eficiența energetică, securitatea energetică și diversificarea aprovizionării cu energie. Acest proiect și eforturile noastre comune sunt pașii potriviți pentru ca Republica Moldova să devină mai independentă, competitivă și mai rezistentă în problemele energetice”.

Costul total al proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au fost invitaţi la funeraliile reginei Elisabeta a II-a
Articolul anterior
Kremlinul îi amenință cu închisoarea pe politicienii care cer demisia lui Putin
Articolul următor