UE pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a anunțat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

„Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia unde o doare și pentru a afecta și mai mult capacitatea sa de a purta război împotriva Ucrainei și pot anunța astăzi că lucrăm la viteză maximă la al 9-lea pachet de sancțiuni”, a anunțat von der Leyen la o conferință de presă pe care a susținut-o în Finlanda, unde se află într-o vizită oficială.

„Iar eu sunt încrezătoare că vom aproba foarte curând un plafon global asupra petrolului rusesc cu [grupul] G7 și ceilalți parteneri importanți. Nu vom avea liniște până când Ucraina nu va triumfa asupra lui Putin și a războiului său ilegal și barbar”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

Anunțul lui von der Leyen vine după ce la începutul lunii octombrie UE a impus un alt set de sancțiuni împotriva Rusiei, printre acestea numărându-se inclusiv plafonarea prețului la petrol, dar cu excepții.

Unele țări care susțin o abordare mai dură față de Rusia, printre care și Polonia, și-au exprimat la momentul respectiv dezamăgirea că măsurile nu au mers suficient de departe în ceea ce privește penalizarea economiei rusești.

„Pachetul ar fi putut fi mult mai puternic”, a spus ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados. „Dar având în vedere că avem nevoie de unanimitate… este important să avem acest răspuns puternic la ultimele măsuri agresive ale Rusiei”, a adăugat diplomatul.

Ucraina vrea sancțiuni împotriva industriei de armament a Rusiei

Anunțul de joi al lui von der Leyen a venit după ce Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a cerut marți ca un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete.

„Fac apel la toţi colegii mei din Uniunea Europeană şi din Comisia Europeană şi din rândul statelor membre ale UE să lase deoparte orice îndoieli sau la – aşa cum este la modă să spunem – oboseală, şi să înceapă să finalizeze rapid cel de-al nouălea pachet de sancţiuni”, a îndemnat ministrul de Externe de la Kiev în timpul unui briefing online.

Acesta a mai spus noile sancţiuni ar trebui să fie consolidate atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă. Sectoarele care au o importanţă deosebită pentru economia rusă – energia, finanţele, comerţul, tehnologia – ar trebui să fie supuse sancţiunilor pentru a obţine rezultatele necesare.

Kuleba a subliniat că noile sancţiuni ar trebui să vizeze industria rusă a rachetelor. Potrivit ministrului ucrainean, capacitatea Rusiei de a fabrica noi rachete trebuie pur şi simplu anihilată, astfel încât să nu aibă resurse suplimentare pentru distrugerea oraşelor ucrainene, a sistemului energetic ucrainean şi pentru uciderea cetăţenilor ucraineni.

A doua zi după apelul său Rusia a lansat un nou atac masiv împotriva infrastructurii din întreaga Ucraină, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă potabilă.

La câteva ore după acest nou val de atacuri Statele Unite au anunțat că vor acorda Ucrainei un nou pachet de asistență militară pentru „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale forțelor armate rusești.

Elon Musk, de partea Kievului. Ucrainenii au comandat un nou lot de terminale Starlink

Guvernul ucrainean a lăudat compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru că i-a ajutat pe ucraineni să utilizeze terminalele mobile prin satelit Starlink. Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat într-un interviu acordat Interfax că ministerul a adus peste 22.000 de terminale Starlink în Ucraina cu ajutorul donatorilor internaţionali şi al SpaceX.

Elon Musk revela detalhes técnicos da 2ª geração de satélites Starlink

„Suntem în comunicare directă atât cu SpaceX, cât şi cu Elon Musk. Am avut anumite probleme în teritoriile ocupate temporar şi în zonele de luptă, dar acest lucru face parte din trecut”, a spus ministrul ucrainean. Musk a avut dezacorduri publice cu guvernul ucrainean cu privire la cine ar trebui să finanţeze costul furnizării şi utilizării terminalelor Starlink, precum şi cu privire la ideile sale de negociere a unui sfârşit al războiului.

În octombrie, CNN a relatat în exclusivitate că SpaceX a cerut ajutorul Departamentului american al Apărării pentru a plăti serviciul, afirmând că „operaţiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari şi va depăşi 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului”.

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să finanţeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu va contribui cu zeci de milioane de dolari pe lună. Însă, ulterior, Musk s-a răzgândit.„La naiba cu asta … chiar dacă Starlink încă pierde bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris Musk pe Twitter.

Fedorov a indicat că relaţia cu miliardarul american este acum mult mai bună.

„Dacă există o problemă de conectivitate în prima linie, SpaceX ne ajută să o rezolvăm foarte repede pentru ca Starlink să funcţioneze. Au existat unele discuţii publice în ceea ce priveşte problemele financiare, dar Musk a asigurat atât în public, cât şi în privat, că Starlink va continua să funcţioneze indiferent de problemele financiare care vor apărea. Discutăm acum despre achiziţionarea unui alt transport mare de mii de Starlinks pentru Ucraina. Primesc un feedback foarte rapid. Văd că vor să ne ajute şi că ne ajută”, a adăugat ministrul ucrainean.

sursa

Cel mai bătrân animal din lume are 190 de ani. Țestoasa Jonathan își sărbătorește aniversarea cu o petrecere de 3 zile

Jonathan, o țestoasă uriașă dăruită insulei Sfânta Elena în 1882, este cel mai bătrân animal terestru. A intrat și în Cartea Recordurilor cu acest titlu. În acest weekend, Johathan, devenit o celebritate locală, își sărbătorește aniversarea cu o petrecere de trei zile, relatează The Guardian.

Jonathan, o țestoasă uriașă dăruită insulei Sfânta Elena în 1882, este cel mai bătrân animal terestru.

Aflat pe Sfânta Elena din 1882, când a fost făcut cadou guvernatorului micii insule din Atlanticul de Sud, Johathan a devenit faimos după ce a fost desemnat de Guinness World Records drept cel mai bătrân animal terestru viu cunoscut și cel mai bătrân chelonian – care cuprinde diverse specii de broaște țestoase – din lume.
El s-a aflat și în centrul unei intrigi romantice. După o perioadă de iritabilitate, lui Jonathan i s-a adus în 1991 o parteneră cu care a dezvoltat o relație intimă. Dar după 26 de ani mai târziu s-a descoperit că partenera sa, Frederica, era de fapt mascul..
Jonathan este, de asemenea, o celebritate locală. Imaginea sa a fost gravată pe o monedă locală de 5 pence.

Deși are numeroase probleme de sănătate, Jonathan participă la festivitățile de ziua lui.

Petrecerea de trei zile care adună locuitorii din întreaga insulă a început vineri la casa guvernatorului, unde țestoasa a primit un tort. Cei care participă la petrecere vor primi un certificat special, vor putea cumpăra timbre legate de Jonathan și vor vedea câștigătorii unui concurs de artă lansat pentru a sărbători faimoasa țestoasă.

Destin tragic pentru o moldoveancă de 28 de ani stabilită în Italia

O tânără moldoveancă de 28 de ani a murit pe 30 noiembrie în urma unui anevrism cerebral. Anastasia locuia în Fivizzano, Toscana, încă din copilărie.

Destin tragic pentru o tânără moldoveancă stabilită în Italia

Moartea sa fulgerătoare a lăsat în urmă o familie îndurerată. Cei care o cunoșteau au numai cuvinte de laudă la adresa Anastasiei, transmite protv.ro

„O viață întreruptă mult prea devreme, care ne lasă pe toți plini de disperare și cu un mare sentiment de gol lăuntric”, au relatat reprezentanții Primăriei Fivizzano pe Facebook, conform Rotalianul.

Anastasia făcea parte dintr-un grup de oameni care organizează reconstituirea evenimentelor de epocă.

Tânăra fusese internată de urgență cu câteva zile înainte de deces, cu o ischemie cerebrală. Ea a murit la Spitalul din Livorno.

ANRE atenționează S.A. „Apă-Canal Chișinău” să nu inducă în eroare consumatorii și să oprească toate speculațiile transmise către mass-media
Articolul anterior
O companie de turism a prejudiciat peste 100 clienți cu peste 4,6 milioane lei. Directorul și managerul de vânzări riscă până la 15 ani de închisoare
Articolul următor