UE se pregătește să sancționeze cel puțin cinci moldoveni. Cine sunt ei

Uniunea Europeană se pregătește s-o sancționeze pe Marina Tauber, alături de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea Republicii Moldova. Pe lista la care face trimitere Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. Alți doi moldoveni urmează a fi sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei.

Potrivit sursei citate, lista a fost propusă la 22 mai de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE (țările membre). Sursele Europei Libere spun că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc și Ceaika urmează a fi sancționați pentru „acțiuni care destabilizează R. Moldova”. În propunerea europeană privind sancționarea celor cinci, se spune că UE „rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova” în fața „activităților destabilizatoare ale actorilor externi”.

Noutățile listei europene sau pentru ce pot fi sancționați Tauber și Cavcaliuc

Dacă Șor, Plahotniuc și Ceaika, om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte moldovean Igor Dodon, au mai fost sancționați de Statele Unite și Marea Britanie pentru acțiuni care dăunează Republicii Moldova, va fi prima dată când Tauber și Cavcaliuc vor apărea pe o listă a celor sancționați.

Deputata Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a condus multe din protestele antiguvernamentale începute de formațiunea sa în septembrie 2022 și este cercetată penal de procurorii moldoveni într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber este și singura din lista celor sancționați care se află fizic în R. Moldova.

Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, a fugit din R. Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. În propunerea de sancționare, se spune că fostul polițist devenit politician și lider al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) a participat, alături de Ilan Șor, la organizarea protestelor violente la Chișinău, în octombrie 2022.

Igor Ceaika este singurul non-moldovean de pe lista UE. În propunerea de sancționare se spune că el a jucat rolul de „portofel” al Rusiei, „canalizând bani către activele FSB din Moldova, în scopul de a aduce țara sub controlul Kremlinului”.

Setul de argumente folosit de UE

Lista vine la mai puțin de o lună după ce Consiliul European a adoptat, la solicitarea autorităților moldovene, un cadru special de sancțiuni pentru persoanele care „destabilizează situația din R. Moldova”. UE a justificat atunci nevoia sancțiunilor prin faptul că stabilitatea și suveranitatea R. Moldova, dar și statul de drept sunt amenințate de proteste violente, cu susținere financiară din partea Rusiei, reamintind între altele rolul lui Ilan Șor în „furtul miliardului”, în 2014.

În legătură cu infracțiunea financiară din 2014, Curtea de Apel de la Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Șor, care se ascunde în străinătate și spune că procesul este motivat politic.

În propunerea europeană privind sancționarea celor cinci se mai spune că UE „rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova” în fața „activităților destabilizatoare ale actorilor externi”. De asemenea, în propunere se arată că sancțiunile au drept scop și nevoia „recuperării activelor persoanelor identificate ca responsabile pentru nereguli financiare grave și exportul neautorizat de capital”.

Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.

Caramalac și Kalinin pot fi sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei

În afară de lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE a mai propus ca doi cetățeni moldoveni, Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Citește continuarea pe Europa Liberă.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Primăria luptă cu căpușele. 200 de hectare din suprafața Capitalei au fost prelucrate cu insecticid
Articolul anterior
Au vandalizat un pasaj subteran din capitală. Trei tineri sunt căutați de poliție
Articolul următor