Uimitor! Un tânăr de la noi știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale. Pe care îl preferă?

La 20 de ani știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale și își dedică tot timpul activităților culturale. Igor Botnari, student la Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți are o dragoste aparte pentru instrumentele tradiționale vechi. A moștenit această pasiune de la familia sa și la o vârsta fragedă a început să studieze fluierul. Acum, se numără printre puținii tineri din țara noastră care știe să cânte la cobză., scrie nordnews.md.

„Tatăl meu a cântat la acordeon, țambal, chiar dacă nu a fost pentru mult timp. Bunelul meu, în tinerețea sa, a fost la fel muzician, a cântat la saxofon, am o mătușă care a fost foarte dedicată muzicii”, spune tânărul.

La vârsta de 7 ani a pus mâna pe fluier și a început să cânte în ansamblul din satul natal „Muguri de Speranță” din Fundurii Vechi.

„Am făcut cunoștință cu domnul Victor Gului care mi-a pus fluierul în mână și a zis că uite, fac un cerc de fluieriști, dacă ai dorință, vino și tu. Eram mic, eram clasa întâi. Am mers să fac asta ca un hobby, pentru a nu pierde timpul liber pe care-l aveam atunci, iar prin clasa a 8-a, am optat pentru un instrument mai serios și am ales saxofonul”. 

De atunci, Igor muncește zilnic. Este un promotor al valorilor culturale și naționale, și se numără printre puținii tineri care știe să cânte la cobză astfel încât să-ți atingă sufletul.

„Mi-am ales ca instrument de suflet cobza basarabeană. De ce menționez mereu basarabeană, cum am făcut-o și în interviul în cadrul proiectului „Instrumente Vechi Populare”, condus de Gheorghe Șova, anterior, fiindcă este un instrument specific pentru Republica Moldova, de fapt pentru Basarabia.  Acesta dă posibilități tehnice mai avansate, fiindcă se interpretează doar la noi, am simțit că e ceva deosebit ce trebuie dus mai departe și trebuie promovat”, a mai adăugat Igor.

Pe lângă cobză, tânărul știe să cânte la caval, saxofon, clarinet, chitară, ukulele, pian, acordeon, nai, trombon și este curios să studieze și alte instrumente muzicale.

„Posed un număr mai mare de intrumente, din diferite categorii, unele mai bine, altele mai puțin bine, dar e un număr mai mare, nu pot să spun exact, fiindcă nu le-am numărat. Sunt mai mult de zece. M-am axat în special pe alea vechi fiindcă sunt un promotor al culturii noastre, o să spun românești, referindu-mă la poporul român, nu la țară”, a declarat Igor.

Tânărul cobzar a îndrăgit atât de mult instrumentele populare vechi, încât știe și cum ar fi apărut unele dintre ele.

„Este de fapt și o legendă, se spune că Dumnezeu a creat oile și a creat cavalul pentru a le ține oilor de urât, iar diavolul văzând asta a creat căprile și a creat cimpoiul, așa că, cavalul are și o însemnătate divină”.

Igor Botnari are o colecție bogată de instrumente muzicale pe care le-a adunat grație susținerii părinților.

„Fluierul este un instrument care m-a costat 150 de lei, relativ ieftin. Cel mai scump instrument din colecția mea este saxofonul, care m-a costat aproape 2000 de euro”, a menționat tânărul cobzar.

Igor Botnari face parte din ansamblul „Învârtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Art-grupa „Vivat” din Bălți, corul „Ars-Nova”, orchestra populară, dar și din fanfara Colegiului de Muzică și Pedagogie din municipiu.

Codul Electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale, scrie evz.ro.

Codul Electoral va fi modificat

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a anunțat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

Ce și cum se va schimba în Codul Electoral

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. 

Curtea Constituțională a decis în favoare membrilor Partidului Șor

Reamintim că, marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Decizia a fost pronunțată în urma sesizării depuse la Înalta Curte pe 16 octombrie 2023 de un grup de deputați ai fostului Partid Șor. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării și publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim totodată că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, ca urmare a sesizării depuse de Guvern. Executivul anunța atunci că membrii acestei formațiuni politice au încălcat normele statului de drept și au efectuat acțiuni contra suveranității Republicii Moldova.

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

Bi-2 vine la Chișinău! Spectatorii vor putea ajunge gratuit la concert
Articolul anterior
Miracol anchetat în Italia! O statuie plânge cu lacrimi de sânge în aceeași zi a fiecărei luni
Articolul următor