Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitație: Prețul de pornire este de 800 de euro

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu va fi scoasă la licitație marți, 19 iulie. Fotografia, realizată după clișeul lui Jean Bieleg, la Galați, cel mai probabil în perioada anilor 1887 – 1888, este considerată o piesă foarte rară de colecție. Ea are o dimensiune relativ redusă, de 12,5 x 9 centimetri. Prețul de pornire al licitației este de 800 de euro.

Licitația este organizată de Casa Artmark, în varianta online, începând cu ora 19.00. Cei interesați de starea de conservare a fotografiei pot cere amănunte organizatorilor licitației prin email, în perioada de timp rămasă disponibilă până la ora începerii licitației.

Patru fotografii cunoscute şi certificate cu Eminescu există până la această dată. Acestea sunt în ordine, cea din tinerețe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás. A urmat cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878, realizată de Franz Duschek în Bucureşti, în studioul său de pe strada Franklin.

Cea de a treia provine din studioul lui Nestor Heck de la Iaşi, făcută în 1884, iar ultima, cea realizată de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Mihai Eminescu la vârsta de 37 de ani. Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi mai cuprindea pe profesorul A.C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel și poetul Petru V. Grigoriu. Poza licitată e realizată de un fotograf care a pus bazele acestei profesii în Botoşani la jumătatea secolului al XIX-lea. Este vorba de Jean Bielig, de origine germană, care avea să moștenească tradiția și pasiunea tatălui său, și el tot fotograf.

Acesta s-a stabilit pe la 1850 în Bucureşti şi îşi deschisese un atelier de fotografie, deşi exista în aceeași perioadă destulă concurență în domeniu, cel mai renumit în materie fiind nimeni altul decât Carol Popp de Szathmari, pictor şi fotograf, un apropiat al Regelui Carol I. Szathmari a fost și fotoreporter de război, creațiile sale din timpul Războiului de Independență al României, reușind să străbată timpul și să ajungă până la noi.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Patru persoane din Edineț, reținute pentru coruperea alegătorilor

Procuratura raionului Edineț anunță că la data de 10 decembrie 2024, de către polițiștii din Edineț sub conducerea Procuraturii raionului Edineț, s-au efectuat percheziții în 18 locații într-un dosar intentat în octombrie, curent, pe faptul coruperii electorale. Patru persoane au fost reținute. În cadrul perchezițiilor, s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul lunii octombrie a anului 2024, mai mulți suspecți, reprezentanți ai unor concurenți electorali, aflându-se în diferite localități din raionul Edineț, având scopul coruperii alegătorilor, în campania electorală a alegerilor prezidențiale din luna octombrie a anului 2024, au transmis mai multor persoane, mijloace bănești cuprinse între sumele de 1000 și 3000 lei, cu scopul de a le determina să voteze pentru un anumit candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Reamintim că, anterior, în acest dosar au fost recunoscuți și audiați 6 învinuiți, 2 bănuți, au mai fost efectuate 13 percheziții în cadrul cărora au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, carnete de membri de partid, liste și înscrisuri care conțin numele mai multor persoane. 

Urmărirea penală continuă în scopul elucidării tuturor circumstanțelor. 

Expert economic: Fiecare familie cu 3 și mai mulți copii trăiește sub pragul sărăciei, iar scăderea prestațiilor sociale va agrava situația
Articolul anterior
Ilan Șor afirmă că săptămâna aceasta „sunt planificate arestări în rândurile partidului”
Articolul următor