Ultima oră! Aleksei Navalnîi, trimis în închisoare pentru 3,5 ani

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe opozantul rus Alexei Navalnîi la trei ani și jumătate de închisoare.

Principalul adversar al președintelui Putin, un cunoscut militant anti-corupție, este acuzat că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare și că ar fi ignorat verificările autorităților rusești în timp ce se afla în Germania.

Alexei Navalnîi a fost condamnat astăzi la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, din care se scad lunile de arest la domiciliu. Opozantul rus a fost transportat cu avionul la Berlin pe 22 august după ce fusese otrăvit cu neurotoxina Noviciok. La Berlin a fost tratat la renumita clinică Charite, la terapie intensivă.

Politicianul de 44 de ani s-a întors din Germania în Rusia pe 17 ianuarie și a fost arestat direct după ce a aterizat la Moscova. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat condamnarea lui Navalnîi din 2014 drept „arbitrară și nerezonabilă”.

Azi dimineață, poliția a arestat zeci de demonstranți care au protestat pașnic în fața tribunalului.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a declarat că sentința are o singură explicație: „ura și frica unui singur om”, referindu-se la Putin.

Ministrul german de externe Heiko Maas a solicitat eliberarea lui Alexei Navalnîi și a scris pe Twitter că sentința este o lovitură la adresa libertăților și statului de drept din Rusia. Și secretarul de stat al SUA Anthony Blinken și Dominic Raab, șeful diplomației britanice, au cerut ca opozantul rus să fie eliberat. 

Pe lângă jurnaliști și soția lui Navalny, Yulia, au venit în instanță diplomați din aproximativ douăzeci de țări europene.

Potrivit OVD-Info, peste 350 de persoane au fost reținute până la ora 19:50, în fața tribunalului din Moscova.

,,Screech” din serialul Salvaţi de clopoţel, s-a stins la 44 de ani
Articolul anterior
Filmul Lost in Moldova, care relatează experiența unui american în Moldova, premiat la Sydney Web Fest, Australia
Articolul următor
Alte articole interesante