ULTIMA ORĂ! Atac ”masiv cu drone” în Rusia! Incendiu la o rafinărie după ce o dronă s-ar fi prăbuşit lângă o staţie Gazprom din Moscova

Popularul canal de știri independent Baza a anunţat marţi dimineaţă un atac „masiv” cu drone asupra Rusiei în ultimele 24 de ore. Marţi în jurul orei 2 dimineaţa, două drone ar fi lovit depozitul de petrol Rosneft din oraşul Tuapse, Krasnodar, situat la Marea Neagră. În jurul orei 11 o dronă s-a prăbușit lângă o stație de comprimare a gazelor Gazprom din regiunea Moscova. În plus, în unele regiuni, după ce au fost sparte serverele posturilor locale de radio și ale canalelor TV, au fost lansate alerte false despre un raid aerian asupra Rusiei, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, citat de RIA Novosti, scrie observatornews.ro.

Popularul canal rusesc Baza a anunţat marţi dimineaţă un atac masiv cu drone asupra Rusiei. În ultimele 24 de ore, au fost observate drone în cinci regiuni: în oraşul Tuapse, din regiunea Krasnodar, au fost atacuri asupra unui depozitul de petrol de la o rafinărie Rosneft iar la Sankt Petersburg avioane de luptă au fost ridicate de la sol. Baza susţine că motivul ar fi o dronă, dar oficialii ruși pretind că totul a fost un exercițiu. 

O dronă s-a prăbușit marţi lângă o stație de comprimare a gazelor Gazprom din regiunea Moscova, mai informează Baza. Drona a fost găsită în jurul orei 11 dimineaţa în apropierea stației de comprimare a gazelor Gazprom din districtul Kolomenski. Potrivit primelor informații, nu a avut loc nicio explozie.

Potrivit Baza, în dimineața zilei de 27 februarie, trei drone kamikaze au atacat în regiunea Breansk, la aproximativ un kilometru și jumătate de granița cu Ucraina. Dronele au fost lansate cel mai probabil din Ucraina, scrie Baza. Un turn de comunicații a fost avariat, potrivit sursei citate. La miezul nopții trecute, patru drone cu explozibili s-au prăbușit în regiunea Belgorod, situată tot la graniţa cu Ucraina.

Două drone au căzut lângă clădiri de locuințe și au avariat patru mașini, una din ele s-a izbit de perete unei case iar locuitorii au fostevacuați. Dispozitivele explozive montate pe trei drone au fost în cele din urmă neutralizate de experți. A patra dronă a căzut pe acoperișul unui supermarket și a explodat. Un incendiu a cuprins acoperișul și 20 de metri pătrați din interiorul clădirii. Tot noaptea trecută, un obiect neidentificat a căzut în satul Novy. Ca și în cazul regiunii Belgorod, nu există victime sau răniți în urma accidentului, dar o clădire a fost afectată.

Incendiu stins la un depozit de petrol din Rusia, unde a fost văzută o dronă

Tot marţi în jurul orei 2 a.m., două drone ar fi lovit depozitul de petrol de la rafinărie Rosneft din Tuapse, oraş de la malul Mării Negre, scrie Baza. Au avut loc explozii urmate de un incendiu, care a fost stins rapid. Exploziile au deteriorat clădirea de lângă depozitul de petrol.

Serviciile de urgenţă au stins un incendiu la un depozit de petrol în sudul Rusiei în cursul nopţii de luni spre marţi după ce o dronă a fost văzută deasupra acestui loc a anunţat şi agenţia de stat RIA. Incendiul din oraşul  Tuapse a fost sesizat la ora locală 02.30 şi s-a răspândit pe o zonă de circa 200 de metri pătraţi înainte să fie stins, a declarat un oficial local. 

„Tancurile petroliere nu au fost afectate. Nu a existat o scurgere de produse petroliere. Nu au existat răniţi”, a declarat Serghei Boiko, care conduce administraţia locală. Tuapse se află pe coasta sudică a Rusiei, la circa 240 km sud-est de peninsula Crimeea. Moscova a raportat incidente sporadice la infrastructura de petrol şi gaz din regiunile de lângă Ucraina de când războiul a început, în urmă cu un an.

Oficialii ruşi au acuzat frecvent Kievul că trimite drone pe teritoriul rusesc. Ucraina nu şi-a asumat oficial responsabilitatea pentru incidente similare, deşi uneori a sugerat că se află în spatele lor.

Spațiul aerian din Sankt Petersburg, închis câteva ore din cauza „unei drone”. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că a fost un exerciţiu

Mai multe avioane ce efectuau marţi zboruri interne în Rusia către Sankt Petersburg au făcut cale întoarsă către aeroporturile de unde decolaseră. Cel puţin cinci avioane de pe zboruri Moscova – Sankt Petersburg se întorceau spre capitala rusă la ora locală (0800 GMT), după ce iniţial au zburat în cerc.

Au fost închise temporar aproximativ 200 de kilometri de spațiu aerian deasupra Sankt Petersburg. Suspendarea a fost ridicată între timp.  Avioane de luptă au fost trimise să intercepteze obiectul care se îndrepta din Golful Finlandei. Toate aeronavele civile care se îndreptau spre aeroportul Pulkovo au început să se întoarcă din drum. 

Ministerul Apărării de la Moscova a negat că a închis temporar spaţiul aerian din Sankt Petersburg din cauza unei drone. Oficialii ruşi susţin că este vorba de un exercițiu de antrenament al Ministerului Apărării pentru a testa interacțiunea cu autoritățile civile de control al traficului aerian. „În timpul antrenamentului, au fost testate problemele de detectare, interceptare și identificare a presupusei ținte a intrusului, precum și interacțiunea cu serviciile de urgență. Au fost implicate avioane de luptă din forțele de apărare aeriană.”

Posturi de radio şi de televiziune au difuzat alerte antiaeriene false după atacuri informatice

Mai multe alerte antiaeriene „false” au fost difuzate pe posturi de radio şi canale de televiziune ruseşti care au fost „piratate”, au afirmat marţi autorităţile, pe fondul temerilor de atacuri ucrainene. „Informaţii care semnalează declanşarea unei alerte antiaeriene au fost difuzate pe antenă în anumite regiuni ale ţării în urma unei piratări a serverelor de radio şi a canalelor de televiziune”, a anunţat Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.

„Aceste informaţii sunt false, ele nu corespund realităţii”, a dat instituţia asigurări într-un comunicat. Potrivit presei ruse, aceste alerte false au fost difuzate în special în regiunile Belgorod şi Voronej, frontaliere cu Ucraina, precum şi la Moscova şi Sankt Petersburg şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Un atac cibernetic similar, care a dus la difuzarea mai multor alerte false antiaeriene în întreaga Rusie, s-a produs şi săptămâna trecută, a subliniat Ministerul Situaţiilor de Urgenţă. De fiecare dată, potrivit agenţiilor de presă ruseşti, aceste piratări nu au afectat decât posturi de radio şi canale private, al căror emiţător a fost pentru scurtă vreme dominat de unul mai puternic.

Aceste incidente intervin la puţin timp de la împlinirea unui an de la declanşarea, pe 24 februarie, a ofensivei ruse în Ucraina. Localităţi şi infrastructuri în regiunile ruse frontaliere cu Ucraina au suferit în mai multe rânduri lovituri, în special ale unor drone, adesea mortale, atribuite de Moscova armatei ucrainene, notează AFP. 

Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE: Declarația adoptată în Parlamentul European

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova a adoptat, pe 23 martie, o declarație prin care cere mai mult sprijin pentru țara noastră. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, potrivit căruia s-a solicitat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări, dar și regim european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Moldova, scrie tv8.md.

Situația din Republica Moldova va fi discutată în Parlamentul European

Prin declarația adoptată, se mai cere „unitate special dedicată relațiilor cu Moldova la nivelul Direcției de Vecinătate a Comisiei Europene”, „mai multe resurse alocate Hub-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova”.

De asemenea, Comitetul vrea liberalizarea totală a comerțului UE Moldova, creșterea sprijinului financiar european pentru țara noastră și eliminarea tarifelor de roaming între UE și Republica Moldova.

„Am co-prezidat astăzi o reuniune foarte bună a Comitetului parlamentar de Asociere UE – Moldova. Alături de membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, precum și ai Comisiei Europene, și ai Serviciului European de Acțiune Externă, am transmis susținerea noastră clară pentru creșterea sprijinului european oferit Republicii Moldova”, a scris Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Klaus Iohannis: Republica Moldova va primi ajutor suplimentar consistent din partea UE

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Summit-ul Consiliului European, care se desfăşoară, timp de două zile, la Bruxelles. În discursul său, liderul de la Cotroceni a transmis un mesaj de susţinere pentru executivul de la Chişinău.

Klaus Iohannis: să păstrăm unitatea drept cuvânt de ordine al viitorului |  Actualitate | Parlamentul European

KLAUS IOHANNIS preşedintele României: „Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, un sprijin din partea UE, și acest lucru credem că este foarte important, pentru Moldova, dar și pentru noi și toată Europa, pentru că este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa!” 

Consiliul European de primăvară în format extins se desfăşoară în perioada 23-24 de martie. Liderii europeni vor discuta despre cele mai recente evoluții în ceea ce privește războiul din Ucraina și despre sprijinul continuu al Uniunii. În discuţii va fi abordat şi subiectul crizei energetice şi soluţiile pe termen lung privind amortizarea preţurilor la energie.

Moldova importă mai puţine legume turceşti. Autorităţile încurajează fermierii să crească legume autohtone: în ajutor le vin programele de subvenţionare

Republica Moldova importă mai puţine legume turceşti, unele dintre cele mai solicitate pe piaţa internă. Decizia aparţine Guvernului Turciei care a decis limitarea exporturilor în întreaga lume, până în 14 aprilie, pentru a-şi asigura securitatea alimentară. Pentru a nu simţi criza, autorităţile de la Chişinău încurajează fermierii să crească legume autohtone, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare, relatează TVR Moldova.

Cât vor costa legumele anul acesta la piață. Un producător rupe tăcerea:  „Sunt 30—35 lei/kg” - Playtech Știri

Turcia este cel mai mare furnizor de fructe şi legume pe piaţa Republicii Moldova. Din cauza cataclismelor de acum două luni, autorităţile turce au decis să reducă exporturile. Autorităţile de la Chişinău spun că nu au primit nicio notificare în acest sens, dar recunosc faptul că importurile de legume au scăzut.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: ” Desigur că aceasta se reflectă cumva negativ asupra pieţii interne. Avem o mai mică ofertă de legume pe piaţa internă, doi asta nemijlocit s-ar răsfrânge şi în preţurile de comercializare a produselor de legume. Dar, totodată noi cumva le dăm dreptate colegilor noştri din Turcia cu acţiunea de sistare a exporturilor de legume deoarece înţelegem că este o măsură pentru a asigura securitatea alimentară a ţării.

Scăderea importurilor de legume turceşti nu se simte, însă, în Piaţa Centrală din Chişinău. Cel puţin asta spun comercianţii.

„Piaţa e plină de fructe şi legume şi nu se vede nici un dificit. Acum a apărut castravetele nostru autohton. Preţurile vreau să vă spun că sunt foarte accesibile. Uitaţi-vă ce roşii frumoase cu 35 de lei.” 

„S-au ieftinit, au căzut preţul. Nu sunt vânzări şi oamneiii sunt nevoiţi să le dee mai ieftin. Nu a mai afectat nimic.”

Cumpărătorii spun, însă, că preţul legumelor este prea mare şi sunt cumpătaţi la ce şi cât cumpără.
„Ne mai reţinem. La unele produse care sunt mai scumpe, aşteptăm sezonul lor deja. – Acum ce aţi luat? – Am luat castraveţi, roşii, dar mai mult pentru poftă.”

„Exagerat de scumpe, cheltui o grămadă de bani nici nu ştiu pe ce. Eu am cheltuit acum o mie de lei pe nişte verdeţuri, legume, fructe şi cam asta.”

Reprezentanţii Ministerului Agrculturii încurajează fermierii să crească legume, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Din partea ministerului noi acum suntem în plină desfăşurare a lucrărilor pentru difinitivarea a regulamnetelor de subvenţionare pe diferite aspecte. La moment se află în ultima lectură legea cu privire la subvenţionarea în agricultură şi mediu rural, care este îndreptată spre dezvoltara inclusiv a producerii de legume pe teren protejat, sistemelor de irigare, tehnciă şi utilaj agricol.”

Turcia este al patrulea cel mai mare producător de tomate din lume, iar Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi România sunt printre cele mai importante pieţe de desfacere în perioada rece a anului.

Mai multe avioane nu au putut ateriza la Sankt Petersburg și au făcut cale întoarsă: Presa rusă evocă un obiect neidentificat
Articolul anterior
ATENȚIE la informații false! Astăzi mass-media din stânga Nistrului, Rusia, R. Moldova, dar și România, difuzează tot felul de știri care nu pot fi verificate
Articolul următor