Ultima oră! Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de a participa la serviciile de pomenire din cimitire (Paștele Blajinilor)

În contextul situației epidemiologice prin Covid-19 la nivel național, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor) și să îi pomeneasca pe cei trecuți în neființă acasa, deoarece riscul de infectare cu noul Coronavirus este unul iminent.

Conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorului de incidență al COVID-19. ”Codul Roșu” (stare de urgență) va fi atribuit dacă  în ultimele 14 zile, indicatorul este mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație.

Măsurile de sănătate publică vor fi determinate în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Astfel, în localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică,  se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.

Tânăra din Orhei dispărută fără urmă: Momentul în care urcă într-o mașină

Jurnaliștii CANAL 5 au reușit să facă rost de imaginile video care surprind momentul atunci când Ana, tânăra din raionul Orhei pe care de vinerea trecută, părinții, rudele, iubitul, dar și poliția o caută non-stop, a urcat în automobilul de model ”Ford”, care a dus-o într-o direcție necunoscută.

În filmuleț se poate observa cum tânără se apropie de stația de așteptare a transportului public, iar în câteva clipe, în rând cu aceasta se oprește automobilul și tânără urcă nestingherit în acesta.

Ana-Maria Guja este originară din satul Susleni, raionul Orhei. Își face studiile la Colegiul pedagogic din Orhei, iar vineri, în data de 12 aprilie, după ora 20 seara, revenea de la muncă, din sectorul Nistreana, unde făcea ore individuale cu un copil de clasele primare.

Nici mama Anei nu știe unde este fiica ea. Femeia spune că ultima dată a stat de vorbă cu ea cu 2 zile până la dispariție. Printre lacrimi, femeia afirmă că fiica ei este o fire liniștită și nu are dușmani.

Pe pagina de Facebook a Politiei Naționale, la a 3 zi de la dispariția tinerei, oamenii legii au anunțat că fata este în căutare. Pentru postul nostru de televiziune, oamenii legii au declarat că examinează mai multe versiuni, iar pentru a nu prejudicia mersul anchetei, nu ne pot oferi informații.

Persoanele care cunosc detalii despre unde s-ar putea afla fata sau au informații despre acest caz, sau au recunoscut mașina din imagini, sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 078 325 001, de la care redacției noastre i-a fost cerut ajutorul. Semnalmentele tinerei sunt: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. În momentul plecării, aceasta purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

Eurovision Song Contest 2024: Organizatorii concursului anunță schimbări

Pe 16 aprilie, organizatorii celei de-a 68-a ediții a Eurovision Song Contest 2024 au anunțat schimbări în modul în care țările finaliste vor extrage ordinea evoluării în Marea Finală, scrie moldova1.md.

În anii precedenți, statele care au reușit să obțină un loc în Marea Finală urmau să tragă la sorți doar în ce parte a finalei vor evolua – prima parte (piesele 1-13) sau a doua parte (piesele 14-26), iar producătorii concursului alegeau numărul de ordine al fiecărui concurent.

În acest an, va fi introdusă o nouă categorie pentru tragerea la sorți – „Alegerea producătorului” („Producer’s Choice”).

Radiodifuzorul suedez SVT a declarat că 25 dintre cele 26 de țări din Marea Finală (Suedia, țara gazdă, a extras deja numărul de ordine 1) vor putea să tragă la sorți prima parte, a doua parte sau Alegerea Producătorului în cadrul extragerii pentru ordinea de evoluare în Marea Finală.

Acest lucru înseamnă că, dacă un artist va trage la sorți „Producer’s Choice”, producătorii emisiunii vor putea plasa piesa respectivă oriunde în prima sau a doua parte a ordinii de evoluare în finala de pe 11 mai.

Astfel, vor exista 6 locuri care pot fi trase la sorți în prima parte a finalei, 6 locuri în a doua parte și 13 locuri la alegerea producătorului.

Ediția din 2024 a concursului Eurovision Song Contest va avea loc la Malmö, Suedia, în perioada 7-11 mai. Prima semifinală va fi organizată marți, 7 mai, iar cea de-a doua, joi, 9 mai. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai.

Accident teribil în stânga Nistrului: Un mort și mai mulți răniți, după ce un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni

Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în stânga Nistrului. Un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni, apoi a ajuns într-un gard, scrie unimedia.info.

Potrivit presei din regiune, o persoană a decedat, iar mai multe au fost rănite.

La fața locului au intervenit serviciile specializate.

Separatiștii din regiunea Donetsk au aruncat o grenadă într-un spital Covid cu 45 de pacienți
Articolul anterior
Panică într-un supermarket din România. O femeie a fost mușcată de un scorpion ieșit dintr-o ladă cu căpșune
Articolul următor