ULTIMA ORĂ! SUA este de acord cu participarea rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice ca sportivi neutri

Administrația Biden s-a arătat de părere că rușii și bielorușii ar trebui să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 doar ca sportivi neutri, dar nu a răspuns la întrebarea de ansamblu, și anume dacă aceștia ar trebui să primească acces în competiție sau nu, relatează The new York Times.

În ultima săptămână, Ucraina a dus o campanie concertată pentru a convinge Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să interzică pe de-a întregul participarea sportivilor din Rusia și Belarus. Mai multe țări europene s-au alăturat demersului, însă Casa Albă a adoptat joi o abordare ceva mai precaută.

SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor ca sportivi neutri

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, le-a spus reporterilor că SUA a susținut eliminarea federațiilor sportive rusești și bieloruse din organizațiile internaționale de profil, însă când entități precum CIO aleg să le permită sportivilor respectivi să participe, „ar trebui să fie absolut clar că ei nu reprezentă statul rus și cel bielorus”.

CIO anunțase un plan în mai mulți pași pentru a le da rușilor și bielorușilor posibilitatea de a participa la următoarele ediții ale Jocuilor Olimpice, Paris 2024 (Vară) și Milano 2026 (Iarnă), atât timp cât concurează ca indivizi, nu ca reprezentanți ai unor state, și nu își manifestă susținerea față de războiul din Ucraina. Inițiativa este similară cu abordarea adoptată de organizațiile sportive la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi din 2014 ca răspuns la scandalul de dopaj în care au fost implicați ruși.

Poziția Casei Albe este conformă cu poziția Comitetului american olimpic și paralimpic, dar plasează SUA într-o divergență de opinie cu mai mulți aliați europeni ai Ucrainei.

Polonia: Zeci de țări se opun participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice

Printr-o declarație comună, miniștrii sportului din Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au condamnat propunerea CIO drept una care legitimează „agresiunea ilegală a Rusiei din Ucraina”, confederația sportivă din Norvegia a transmis la rândul său un mesaj prin care a anunțat că, atât timp cât războiul continuă, nu poate fi de acord cu participrea rușilor și a bielorușilor „chiar și sub principii stricte de neutralitate”.

Ministrul polonez al spotului, Kamil Bortniczuk, declara joi că se așteaptă ca zeci de națiuni să se exprime împotriva participării rușilor și a bielorușilor la JO 2024, potrivit AFP preluată de France24.

„Cred că săptămâna viitoare… va ieși la lumină o poziție foarte fermă din partea reprezentanților din aceste 40 de țări”, a afirmat oficialul polonez.

Poziția „se va opune foarte clar participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice”, a adăugat el.

Botniczuk a confirmat că opoziția va fi manifestată inclusiv de țări din Uniunea Europeană.

,,Pașa Mercedes”, porecla mitropolitului mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev proaspăt arestat, are o pasiune pentru maşini şi eşarfe de lux

Mitropolitul Pavlo Lebid, starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a fost întotdeauna cunoscut pentru stilul său de viață scump, fapt pentru care a fost ironizat pe rețelele de socializare, scrie Mediafax.

Imagine

„Paşa Mercedes”. Aşa este numit mitropolitul Pavlo Lebid al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei din Kiev, arestat sub acuzaţia de spionaj de către SBU, serviciile de securitate ale preşedintelui Volodpmpr Zelenskp.

Pavlo Lebid, vicar al mănăstirii rupestre din Kiev din 1994 şi fost deputat al Partidului Regiunilor pro-rus. Lebid, alias „Paşa Mercedes” – a fost poreclit astfel de detractorii săi întrucât călătoreşte doar în maşini de lux – este un personaj controversat.

Împotriva operaţiunilor ucrainene din Donbass din 2014, oponent al mişcării Euromaidan şi al studenţilor care au luat parte la ea, duşman al primarului Kievului, Vitali Klitschko, şi al jurnaliştilor în general (i-a atacat de mai multe ori, rupându-le membrele şi înjurându-i de de toate felurile), în 2021, prin propria recunoaştere, omul bisericii nu a predat poliţiei un criminal în serie care a ucis 52 de persoane. În 2019, mai ales, Lebid a declarat public că Crimeea nu face parte din Ucraina.

SBU spune că a strâns dovezi solide cu privire la implicarea mitropolitului. În special, s-a stabilit că, în discursurile sale publice, a jignit în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor, a umilit opiniile credincioşilor de alte credinţe şi a încercat să creeze atitudini ostile faţă de aceştia, precum şi a făcut declaraţii care justifică sau neagă acţiunile Rusiei.

SBU a publicat şi fragmente din conversaţiile personale ale mitropolitului care ar confirma acuzaţiile aduse împotriva sa. Într-una dintre conversaţii, el s-ar bucura de ocuparea Hersonului, definind-o pe cea a Federaţiei Ruse „un război între America şi Rusia până la ultimul ucrainean”.

Este uşor de înţeles de ce „Paşa Mercedes” nu se bucură în prezent de prea multă simpatie în Ucraina. Astăzi, s-a dezlănţuit pe reţelele de socializare ironia despre Pavel pentru eşarfa pe care o purta la momentul arestării sale: „Nimic ciudat, doar Paşa Mercedes cu o eşarfă Louis Vuitton. Nu se ştie cât costă un astfel de accesoriu vestimentar, dar se cunosc tarifele aproximative ale mărcii”, comentează pe Twitter site-ul independent de ştiri din Belarus Nexta, care a publicat fotografii şi videoclipuri cu metropolitanul purtând o eşarfă a celebrului brand francez.

Tot Nexta a publicat şi imaginile făcute în casa lui Lebid, un loc în care sobrietatea nu este familiară.

Image
Image
Image

Doliu în inimile ucrainenilor. Campionul lor mondial la kickboxing a murit pe front

Un cvadruplu campion mondial de kickboxing din Ucraina a murit la spital, după ce a fost rănit în timp ce lupta pentru apărarea țării sale împotriva forțelor rusești.

Vitali Merinov a decedat în noaptea de 31 martie, potrivit primarului din Ivano-Frankivsk, un oraș din vestul Ucrainei, care avea legături strânse cu regretatul luptător.

Trupele ucrainene se luptă să respingă atacurile rusești în toată regiunea Donbas de est, cu accent pe orașul Bahmut, înaintea unei contraofensive așteptate din partea forțelor Kievului.

Confirmând moartea lui Merinov pe Facebook, primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, a scris:

„Pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk. Vitali Merinov a murit noaptea în spital din cauza rănilor suferite în luptă. De patru ori campion mondial de kickboxing, campion universal ucrainean la lupte, maestrul de box Vitali Merinov a plecat la război chiar în prima zi a invaziei. În timpul uneia dintre lupte, Vitali s-a ales cu o rană de glonț în picior. S-a recuperat și s-a întors din nou pe front și a apărat Ucraina până la ultima suflare. I-au rămas în urmă o soție și o fetiță de doi ani. Sincere condoleanțe familiei și celor dragi. Veșnică amintire eroului!” – a transmis primarul, potrivit Newsweek.

Merinov a făcut parte din Comitetul executiv al Consiliului municipal Ivano-Frankivsk.

La începutul acestei luni, Lord Sebastian Coe, președintele World Athletics, a afirmat că 185 de sportivi au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei.

World Athletics, organismul mondial care guvernează competițiile de atletism, a interzis sportivilor ruși și belaruși să participe la evenimentele sale, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, susținut de Belarus.

Apărând această poziție la postul britanic Sky News, Lord Coe a declarat că a întâlnit recent un atlet a cărui mamă a fost ucisă în timpul invaziei.

El a spus: „Mă tem că nu aș putea rămâne neutru în această privință, nici pentru ea și nici pentru ceilalți 185 de atleți”.

Marți, Comitetul Internațional Olimpic și-a amânat decizia finală privind posibilitatea ca concurenții ruși și belaruși să fie autorizați să participe la Jocurile de vară de la Paris din 2024.

Ucraina a amenințat că „va lipsi de la Jocurile Olimpice” dacă Rusiei și Belarusului li se va permite să concureze.

Rusia: Avtovaz își trimite angajații în concediu din cauza lipsei de componente

Avtovaz, cel mai mare constructor de automobile din Rusia, a anunţat joi că a decis să avanseze cu câteva săptămâni data la care angajaţii vor beneficia de trei săptămâni de vacanţă de vară, din cauza lipsei de componente, transmite Reuters.

Russian Automaker AvtoVaz Makes First Profit in a Decade - The Moscow Times

Industria auto din Rusia a fost afectată puternic de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după debutul invaziei din Ucraina, în condiţiile în care anterior se baza pe investiţiile, componentele şi parteneriatele încheiate cu constructorii occidentali.

Avtovaz a precizat că lucrează la înfiinţarea unor noi coridoare logistice, adăugând că anul trecut a identificat modalităţi prin care să înlocuiască peste 200 de componente de automobile pe care unele ţări refuză să le exporte Rusiei.

„Cu toate acestea, în primăvara lui 2023, mai mulţi furnizori de componente au înştiinţat Avtovaz că vor pune capăt livrărilor şi vor încălca acordurile existente privind menţinerea livrărilor în 2023”, a informat constructorul rus într-un comunicat de presă. „Din cauza acestui lucru, producţia de vehicule complete nu va mai fi posibilă începând din a doua jumătate a lunii mai 2023”, a adăugat Avtovaz.

În consecinţă, cele trei săptâmâni de vacanţă estivală de care beneficiază salariaţii Avtovaz, şi care conform calendarului anterior urmau să înceapă în data de 24 iulie, vor fi efectuate în perioada 29 mai – 19 iunie, ceea ce va da Avtovaz mai mult timp pentru a-şi reface stocurile de componente.

Anterior, Avtovaz a anunţat că în 2023 intenţionează să producă peste 400.000 de vehicule, ceea ce ar fi dublu faţă de cele 188.645 de vechiule pe care le-a vândut în 2022. Împreună, toate uzinele de automobile din Rusia au produs anul trecut doar 450.000 de autoturisme, cel mai mic număr de la prăbuşirea URSS.

În luna mai 2022, grupul francez Renault a decis să îşi vândă participaţia majoritară pe care o deţinea la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, către un institut de cercetare din Moscova în schimbul unei sume simbolice de o rublă. Ulterior, Avtovaz a reluat producţia unor populare modele de automobile Lada la principala sa uzină de la Togliatti, însă fără anumite caracteristici care depind de componentele importate. Tot la finele anului trecut a fost reluată producţia automobilelor Moskvich la fosta uzină Renault din apropiere de Moscova.

Alertă cu bombă la Curtea de Apel Chișinău
Articolul anterior
Caz șocant în SUA! Trei rapperi au fost găsiți morți, după ce au anulat un concert. „Nu voi uita niciodată și nu mă voi opri niciodată”
Articolul următor