Ultima persoană salvată din blocul bombardat de ruși în Dnipro este o femeie surdă care a stat 20 de ore sub dărămături

Echipele de intervenție au reușit să scoată de sub dărâmături o femeie surdă. Ea a supraviețuit deși a stat sub resturile clădirii timp de 20 de ore, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Kateryna Zelenska a supraviețuit deși se afla în blocul cu nouă etaje atacat de ruși cu o rachetă. După impact, ea a rămas captivă înntre resturile clădirii din orașul ucrainean Dnipro. Zelenska, care este surdă din naștere, nu a putut cere ajutor și a stat sub dărâmături timp de aproximativ 20 de ore, potrivit Ukraine World. Salvatorii încă îi caută pe fiul și pe soțul ei. Clădirea a fost lovită sâmbătă de o rachetă rusească. Bilanțul atacului de sâmbătă asupra blocului turn din Dnipro a ajuns la 40 de morți, anunță autoritățile.

Echipele de salvare sunt în continuare la fața locului și încearcă să găsească supraviețuitori. Până în prezent, 39 de persoane au fost salvate și cel puțin 75 sunt rănite, inclusiv 14 copii. Soarta altor 30 de locuitori ai blocului cu nouă etaje rămâne necunoscută.

Kremlinul sugerează că racheta care a lovit blocul din Dnipro a fost deviată de apărarea antiaeriană ucraineană

Kremlinul a declarat luni că forţele ruse nu au lovit clădiri rezidenţiale din Ucraina, la două zile după ce un bloc de locuinţe din oraşul Dnipro a fost lovit de o rachetă care, potrivit celui mai recent bilanţ al Kievului, a ucis cel puţin 40 de persoane în timp ce alte câteva zeci sunt date dispărute. Luni, într-o actualizare pe Telegram, serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că 40 de persoane, inclusiv trei copii, au murit în atacul asupra blocului din Dnipro, în timp ce 39 de persoane au fost salvate, 75 au fost rănite şi 46 sunt încă date dispărute, notează news.ro.

„Forţele armate ruse nu lovesc clădiri rezidenţiale sau facilităţi de infrastructură socială. Atacurile sunt efectuate asupra unor ţinte militare, evidente sau camuflate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei TASS. Forţele aeriene ucrainene spun că imobilul a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, care a distrus două etaje în care se aflau aproximativ 75 de apartamente.

Dmitri Peskov a sugerat însă că este posibil ca blocul să fi fost lovit pentru că racheta rusă a fost interceptată de o „contramisiune antiaeriană” ucraineană. El a adăugat că „unii reprezentanţi ai părţii ucrainene” au ajuns la aceeaşi concluzie. Kievul spune însă că nu are echipamentul necesar pentru a doborî astfel de rachete.  Proiectată iniţial ca rachetă anti-navă, Kh-22 este o armă mai veche şi mai puţin precisă decât majoritatea rachetelor moderne.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, declarase sâmbătă că se pare că racheta rusă a căzut pe clădirea rezidenţială după ce a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană, dar. comentariile sale au fost aspru criticate în Ucraina, ceea ce l-a obligat să îşi ceară scuze. Dnipro, un oraş de aproape un milion de locuitori care serveşte drept centru de aprovizionare pentru forţele ucrainene din regiunea Donbas din estul ţării, este vizat în mod repetat de rachete ruseşti.

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Un polițist a violat, timp de 20 de ani, zeci de femei pe care le-a cunoscut pe siteurile de întâlniri
Articolul anterior
Ministrul Apărării din Germania a demisionat, în urma scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea armatei în contextul războiului din Ucraina
Articolul următor