Ultimele zile din octombrie aduc temperaturi ridicate, după care vremea se schimbă brusc. Vezi prognoza meteo!

Zile cu temperaturi generoase și mult soare, în ultima decadă a lunii octombrie. Totuși, vom avea parte de câteva zile relativ calde, după care vin ploile, iar temperaturile vor scădea brusc.

separator

În următoarele zile, maximele termice vor oscila între +15.. și +20 de grade, noaptea mercurul din termometre va indica +5.. +10 grade celsius, iar precipitații nu se prevăd.

Deja de la mijlocul săptămânii viitoare vin ploile, iar valorile termice vor coborî brusc la +7 grade ziua.

Datele meteo sunt oferite de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Creștea cânepă în seră! ”Afacerea” de 8 milioane de lei a unui bărbat din Orhei, dată peste cap de polițiști

Acțiunea polițiștilor a început la 28 iunie în urma valorificării informației operative în cadrul operațiunii MAC – 2023. Oamenii legii au obținut informații despre suspectul de 46 de ani care cultivă și crește plante de cânepă.

La aceeași dată, sub conducerea Procuraturii Orhei au fost efectuate trei percheziții la domiciliile bărbatului.

În cadrul perchezițiilor, în grădina gospodăriei a fost depistată o seră cu plante de cânepă, dotată cu sisteme moderne de irigare, ventilare și iluminare, dispozitive de măsurare a temperaturii și a umidității aerului, dar și recipiente și pachete cu îngrășăminte folosite pentru creșterea plantelor.

La fel, la domiciliile acestuia, au fost depistate 2 aparate predestinate consumului prin ardere a drogurilor, un pachet din hârtie care conținea masă vegetală uscată de culoare verde, asemănătoare cânepei, și un pachet din plastic cu masă vegetală asemănătoare cânepei hidroponică, peste 1 500 pachețele zip-lock și un cântar electronic de dimensiuni mici.

Plantele au fost ridicate și transmise pentru efectuarea expertizei la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP.

Bănuitul este la prima abatere de acest gen, iar dacă va fi găsit vinovat riscă închisoare până la 15 ani pentru „Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora cu scop de înstrăinare”.

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane care au participat la comiterea infracțiunii, precum și implicarea acestora la infracțiuni anterior comise.

Dezvăluiri incredibile despre prințul Harry. Ce i-ar fi mărturisit ducele de Sussex unui prieten despre Meghan Markle

Prințul Harry este de părere că mama lui, prințesa Diana, care și-a pierdut viața în urma unui accident rutier petrecut în Paris, „vorbește” cu soția lui, Meghan Markle, potrivit unor declarații făcute de scriitorul Tom Bower.

În cadrul unei apariții în emisiunea GB News, Tom Bower a vorbit cu Dan Wootton despre Meghan Markle și prințul Harry, care continuă să stârnească numeroase controverse.

Astfel, acesta a dezvăluit că prințul Harry i-ar fi dezvăluit unui prieten că mama lui „vorbește din mormânt” cu soția lui, asigurând-o că toate deciziile pe care le-au luat până acum au fost bune.

„Harry i-a spus unui prieten că este de părere că prințesa Diana vorbește cu Meghan”, a declarat autorul cărții Revenge: Meghan, Harry and the War between the Windsors, potrivit Daily Star.

„Cu siguranță această afirmație a venit de la Harry. I-a spus unui prieten că prințesa Diana îi trimite semnale lui Meghan pentru a-i asigura de sprijinul ei în tot ceea ce fac”.

Wootton a reacționat, însă, imediat, explicând că este de părere că prințesa Diana nu ar fi fost fericită de neînțelegerile apărute între Harry și William, care au o relație tensionată.

„Da, dar el are nevoie de asigurare. Iar Meghan a găsit modalitatea perfectă prin care să-i spună că mama lui aprobă tot ceea ce au făcut”, a mai spus Bower.

Meghan Markle, criticată dur în ultima săptămână

Un val de critici la adresa ducesei de Sussex după rezilierea contractului de podcasting cu o platformă de streaming cunoscută a luat amploare, un important agent de la Hollywood catalogând-o pe Meghan drept „lipsită de talent”, scrie news.ro.

Jeremy Zimmer, directorul executiv al United Talent Agency (UTA), ar fi făcut aceste comentarii în timpul unei discuţii despre podcasting şi despre rolul celebrităţilor, în cadrul unui festival de publicitate din Cannes, Franţa, potrivit unui articol de pe site-ul Semafor.

„Se pare că Meghan Markle nu era un mare talent audio, sau neapărat orice fel de talent. Știţi, doar pentru că eşti faimos, nu înseamnă că eşti grozav la ceva”, ar fi spus Zimmer.

Săptămâna trecută, Bill Simmons, fondatorul reţelei de podcasturi Ringer, pe care a vândut-o în 2020 către Spotify pentru 196 de milioane de dolari, i-a acuzat pe ducii de Sussex că sunt ”escroci”, i-a acuzat pe ducii de Sussex că sunt ”escroci” într-un discurs critic în propriul podcast.

România a rămas fără bani pentru refugiații ucraineni: ”Multe mame sunt nevoite să se întoarcă fix acolo de unde au fugit”

Refugiații ucraineni din România nu au mai primit din luna aprilie banii promiși de guvernul român sub forma unui ajutor financiar pentru fiecare familie. O refugiată ucraineană, mamă a unui copil de 7 ani, a declarat că la finalul acestei luni va rămâne fără niciun ban și că singura variantă, pentru ea și alte mame aflate în aceeași situație, este să se întoarcă în Ucraina, „fix acolo de unde au fugit”, scrie digi24.ro.

Guvernul român a modificat, chiar din luna aprilie, condițiile și mecanismul acordării acestui ajutor. Refugiații ucraineni vor putea primi pentru 4 luni consecutiv un ajutor de 2.000 de lei pentru familie, după care, din septembrie, aceștia vor trebui să se angajeze pe piața muncii din România și să-și înscrie copiii la o școală din România.

„Am depus dosarul cu acte, dar nu am primit niciuna dintre sume de la statul român”,  a spus Iulia Raicev, refugiată în România după ce casa sa din Cernihiv i-a fost complet distrusă în război. Iulia, mama unui băiat de 7 ani, a lucrat până acum ca profesoară pentru copiii ucraineni la o școală din București, în cadrul unui proiect finanțat de JRS România. „Contractul de muncă e până pe 30 iunie. Chiria mă costă în jur de 300-350 de euro pe lună. Salariul, de circa 400 de euro, nu-mi permite să-mi acopăr toate cheltuielile: acoperă ori cheltuielile de cazare, ori cele de hrană.  Sunt mamă singură cu un copil. Statul român nu spune nimic despre când vor fi virați banii. Mai sunt mame singure cu copii ca mine, ne e greu, ne gândim să părăsim România. Multe mame sunt nevoite să se întoarcă în Ucraina, practic fix acolo de unde au fugit”,  a spus Iulia.

Refugiații ucraineni încep să părăsească România

Conform datelor centralizate de UE, în luna martie peste 117.000 de refugiați ucraineni beneficiau de sistemul de protecție temporară al Uniunii Europene.  „În ultima lună și jumătate au plecat din țara noastră în jur de 20.000 de refugiați. În acest moment, numărul acestora a ajuns la circa 95.000”, a declarat pentru digi24.ro, Ștefan Leonescu, project manager JRS România, organizația care le-a ajutat pe Iulia și pe alte refugiate ucrainene să lucreze ca profesoare într-un program special care le-a permis elevilor ucraineni să continue școala în România.

Conform lui Leonescu, în acest moment, toate sumele guvernamentale pentru refugiații ucraineni „sunt blocate”, iar acești bani se pot debloca doar la viitoarea rectificare bugetară. „Trebuie bani alocați de guvern pentru chestia asta, atât vreme cât nu sunt alocați bani de la guvern, nu se poate face nimic. Guvernul nu poate opera decât prin rectificare – pentru a aduce acești bani – din acest motiv, mecanismul e blocat”.

Practic, acești bani trebuie alocați din bugetele Inspectoratelor de Urgență (ISU). „În baza centralizatoarelor primite de la autoritățile administrativ-teritoriale, ISUBIF (Inspectoratul pentru Situatții de Urgență București-Ilfov n.r.) a virat sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor aferente lunii martie 2023. Plățile pentru decontarea cheltuielilor survenite începând cu luna aprilie 2023 vor fi reluate imediat după aprobarea bugetului și alocarea fondurilor de către ordonatorii de credite principal și secundari”, se arată într-un comunicat al ISU trimis digi24.ro. Celebra măsură 50/20 pentru refugiați nu a mai funcționat.

„A fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe”

Inițial, refugiații ucraineni au beneficiat, timp de aproape un an, de așa-numita măsură „50/20”, stabilită prin ordonanța de urgență 15/2022. și hotărârea de guvern cu normele de aplicare. Practic, statul român deconta 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat pentru cazare și 20 de lei pe zi/refugiaț pentru masă. Ulterior, guvernul a constatat că „decontarea acestor cheltuieli „a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași”, fapt ce a dus „la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români”. Astfel, Exectuviul a aprobat în aprilie o nouă ordonanță și, la finalul lui aprilie o nouă hotărâre de guvern cu măsurile de aplicare: statul oferă astfel 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie de refugiați ucraineni. Câți bani trebuie să primească acum refugiații ucraineni de la statul român.

Ce condiții trebuie, însă, îndeplinite

Refugiații ucraineni beneficiază, de la 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive – mai, iunie, iulie, august – de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Această sumă este de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/lună pentru fiecare persoană (vezi hotărârea de guvern HG 386/2023). După cele 4 luni, refugiații ucraineni beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, doar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Cuantumul acestei sume este de 750 lei/lună pentru o persoană singură sau 2.000 de lei/lună pentru o familie Guvernul condiționează însă plata acestor sume de încadrarea refugiaților în câmpul muncii și a elevilor în circuitul școlar/de învățământ din România. În acest moment, „doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL)”, conform datelor guvernului român. „Noile condiții pentru integrarea in program sunt foarte complicate, din luna septembrie trebuie să fiu oficial angajată pentru a mă încadra în program. Dacă aș lucra în bucătărie, aș lucra 10-12 ore, cu cine rămâne copilul?”, spune Iulia Raicev.

„Dacă îmi dau copilul la școală și el învață de la 8-12, va fi foarte greu să găsesc un loc de muncă cu un angajator care să mă lase să lucrez 4 ore și să am și salariu ok. Și nu doar eu sunt în situația asta” UE a identificat, în total, fonduri în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro rezervate pentru coeziune și pentru redresarea post-pandemie, pe care statele membre le pot realoca pentru a sprijini refugiații din Ucraina la soluționarea nevoilor urgente, precum locuințele, învățământul, sănătatea și îngrijirea copiilor.

Astfel, UE a aprobat regulamente menite să deblocheze fonduri pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Aceste fonduri vor garanta faptul că statele membre care găzduiesc refugiați dispun de resurse suficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai mari în materie de locuințe, educație și îngrijiri de sănătate. De asemenea, pentru a sprijini țările UE în gestionarea efectelor războiului Rusiei din Ucraina și în găzduirea refugiaților ucraineni, UE a luat măsuri pentru a permite o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor politicii de coeziune a UE, de exemplu prin extinderea posibilităților de transfer de resurse între programe și de obținere a unei finanțări de 100 % din partea UE, precum și prin furnizarea de prefinanțare suplimentară pentru proiecte, în scopul de a oferi ajutor imediat statelor membre.

Cutremurător. 39 de cadavre au fost descoperite într-un camion pe teritoriul Marii Britanii. Victimele erau cetățeni chinezi
Articolul anterior
ANSA înăsprește controalele: probe noi de pește neconform, lapte și ouă expirate, depistate în școli, grădinițe și spitale
Articolul următor