Ultimele zile din viața lui Alexei Revenco. Cauza decesului îndrăgitului prezentator

Jurnalistul și prezentatorul Alexei Revenco s-a stins din viaţă astăzi, 11 ianuarie, la ora 06:00. Acesta a decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid-19.

Alexei Revenco s-a infectat cu Covid-19, fiind internat în secția de terapie a Spitalului Sfânta Treime. Fostul consilier municipal, Oleg Cernei, a fost internat în aceeași secție și a relatat câteva detalii despre Alexei Revenco:

Am stat cu el in aceeași secție Terapie 2 aproape 8 zile. Au venit împreună cu soția – Maricica Munteanu pentru internare la Spitalul Sfânta Treime!!! L-am încurajat moral și bărbătește că totul va fi bine. Dar era foarte slăbit și palid la față și am insistat că trebuie să facem mișcare împreună zilnic pe coridor…Și câteva zile era mai bine…D-lui trebuia să fie prezentator la Ceremonia de Inaugurare a Președintelui Maia Sandu, dar cu două zile înainte a fost testat pozitiv la Covid 19 și pe 23 a fost internat în spital. Ce păcat …o voce inconfundabila cu o ținută scenică excepțională. Un om inteligent și integru!!! Drum lin Om Bun – Alexei Revenco !!!”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul consilier municipal, Oleg Cernei.

Și colectivul Companiei Teleradio Moldova a transmis un mesaj de condoleanțe în memoria îndrăgitului prezentator de radio:

„Zi de zi, cei de la știri citim statistica oamenilor decedați de COVID-19. Tați, mame, surori și frați, copii – persoane pe care nu le-am văzut niciodată.

E dureros, dar parcă nu ne afectează până în momentul când vedem în comunicat un nume cunoscut. Astăzi, cu durere în suflet, vă anunțăm ca unul din colegii noștri face parte din aceste cifre groaznice. Marele Om de Radio Alexei Revenco s-a stins din viață astăzi, 11 ianuarie, la ora 06.00 dimineața.

Viața lui Alexei Revenco a fost legată de existența radioului public național, devenind una din vocile importante în peisajul media. A fost un om de excepție, un perfecționist care s-a documentat îndelung pentru fiecare prezență în spațiul public, contribuind la creșterea audienței și a prestigiului postului public Radio Moldova.

Ultimii peste 40 de ani din viață, Alexei Revenco i-a dedicat activității de la Radio Moldova, iar pe lângă aceasta, crainicul a prezentat numeroase festivități oficiale și cultural-artistice. „Radio Moldova este tinerețea mea frumoasă și zbuciumată”, afirma Alexei Revenco. „În cei peste 43 de ani am muncit cu mândrie și pasiune, fiind conștient de faptul că un prezentator este responsabil de efortul unei echipe întregi de jurnaliști”, mai spunea jurnalistul într-un interviu.

În 2007, lui Alexei Revenco i-a fost conferit titlul de Maestru în Artă, iar în 2010 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” pentru activitatea de redactor-prezentator în Departamentul Actualități Radio”.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Moldova va primi vaccinul anti-Covid în următoarele două săptămâni. Imunizarea va începe în luna februarie!
Articolul anterior
Cercetătorii au început testarea unui spray nazal împotriva noului coronavirus
Articolul următor