Ultimul reactor al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat

Ultimul dintre cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie situată în sud-estul Ucrainei a fost deconectat pe fondul bombardamentelor din zonă, în timp ce organismul de supraveghere atomică al ONU se pregătește să prezinte Consiliului de Securitate, la 6 septembrie, un raport privind situația de securitate a centralei ocupate de Rusia.

Operatorul din Zaporojie, Enerhoatom, a anunțat că reactorul nr. 6 a fost „oprit” din cauza unui incendiu provocat de tirurile de artilerie din zonă. El a precizat că va fi reconectat după ce incendiul va fi stins.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat vina pe trupele rusești. Dar cele două părți se acuză reciproc pentru riscurile la care este supusă cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de forțele rusești la începutul invaziei de șase luni. „Astăzi, ultima linie de transmisie a energiei electrice care leagă centrala de sistemul energetic al Ucrainei a fost avariată din cauza unui alt bombardament provocator rusesc”, a declarat Zelenski într-o alocuțiune în noaptea zilei de 5 septembrie. „Din cauza provocării rusești, centrala Zaporojie este la un pas de un dezastru nuclear”.

Zelenski a adăugat că momentul ales pentru presupusul bombardament rusesc asupra Zaporojie, înainte ca raportul AIEA să fie prezentat la ONU, este o declarație „foarte elocventă” a motivelor Rusiei, afirmând că Moscovei „nu-i pasă de ceea ce decide comunitatea internațională”.

La 5 septembrie, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a acuzat Rusia de „comportament nesăbuit” în legătură cu centrala construită de sovietici, existând în continuare temeri legate de o catastrofă nucleară de tip Cernobîl.

Constatările pe care le va prezenta Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în fața Consiliului de Securitate și, implicit, opiniei publice mondiale au fost făcute în urma unei vizite efectuate săptămâna trecută de o delegație care a inspectat Zaporojie.

Directorul general Rafael Grossi va publica raportul și va informa Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la 6 septembrie. Grossi declarase săptămâna trecută, după ce echipa din cadrul AIEA a vizitat Zaporojie , că situl a fost avariat în timpul luptelor.

Grossi și o parte din echipa sa au părăsit situl la 1 septembrie, dar mai mulți membri ai misiunii au rămas la instalație pentru a efectua o analiză mai aprofundată. Se așteaptă ca doi dintre experții ONU să rămână „permanent” în centrală, potrivit unui comunicat al Enerhoatom.

Zelenski a avertizat la sfârșitul săptămânii că Rusia pregătește „o lovitură energetică decisivă” pe măsură ce se apropie lunile de iarnă, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că „Rusia nu mai este un partener energetic de încredere”.

Prețul gazelor în Europa a sărit cu 30% la începutul zilei de 5 septembrie, când Rusia a anunțat închiderea pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1.

sursa: www.moldova.europalibera.org

Netflix a lansat filmul despre Marilyn Monroe interzis minorilor! (video 18+)

Este o apariție rară în streaming, motivul oficial fiind că 18+ (sau NC-17) înseamnă pentru Motion Picture Association „unele scene cu conținut sexual”, un termen suficient de nebulos.

Penampilan Perdana Ana de Armas Sebagai Marilyn Monroe di Trailer Blonde

Netflix speră că noul film despre Marilyn Monroe va fi un concurent serios la premii în sezonul următor, dar stârnește prea puțin entuziasm încă din primele ore, conform hotnews.ro.

Realizat după controversatul roman de ficțiune din anul 2000 scris de Joyce Carol Oates, filmul are numeroase scene care sunt mai degrabă produsul imaginației vulgare a autoarei – povestea crudă și dureroasă a unei femei transformate în obiect.

„Blonde” înseamnă momente oribile unul după altul – din care multe s-ar fi putut nici să nu aibă loc. Știind că scrie un roman, nu o biografie, Oates nici măcar n-a folosit numele reale ale personajelor.

Iar filmul este fidel cărții. Marilyn este aruncată pe un conveior de bărbați oribili, pe mulți numindu-i „daddy” ca să se infantilizeze și să creeze o figură paternă de care a fost lipsită. Ea intră într-o relație de sex în trei cu Charlie Chaplin Jr., numit Cass și cu Edward G.Robinson Jr., numit Eddy, care mai târziu o amenință că va vinde presei fotografii-nud ale ei.

Celebrul jucător de baseball Joe DiMaggio, numit Fostul Sportiv, o bate într-un acces de furie după ce vede și mai celebrul poster cu rochia albă ridicată de aer din „Seven Year Itch”.

John F.Kennedy, amintit doar ca Președintele, îi impune o partidă de sex oral (nu e pornografie, dar e foarte sugestivă) în timp ce el vorbește la telefon cu un consilier. Închide și urlă „Târfă împuțită!” – printre alte expresii care nu pot fi redate.

Marilyn se trezește apoi ca dintr-un coșmar, pentru că aparent fusese drogată, ca să fie târâtă afară din Casa Albă de Serviciul Secret. Nu există dovezi istorice despre asemenea fapte, ceea ce face ca scenele cu abuzuri neîncetate să pară inutil de crude și pentru ea, și pentru spectatori. Și inutil de imorale și necinstite.

Filmul de Andrew Dominik, tras și în culori, și în alb-negru, este foarte frumos de privit. Iar Ana de Armas, cu urma ei de accent spaniol, este carismatică într-un rol asemănător cu ale lui Monroe. Este curajoasă, proaspătă și cinstită, chiar și într-un film care pare inevitabil fals și din cauza dialogului care sună a narațiune poetică.

Comerțul global cu obiecte „Monroe” – brelocuri, calendare, postere, etc – reflectă trista realitate că ea este o marfă înainte de a fi o persoană și că-i putem doar astfel interpreta personalitatea. Cu cât încearcă admiratorii s-o vadă pe „adevărata” Marilyn dincolo de imagine, cu atât o îndepărtează. Încă din timpul vieții, tragedia izolării în propria fortăreață a celebrității și frumuseții a făcut parte din mitul ei.

Combinația de subiect dificil cu faptul că de Armas este mult timp goală până la brâu – de multe ori fără motiv – i-au adus filmului clasificarea 18+. Nu neglijați avertizarea celor de la Motion Picture Association. Celor mai mulți nu le va plăcea acest film, dacă vor rezista cele aproape 3 ore.

Video! O moldoveancă din Paris a întors toate scaunele la ,,Vocea României”!

O moldoveancă a întors toate scaunele antrenorilor la ,,Vocea României”. Valeria Condrea este originară din Chișinău, dar deja de mai mulți ani locuiește la Paris. Tânăra a interpretat melodia trupei italiene Eiffel 65: Blue (Da Ba Dee) și i-a uimit pe jurați.

Primul s-a întors The Motans, mai apoi Theo și Smiley, urmați de Irina și Tudor Chirilă.

„Valeria, prestația ta, nu a fost wow. Ai greșit, pe ici – pe colo. Dar e interesant”, a spus Irina Rimes. The Motans a contrazis-o pe interpretă.

„Mie mi s-a părut genial ce ai făcut! Eu sunt fan la acest gen de interpretări în care un artist își arată caracterul, își arată viziunea. Mie mi s-a părut că tu ai distrus piesa asta în cel mai frumos mod. Cum cineva ar rupe o floare, petală cu petală, iar eu îmi pun dorința. Ai fost extraordinară, ai strălucit. Ai tot ca să câștigi un concurs cum este Vocea României.

Mie mi se pare că elementul principal care poate îți lipsește în momentul dat este susținerea. Eu sunt gata și pot să și-o ofer 100%”, i-a spus The Motans concurentei.

Smiley a aăugat: „Am stat cu urechile ciulite, să văd unde se duce demență asta pe care ai făcut-o tu. Mi-aș dori să te avem în echipă”.

The Motans a dorit cu insistență ca tânăra să fie în echipa lui, dar Valeria a ales să meargă mai departe alături de Tudor. Irina Rimes a rămas uimită de alegerea acesteia: „Nu pot să cred!”.

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Cetățenii Republicii Moldova și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.

Festivaluri de vinuri din Moldova. Calendar evenimente 2019

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani, comunică MOLDPRES.

Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a R. Moldova în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Accident grav la Ialoveni. Cinci oameni au ajuns la spital
Articolul anterior
Atenție! O copilă din Călărași este căutată de poliție și familie după ce a plecat de acasă pe 1 septembrie
Articolul următor