Un accident cumplit i-a schimbat viața lui Vladimir, un băiat de 15 ani, care acum nu mai poate face nimic singur

Un accident rutier i-a schimbat viața: Vladimir are 15 ani, dar nu merge, nu vorbește și nu mănâncă singur. Are 15 ani, dar nu merge, nu vorbește și nu mănâncă singur… Este viața lui Vladimir, care acum zece ani a devenit victima unui accident rutier, scrie jurnal.md.

Băiatul se afla în brațele bunicii, la traversarea regulamentară a străzii, când o mașină i-a lovit violent. „Medicii nu-i dădeau șanse de supraviețuire, iar faptul că încă trăiește, e o minune”, spune mama tânărului. Istoria acestuia o prezentăm în cadrul campaniei „Nu trece dincolo”.

Olga Zavațchi (mama lui Vladimir) își amintește cu lacrimi în ochi ziua în care o singură secundă a schimbat totul.

„Pe data de 23 mai, în 2013, Vova venea de la grădiniță împreună cu bunica și cu mine. Treceam drumul pe trecerea de pietoni, intram în ograda noastră, și un taximetrist, nu ne-a cedat nouă drumul și chiar pe trecerea de pietoni a lovit-o pe soacra mea. Ea îl ținea pe Vova în brațe, el atunci avea cinci ani”, a spus Olga.

Impactul a fost atât de mare, încât băiatul a fost aruncat din brațele bunicii.

„Pe Vova îl căutam foarte mult, numai încălțămintea era pe trecerea de pietoni. 60 de metri de la trecerea de pietoni a zburat Vova. Taximetristul s-a oprit numai când a ajuns într-un banner. A venit ambulanța, l-a luat pe Vova, dar Vova a căzut în comă după pălitură. Când a venit ambulanța, el nu mai respira, era în stare foarte gravă. După cum mi-au spus doctorii, după așa traume, oamenii nu trăiesc…”, a povestit femeia.

Potrivit medicilor, băiatul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut, contuzia țesuturilor multiple pe corp și contuzia organelor interne. A dispărut auzul. După accident, Vladimir a stat un an în comă. Băiatul a suportat peste 30 de operații, la Chișinău și în străinătate, dar șanse ca să revină la viața anterioară, aproape nu sunt.

„Vova nu putea să respire singur și s-a făcut traheotomie, și iată până în ziua de azi, Vova nu respiră. Avem traheostomă, Vova nu manâncă, avem gastrostomă, s-a făcut operație în Germania”, a spus mama copilului.

După o reabilitare intensivă, băiatul a început să-și simtă mâinile și picioarele, și să audă. Dar să vorbească și să meargă nu poate.

„Iată așa în fiecare zi noi ne plimbăm afară. Două ceasuri, dacă e mai cald, mai mult putem sta afară”, a relatat Olga.

Prestația socială de 1700 de lei e foarte mică pentru a face față cheltuielilor. Lunar, pentru necesitățile lui Vladimir, familia cheltuie peste 20 de mii de lei. Acum, băiatul are nevoie de o intervenție costisitoare.

„În 2018, noi am fost și am schimbat gastrostoma, ca erau probleme. Și acum, timp de o lună avem iarăși probleme, dar tot ce putem să facem e doar în Germania. Mă tem să încerc să strâng bani pentru operație”, a spus îndurerată femeia.

Șoferul care i-a lovit pe Vladimir și bunica lui pe trecerea de pietoni a fost condamnat, dar nu a mai ajuns să-și ispășească pedeapsa, a povestit mama băiatului.

„El, în Curtea de Apel a fost condamnat la șase ani de tip închis și patru ani să nu poată conduce mașina. Când am ajuns la Curtea Supremă de Justiție, el s-a însurat cu o femeie, care are copil invalid de gradul I. Dacă el are în familie un copil invalid, minor, ei nu pot să-l închidă și nu poate să ne plătească lecuirea, că el are singur copil invalid, și așa și s-a terminat la noi”, a precizat Olga.

Acum, Olga își dorește un singur lucru: ca băiatul ei să aibă puterea să trăiască.

„Prețuiți ceea ce aveți. Sănătatea copilului este cea mai importantă în viață și în familie”, a precizat mama lui Vladimir.

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Pretenții regale! Kim Kardashian a cumpărat unul dintre colierele Prințesei Diana
Articolul anterior
Rușii au descoperit că fiica Kristinei Orbakaite nu știe să vorbească limba rusă
Articolul următor