Un adolescent de 15 ani din Cernăuți vine zilnic la Vama Porubne-Siret pentru a traduce pentru refugiații de război

Un adolescent în vârstă de 15 ani, Vadim, din Cernăuți, vorbitor de limba română, vine zilnic în vama Porubne-Siret și ore în șir traduce pentru cetățeniii ucraineni care se refugiază în România din calea războiului.

În Ucraina școlile sunt închise, dar băiatul spune că nu s-a gândit niciodată că la 15 ani va deveni translator. Nu vine singur la vamă, dar cel care îl însoțește nu este vreun adult, ci sora lui mai mică, în vârstă de 13 ani, care de asemenea traduce. Copiii trec ușor frontiera românească, dar la cea ucraineană pierd în continuare mult timp, deși grănicerii îi cunosc de-acum, scrie Monitorul de Suceava.

Vadim a relatat jurnaliștilor că cea care îi aduce zilnic de la Cernăuți la frontiera cu România este mama lor și tot ea este cea care îi preia, când se întorc acasă.

„Părinții au zis că foarte bine, dacă vrei să mergi, te ducem și te aducem în fiecare zi. Mama mă aduce până în frontieră. Pentru mine este foarte ușor, fac asta din tot sufletul. Sunt foarte mulți care nu știu nici română, nici engleză și mama a zis că dacă vrei, mergi și ajută cu tradusul. Cel mai mult am stat aici două zile și-o seară. Nu mi-a fost somn defel. Nu m-am gândit că România o să ajute așa de tare Ucraina”, a spus adolescentul.

Vadim mai spune că în Cernăuți este încă pace, doar alarma aeriană sună din când în când și locuitorii merg în adăposturi. Cu inocența vârstei, despre refugiații care vin pe jos, el spune că sunt săraci, „dar care vin cu mașina sunt milionari”, crede Vadim.

Preotul Daniel Petrosciuc, de la parohia Negostina, județul Suceava, îl cunoaște pe Vadim. Slujitorul altarului spune că adolescentul vine la vamă pentru a traduce încă din primele zile ale războiului și apreciază că acesta își ajută conaționalii.

„Este greu de conceput ca un copil de 15 ani să vină aici să ajute, dar se vede că vârsta nu contează, totul este să vrei să te pui în slujba aproapelui tău”, a afirmat preotul.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

71 de copii au murit în cele 15 zile de război în Ucraina
Articolul anterior
Rusia interzice exportul de grâne și zahăr
Articolul următor