Un alpinist chinez a devenit primul bărbat nevăzător din Asia care a cucerit Everestul

Un alpinist chinez a devenit primul nevăzător din Asia care a cucerit Everestul. Zhang Hong, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în vârful muntelui însoţit de trei ghizi. El a declarat că s-a inspirat din experienţa unui alpinist american orb care a escaladat Everestul în 2001. De atunci, chinezul s-a pregătit pentru aventură, ajutat de un prieten, care este ghid montan.

„Indiferent dacă eşti invalid sau normal, indiferent dacă ţi-ai pierdut vederea sau nu ai picioare sau mâini, nu contează atât timp cât ai o minte puternică”, a spus Zhang pentru Reuters.

Zhang a realizat performaţa pe 24 mai şi s-a întors joi la tabăra de bază.

Născut în sud-vestul oraşului chinez Chongqing, Zhang şi-a pierdut vederea la vârsta de 21 de ani. El a fost inspirat de Erik Weihenmayer, un alpinist orb american care a escaladat Everestul în 2001 şi a început să se antreneze sub îndrumarea prietenului său ghid montan Qiang Zi.

Premiera vine după o altă performţă înregistrată în acest sezon. Alpinista din Hong Kong Tsang Yin-hung a înregistrat cea mai rapidă ascensiune pe Everest din lume de către o femeie cu un timp de puţin sub 26 de ore. Tsang, în vârstă de 44 de ani, a escaladat vârful de 8.848,86 metri într-un timp record de 25 de ore şi 50 de minute, a declarat Gyanendra Shrestha, oficial guvernamental prezent în tabăra de bază de pe Everest.

„A părăsit tabăra de bază sâmbătă la 13:20 şi a ajuns în vârf la 15:10 a doua zi”, a declarat Shrestha.

Nepal a eliberat anul acesta un număr record de permise de escaladarea a celui mai înalt vârf din lume, după ce sezonul de anul trecut a fost anulat din cauza pandemiei.

Până în prezent aproximativ 350 de persoane au atins vârful în acest sezon, a declarat departamentul de turism din ţară.

Ziua Nistrului este marcată astăzi în Republica Moldova
Articolul anterior
Un moldovean vrea să ajungă în Cartea Recordurilor Guinness. Iată ce și-a propus să facă
Articolul următor
Alte articole interesante