Un an de la trecerea în neființă a regizorului Viorel Mardare

Astăzi se împlinește un an de când ne-a părăsit tânărul regizor Viorel Mardare. La doar 37 de ani a plecat dintre noi, mult prea tânăr și plin de vise, răpus de o boală incurabilă. Viorel a lăsat un gol imens în inimile celor care l-au apreciat ca Om, ca prieten, ca artist și profesionist în domeniul filmului.

separator

Vedetele publice de acasă au publicat mesaje, poze și gânduri în amintirea lui Viorel.

Nata Albot:

,,Cel care a spus că nu există oameni de neînlocuit, pur și simplu nu te-a cunoscut pe tine, Viorel. Timpul într-adevăr lecuiește multe răni, dar pentru mine acest an este o continuă discuție cu tine despre cum noi fără tine acum? Dor de tine, prietene de neînlocuit.

Sper foarte curând să vă pot da detalii despre o inițiativă de ai păstra vie memoria lui Viorel. Totul depinde acum de Primăria Chișinău, de la care așteptăm o autorizație la un demers depus acum 2 săptămâni. Dar până atunci, vă rog mult, dacă cunoașteți o firmă de arhitectură din Chișinău sau aveți o asemenea firmă și ați vrea să dați o mână de ajutor la crearea și calcularea unui proiect de amenajare a unui spațiu public, v-aș fi foarte recunoscătoare. E o șansă să lăsați o urmă frumoasă, așa cum a lăsat și Viorel în sufletele noastre. Mulțumesc anticipat pentru receptivitate!”, a scris Nata Albot.

Angela Gonța

Pictură realizată de Galina Roșca, în memoria lui Viorel Mardare.

,,Așa l-am visat… M-am trezit și am vrut să mai adorm, să văd continuarea, dar somnul a zburat cu tot cu Viorelușca… și am zis: ia, hai să te pictez! 😇”. Micul Prinț cu aripi, este definiția dată de către un internaut acestei picturi.

Andrei Ciubotaru:

,,A trecut un an, dar oricum fața mi se întinde a zâmbet, iar inima se strânge de durere la numele Viorel Mardare ❤️”.

Petru Scalețchi:

,,Fiecare dimineata cind vreau sa deschid frigiderul, o incep cu tine Draga Viorel!”

Cătălina Molodoi, colegă de facultate:

,,Eram de un an în facultate, de aceea, când au venit „bacalaureații” în torentul nostru, m-am apropiat de El ca de un oaspete. Am înțeles din prima secundă că e „de-al nostru”, urma doar să facem cunoștință. Nu-mi amintesc despre ce-am vorbit, dar în câteva zile deja, într-o dimineață la 9:00 am mers împreună la muzeu. Nu, încă nu era o întâlnire romantică, făcea parte din datoria noastră de viitori jurnaliști . Amicii lui, amicii mei, așa a început să se formeze o nouă gașcă. Bere, hramuri, dezbateri, plimbări, discuții aprinse.

Într-o zi mă întreabă dacă aș fi în stare să merg la teatru în rochie de seară și în adidași cu ciorapi vărgați (asta se întâmpla în ’99 am uitat să spun). „Pffff…legko, dar cu condiția să mergem la braț”. Am fost la Ionesco. Așa am început să ieșim și separat de gașcă.

Bere în doi, parcuri în doi, citit cărți tolăniți în iarbă la Lacul Morilor, acasă la el, acasă la mine, Brașov, filme, teme pentru acasă, privit și comentat fetele frumoase de la litere, aventuri, năzbâtii, discuții despre viață, moarte, iubire, simboluri, cărți, scriitori, pictori, muzică, poezie, sorți, frumos, patrie, identitate, curaj, corectitudine…Curaj și corectitudine. Pentru asta l-am invidiat și admirat cel mai mult, iar când se întâmpla să nu le aibă, era de-a dreptul scandalos )).

Viorel a fost de toate. Curajos, fricos, cinic, foarte cinic, empatic, deștept, erudit, îngrijit, cu umor, cu discernământ, tolerant, direct, indirect, sensibil la mirosuri și durere, iritat de prostie, patriot, blând, răutăcios, un mare romantic. Și avea un mare gol în suflet… Fabula deseori despre cum o să ajungă, fie un bețiv bătrân și sărac nerecunoscut, fie o să moară foarte tânăr. Avea scenarii pentru ambele situații. M-am îmbrăcat colorat la înmormântare, așa cum a cerut… Viorel este primul bărbat de la care am vrut să aud „Te iubesc” spus cu toată ființa lui și a făcut-o. Asta nu se uită, asta e pe viață. Mi-aşa de dor de tine”.

Adriana Vasilcov:

,,Te iubesc. Iarta-mă. Mulțumesc.
S-ar schimba foarte multe dacă ne-am aminti de aceste cuvinte nu doar când doare… dacă le-am rosti mai des…
Eu încă învăț asta, Viorel. Memorie eternă.
#1an”

Viorel Mardare s-a născut pe 7 octombrie 1981. A absolvit Facultatea de Jurnalism la USM și Regie Film la AMTAP. A realizat numeroase spoturi publicitare și sociale și a contribuit la promovarea imaginii țării noastre în lume.

Moldovenii din zonele de risc să grăbesc să revină acasă
Articolul anterior
Ministerul Educației cere anularea manifestațiilor în școli
Articolul următor
Alte articole interesante