În perioada pandemiei, apicultorii din Republica Moldova vând mierea cu tonele, mai exact o exportă. Dacă acum un an, prisăcarii găseau cu greu o piață de desfacere, acum, produsele apicole, sunt la mare căutare.
Apicultorul Andrei Bodean deține șapte prisăci, în pădurea din apropierea satului Răcăria. În funcție de sezon, adună între 15 și 35 de tone de miere ecologică. Produsul apicol, spune el, este exportat în Germania. Prețul angro pentru un kilogram de produs dulce, variază între 70 și 90 de lei, în funcție de tipul mierii.În timpul pandemiei a crescut cererea la mierea autohtonă. La mare căutare este mierea de calitate. ,,În afară de aceasta noi producem și laptișor de matcă. Acesta este un produs lecuitor și foarte benefic pentru organism. El îl întărește. Acum este la mare căutare lăptișorul de miere”, a povestit apicultorul Andrei Bodean, pentru nordnews.md.
Apicultorul spune că, în acest an, din cauza lipsei de precipitații, dar și a pandemiei, prețul la mierea ecologică va crește cu 10-15 la sută. Astfel un kilogram de miere ar putea costa peste 100 de lei. Andrei Bodean a mai adăugat că mierea din Republica Moldova e la marea căutare și este un concurent direct produsului similar din China.
,,Cred că prețul la miere va crește esențial. Deoarece cel mai mare exportator de miere ieftină a fost China, în legătură cu pandemia, oamenii se tem”, a spus apicultorul.
În prezent, în Republica Moldova sunt aproape opt mii de apicultori, iar volumul total al producţiei de miere este de circa 6.500 tone anual. Un kilogram de miere costă între 100 și 120 de lei.