Un autocar cu moldoveni a rămas blocat în România, din cauza zăpezii

Iarna s-a făcut simțită în România. Pe traseul Transfăgărășan a nins, așa că au fost scoase autospecialele pentru deszăpezire.

separator
  Un autocar plin cu moldoveni nu a mai putut înainta. Oamenii și-au făcut câteva poze în zăpadă și s-au întors acasă, în Republica Moldova, relatează Pro TV.

Meteorologii români anunță vreme rece în următoarele zile și ninsori în zonele montane.

Și în Ucraina sunt prognozate înghețuri și temperaturi de minus în numeroase localități. Astăzi, la Bukovel a căzut prima zăpadă.

Și la Moscova au fost surprinși primii fulgi, care au căzut în formă de lapoviță.

Serviciile hidrometeorologice devin mai complexe și accesibile pentru populație, cu sprijinul PNUD Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de reformare și modernizare a instituției. În prezent, SHS funcționează în baza unei legi din 1998, depășită de cerințele vremii, din cauza căreia instituția nu poate oferi servicii climatice și de mediu actualizate. Cu ajutorul proiectului PNUD Moldova „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă, a fost elaborat un nou proiect de lege, care va ajuta SHS să își modernizeze serviciile și să le facă relevante profesioniștilor din mai multe domenii.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane studiind şi hartă

Prevederile noului proiect de lege vor permite specialiștilor din cadrul SHS să ofere servicii climatice și de mediu pentru persoanele ale căror activitate este direct afectată de schimbările climatice. E vorba, bunăoară, de agricultorii care vor putea lua decizii privind protejarea culturilor și terenurilor pe care le gestionează, în baza informațiilor furnizate de SHS. Mai mult, va exista posibilitatea oferirii de date contra cost, adaptate la cerințele individuale ale solicitantului.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat reprezintă un pilon important în procesul de adaptare la schimbările climatice, iar misiunea instituției este să ofere prognoze meteo cât mai exacte, astfel încât să poată fi evitate dezastrele”, afirmă Mihail Grigoraș, directorul adjunct interimar al SHS. Or, Republica Moldova a trecut în ultimii ani prin cicluri meteorologice severe. Doar inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de USD, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.

Astfel, modernizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat este parte a unui proces amplu de adaptare la schimbările climatice, care va avea un impact pozitiv asupra economiei țării în viitor.

În scurt timp, cu sprijinul PNUD Moldova urmează să fie lansat un portal care va conține informații ample despre tendințele meteo și vulnerabilitățile climatice. „Fiecare dolar investit în procesul de adaptare previne cheltuirea altor șapte dolari pentru a acoperi eventualele pagube provocate de schimbările climatice”, susține Ecaterina Melnicenco, consultantă PNUD Moldova.

PNUD Moldova oferă sprijin autorităților în promovarea Programului național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia. Documentele au fost elaborate și consultate public la începutului acestui an. Programul setează obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice a șase sectoare esențiale: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier și este însoțit de un plan de acțiuni pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților provocate de schimbările climatice.

„Pentru a face față consecințelor schimbărilor climatice, trebuie să acționăm prompt în toate domeniile. Cu cât problemele sunt mai mari, cu atât va fi mai dificil și mai costisitor să le rezolvăm. De aceea, cea mai bună opțiune este să acționăm din timp pentru a combate schimbările climatice”, afirmă Petru Tataru, Secretar de Stat de la Ministerul Mediului.

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, iar inundațiile și secetele sunt cele mai frecvente fenomene meteo extreme care afectează țara.

O fetiță de 14 ani din Florești a încercat să se sinucidă, după o ceartă în familie

O minoră a ajuns la spital, după ce ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Incidentul a avut loc ieri-seara, în jurul orei 20:55, într-o localitate din raionul Florești, susțin sursele PulsMedia.MD.

Depresia la adolescenti

Este vorba despre o copilă de 14 ani care noaptea trecută ar fi consumat mai multe pastile cu scop de suicid. După ajutorul medical a apelat fratele ei.

Dânsul ar fi comunicat că minora a recurs la acest disperat, după ce ar fi avut o ceartă cu tatăl ei.

Copila a fost transportată la spital pentru a i se acorda ajutor medical, iar în acest caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele.

Sosia lui Kim Kardashian a murit la spital, în timp ce își făcea o nouă intervenție chirurgicală

Christina Ashten Gourkani, despre care se spune că este sosia celebrei Kim Kardashian, în vârstă de 34 de ani, a suferit un stop cardiac la spital în primele ore ale dimineții de joi, 20 aprilie, scrie Stirileprotv.ro.

Familia ei a organizat o petiție pe GoFundMe pentru a strânge bani pentru costurile funerare ale acesteia, care a strâns în prezent peste 3.500 de dolari (2.800 de lire sterline), obiectivul fiind stabilit la 40.000 de dolari (32.000 de lire sterline), scrie Daily Star.

Petiția conține, de asemenea, și o declarație sfâșietoare din partea familiei. „După ce am ajuns la spital la scurt timp după apelul telefonic al unei rude, familia noastră a continuat să trăiască un coșmar, deoarece am fost informați că sănătatea și bunăstarea ei au continuat să se degradeze, după ce a suferit un stop cardiac. Moartea ei bruscă și tragică este în prezent investigată ca fiind o crimă legată de o procedură medicală care a luat o întorsătură nefastă”.

Familia a descris-o pe Ashten ca fiind „un spirit liber grijuliu și iubitor”, care „făcea persoana introvertită din ea să fie specială”. „Christina Ashten Gourkani, vei fi pentru totdeauna îngerul nostru păzitor”, se mai arată în descrierea postării.

Nu este încă clar ce operație a suferit Ashten chiar înainte de a muri.

Apropiații modelului și cei care o cunoșteau prin intermediul postărilor sale de pe platforma pentru adulți OnlyFans au început să-i aducă omagii.

„Sunt atât de dărâmat să aud de pierderea ta, ai plecat prea devreme. Ashten era frumoasă și naturală”, a scris un coleg de breaslă al modelului.

„Încă nu-mi vine să cred. Speram să nu fie adevărat… ne vei lipsi atât de mult. Mereu vie în inimile noastre”, a scris o colegă a femeii.

„Atât de trist că tocmai a murit din cauza operațiilor. Este atât de înfricoșător pentru că, într-adevăr, nu știi niciodată dacă vei muri din cauza acestora”, a postat pe Instagram un alt coleg.

O moldoveancă, înjunghiată mortal de soțul italian. Cei doi aveau trei copii împreună
Articolul anterior
Prognoza meteo! Săptămâna viitoare aduce un val de aer cald
Articolul următor