Un autocar plin cu turiști s-a răsturnat într-o râpă adâncă, în apropiere de staţiunea Kemer din Antalya. 22 de persoane au ajuns la spital

Cel puţin 22 de turişti polonezi au fost răniţi, trei dintre ei grav, când autocarul cu care călătoreau s-a răsturnat pe o şosea în apropiere de staţiunea Kemer, în golful Antalia.

separator
Potrivit presei, șoferul ar fi pierdut controlul asupra volanului și autocarul s-a răsturnat într-o curbă.

Şapte persoane sunt încă la spital, iar dintre cele şapte trei sunt grav rănite în accidentul produs marţi după-amiaza, a precizat pentru presă Ewa Suwara, purtătoare de cuvânt a Ministerului polonez al Afacerilor Externe, informează Agerpres.

Potrivit ziarului turc Miliyet, în autocar se aflau şi turişti ruşi şi norvegieni, iar numărul răniţilor este de 25, majoritatea având de suferit din cauza cioburilor.

A fost lansată o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului, survenit pe un drum în pantă.

Putin declară război deschis SUA. Ce conține noua doctrină de politică externă

Putin a aprobat azi o nouă strategie de politică externă.  Președintele rus a anunţat că a semnat decretul în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Noua politică prevede că Occidentul reprezintă o amenințare „existențială” pentru Rusia care își propune să elimine „dominaţia” SUA în politica globală. 

Putin orders partial military call-up, sparking protests | AP News

Noua strategie de politică externă contestă dominaţia mondială a SUA.

Decizia e luată de Putin pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, la o reuniune cu membrii Consiliului pentru Securitate Naţională, necesitatea modificării principalelor elemente ale concepţiei de guvernare, inclusiv a politicii externe, ca urmare a modificărilor fundamentale produse pe scena internaţională.

„Ministerul de Externe, în coordonare cu Administraţia prezidenţială, cu membrii Consiliului de Securitate Naţională, cu Guvernul (…) au efectuat o activitate intensă pentru actualizarea politicii externe, pentru a o alinia realităţilor geopolitice moderne”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax și realitatea.net.

„Noile crize internaţionale obligă Rusia să îşi adapteze documentele de planificare strategică”, a subliniat Vladimir Putin, adăugând că de aplicarea noii strategii este răspunzător ministerul rus de externe, condus de Serghei Lavrov.

Noua doctrină de politică externă identifică Statele Unite şi aliaţii occidentali sunt menționați în noua strategie de politică externă ca fiind la originea „ameninţărilor existenţiale” la adresa Rusiei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat, cu ocazia reuniunii, „caracterul existenţial al ameninţărilor generate de acţiuni ale statelor inamicale”.

„La modul general, politica Occidentului vizează slăbirea Rusiei prin toate mijloacele, putând fi caracterizată drept un nou tip de război hibrid. În baza noii politici externe, măsurile antiruse luate de ţările inamicale vor fi combătute constant, dacă va fi necesar, în mod sever”, a subliniat Serghei Lavrov.

„Civilizaţia” care apără spaţiul rusofon – Rusia „intenţionează să acorde o atenţie specială eliminării vestigiilor dominaţiei Statelor Unite şi altor naţiuni ostile în afacerile mondiale”, se mai arată în docuemnt.

 Kremlinul acuză Occidentul că vrea să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei în contextul războiului din Ucraina, declanșat însă tot de Moscova. Tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt la cote extreme, în condițiile în care Ucraina se bucură de sprijinul SUA, a Grupului G7 și al UE, care oferă asistență financiară Kievului, inclusiv militară, accelerată în ultimele două luni, pe lângă seturilor de sancțiunile impuse Rusiei încă de la invazia la scară largă în Ucraina.

Mai mult, preşedintele Vladimir Putin a anunţat suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Rusia cu Statele Unite.Și atunci Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina.

Casa Albă a anunțat, în pofida amenințărilor lui Putin, că dorește contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Dar Ministerul de Externe rus a anunțat deja că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor modifica abordarea faţă de conflictul din Ucraina.

Spania, devastată de incendii: ,,Ne confruntăm cu adevăraţi terorişti, care periclitează vieţi și orașe”

Peste o sută de incendii de origine criminală afectează grav nordul Spaniei, în timp ce un alt focar important, declanşat în urmă cu mai mult de o săptămână, a fost stabilizat în est, în apropiere de Valencia.

incendii spania

În total, 119 incendii erau active vineri după-amiază în regiunea Asturia şi în cea învecinată Cantabria, conform autorităţilor din aceste două comunităţi autonome situate în nordul extrem al Spaniei, pe coastele Oceanului Atlantic. Dintre ele, 91 au fost identificate în Asturia, conform AFP.

Un număr maxim de 160 de incendii simultane a fost înregistrat în cele două regiuni muntoase, renumite pentru pădurile lor de foioase, au anunţat autorităţile spaniole, care consideră că aceste focare de incendiu sunt de origine criminală.

„Ne confruntăm cu adevăraţi terorişti, care periclitează vieţi, sate şi oraşe”, a scris pe Twitter preşedintele regiunii Asturia, Adrian Barbon. „Cei care au acţionat în această manieră nu merită un alt nume”, a adăugat el în faţa reprezentanţilor presei.

Din cauza multiplelor incendii de pădure, stimulate de vânturi violente, mai multe sute de persoane au trebuit să fie evacuate şi numeroase drumuri au fost închise, au precizat autorităţile spaniole.

Orașul Valdes este acoperit de cenușă și izolat de restul lumii

Oraşul costier Valdes, din Asturia, acoperit de cenuşa provenită din incendii, a fost izolat de restul lumii, în timp ce capitala aceleiaşi provincii, Oviedo, este ameninţat de flăcări care au ajuns până la marginile sale, în urma unui incendiu care a izbucnit pe muntele Naranco.

Aflat într-o vizită în China, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat pe Twitter că a discutat cu Adrian Barbon şi şi-a exprimat „întreaga (sa) solidaritate cu familiile afectate”.

În schimb, la Castellon, în regiunea Valencia din estul Spaniei, unde un important incendiu de vegetaţie continuă să ardă din 23 martie, pompierii au reuşit vineri să stabilizeze focarul, a anunţat serviciul regional de urgenţă.

Acel focar, considerat primul mare incendiu de pădure izbucnit în 2023 în Spania, a devastat în total 4.700 de hectare de teren şi a cauzat evacuarea a 1.300 de persoane.

În Spania, confruntată cu secetă îndelungată după trei ani de precipitaţii sub mediile multianuale, autorităţile afirmă că sezonul incendiilor, până acum limitat la perioada verii, se desfăşoară deja din primăvară şi până în toamnă, fiind o consecinţă a schimbărilor climatice.

În 2022, un an negru prin prisma incendiilor de pădure din Europa, Spania a fost ţara cea mai afectată de pe continent, înregistrând aproape 500 de incendii care au devastat peste 300.000 de hectare, potrivit Sistemului European de Informare despre Incendii de Pădure (EFFIS).

Care este cel mai greu moment din viața unui om. Nu te-ai aștepta la așa ceva

Se pare că cel mai dificil moment din viața unui om, susțin acest neonatologii, este chiar nașterea acestuia. Efortul unui nou-născut de a respira este considerat un miracol, iar pentru acesta nu au găsit prea multe explicații nici măcar oamenii de știință. 

Totul despre bebe la o lună. Ghid complet pentru liniștea părinților

Un om are parte de-a lungul existenței sale pe pământ de unele trăiri extrem de dureroase și împovărătoare, peste care în acele momente nu consideră că poate trece. Cu toate acestea, experții neonatologi susțin că niciunul dintre acele evenimente nu este cel mai greu pe care l-am depășit în viață. Cu adevărat cel mai greu moment, conform specialiștilor, este unul la care nu ne-am gândi niciodată: propria naștere. Momentul zero când un nou-născut ia contact cu viața cu aerul.

Nimic nu este mai greu decât prima secundă de viață

Respirația este primul miracol din viața unui om, spune neonatologul Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani și explică de ce nimic nu se compară ca grad de dificultate cu prima secundă de viață.

„Dacă ne gândim că intra-uterin plămânii sunt două pungi cu apă care cresc și se dezvoltă. Dar nu sunt funcționali. În momentul în care copilul se naște, se întâmplă o minune. O presiune imensă forțează plămânii să scuipe apa respectivă și copilul începe să respire. Gândiți-vă că este doar o mânuță de om, un copil de  trei kilograme să zicem, care cu o forță imensă reușește să elimine două pungi cu apă și începe să respire”, explică Carmen Zaboloteanu, conform Click.ro

„Se spune că în viață, oricât de greu ne-ar fi, atât de greu ca în prima secundă, atunci când începem să respirăm nu va mai fi niciodată”, mai spune neonatologul.

Specialiștii susțin că puterea cu care un nou-născut elimină acel lichid din plămâni în prima secundă este incredibil de mare. Unui adult acest efort i-ar produce leziuni și probleme grave la plămâni.

15 tone de prune moldovenești au fost exportate în Germania
Articolul anterior
Medalia de argint și bronz pentru țara noastră, la Festivalul Olimpic al Tineretului European!
Articolul următor