Un băieţel de 15 ani îşi consolează în lacrimi fratele mai mic, după ce i-a spus că are cancer

Un băieţel de 15 ani este fotografiat îmbrățișându-și fratele mai mic, după ce i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Ian, în vârstă de 15 ani, a aflat săptămâna trecută că suferă de un tip de cancer osos, numit osteosarcom, şi că forma pe care o are este incurabilă.

Un băieţel de 15 ani îşi consolează în lacrimi fratele mai mic, după ce i-a spus că are cancer în stadiu terminal

Adolescentul fusese diagnosticat pentru prima dată cu boala în 2019 și, după o intervenție chirurgicală și luni de chimioterapie, a fost declarat vindecat, dar în noiembrie 2021, a aflat că boala a revenit și s-a răspândit prin corpul său. Acum, în mod tragic, familiei lui Ian i s-a spus că nu se mai poate face nimic.

Într-o imagine postată pe Facebook, devenită între timp virală, el este văzut mângâindu-și fratele mai mic, Peter, după ce tocmai i-a spus vestea tristă. Peter poate fi văzut plângând în timp ce îl îmbrățișează pe Ian care și-a cerut scuze pentru că nu a putut face nimic în privința cancerului și și-a pupat fratele apoi pe frunte, arată Mirror

Tânărului de 15 ani nu îi este frică să moară, a spus Benjamin Elliott, din Oregon, Statele Unite, care a publicat postarea pe Facebook, dar a plâns fiindcă era trist: ”Ian a fost cel care a ales să le spună prietenilor săi și fratelui său mai mic că cancerul său îl va ucide în mod inevitabil. Plângând în această fotografie este frățiorul lui Ian, Peter. Peter tocmai aflase vestea devastatoare că zilele lui cu fratele său mai mare sunt numărate”.

Mulți oameni au comentat la postarea sfâșietoare şi şi-au exprimat tristețea. Mulţi nu au mai contenit să laude curajul uimitor. O persoană, bolnavă de asemenea cu o formă de cancer incurabil, i-a lăudat puterea: ”Ian. Am 59 de ani şi am cancer în stadiu terminal și tocmai m-ai învățat ceva. Sunt în aceeași barcă. Voi lua în considerare abordarea ta și îmi voi aminti asta”.

sursa

IMPORTANT! Limita pentru plățile în numerar, adoptată. Ce prevede noua lege

Deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.

Potrivit Legislativului, documentul va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții rapide de efectuare a plăților, transmite Știri.md.

Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice.

Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.

În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100.000 cumulativ lunar sau anual.

În aceeași ordine de idei, limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100.000 de lei pentru o plată. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, circa 1,37 milioane de lei, iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie, circa 685.000 de lei.

Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.

Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă. Documentul urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Finanțelor și a fost elaborată ca urmare a recomandărilor formulate în Planul de deoligarhizare, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană.

Avocat șantajat cu 9.000 de euro de deținutul căruia i-a facilitat eliberarea din închisoare

Ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea unui fost deținut pentru șantajarea avocatului care în 2021 a obținut reducerea detenției lui în închisoare cu aproape 1000 de zile, pentru condițiile din penitenciar.

Deținutul cu vârsta de 40 de ani își ispășise pedepsele penale 13 ani, inclusiv pentru escrocherie, șantaj (similar acestui caz), dar și atentarea la viața unui polițist, în penitenciarele din Chișinău, Bălți și Taraclia. După eliberarea din detenție, acesta a plecat din țară, iar la revenire în 2023, a pretins de la avocat suma de 9.000 EUR.

Ca motiv invocat, acesta a pretins că avocatul ar fi primit această sumă de la rudele sale – nu doar suma de 3.000 lei indicată de către avocat în bon – pentru reducerea termenului de pedeapsă. În acest sens, învinuitul îl amenința și cu depunerea unei plângeri la Centrul Național Anticorupție (CNA). În contextul acestui șantaj, avocatul a depus plângere la autorități.

Pentru stabilirea adevărului, oamenii legii au verificat această acuzație a învinuitului, care însă nu s-a adeverit. Ulterior, avocatul a consimțit ca să-i transmită prima parte a banilor pretinși de către învinuitul îi pretindea, sub controlul autorităților, astfel încât fapta penală să fie confirmată printr-un plus de probe. Cei doi și-au dat întâlnire pe o stradă din Chișinău, unde în timpul transmiterii banilor de către avocat, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” fostul deținut a fost reținut pentru șantaj.

Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor. În acest timp, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Un tânăr de 17 ani, cercetat penal pentru răpirea unui automobil

Un minor de 17 ani, originar din Orhei, este cercetat penal pentru răpirea unui automobil de marcă Citroen.

În dimineața zilei de 26 februarie, polițiștii au fost alertați de o locuitoare a satului Lucășeuca, cu privire la dispariția automobilului său Citroen, care fusese parcat seara precedentă în fața gospodăriei sale, descuiat și cu cheile lăsate în torpedou.

În urma măsurilor operative întreprinse de polițiști, în scurt timp mașina a fost depistată abandonată în apropierea traseului R-20 care leagă localitatea Seliște de Orhei.

Ulterior, investigațiile au condus la identificarea unui adolescent de 17 ani, suspect în acest caz.

Minorul nu este la prima abatere și este cercetat penal pentru ,,Răpirea mijlocului de transport”.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, persoanele vinovate de această infracțiune riscă pedeapsă cu amendă de până la la 67 500 lei sau închisoare de până la 3 ani.

Mesajul lui Alexei Navalnîi la 2 ani de la otrăvirea sa: ”Îmi sărbătoresc a doua zi de naștere pentru a doua oară”
Articolul anterior
Rusia anunță că vrea să construiască cu India tancuri, avioane de generația a 5-a și submarine de ultimă generație
Articolul următor