Un băiețel de 5 ani, singurul supravieţuitor din telecabina prăbușită în Italia. Și-a pierdut toată familia

Telecabina prăbușită duminică în Italia ajunsese deja la destinație când, brusc și inexplicabil, a aluncat înapoi pe cablu înainte de a cădea în gol.

Precizările au fost făcute de anchetatorii care investighează tragedia soldată cu 14 victime. Telecabina încheia o cursă între Stresa, stațiune de pe malul lacului Maggiore, și vârful Mottarone. Cert este că frâna de siguranță nu a funcționat.

Singurul supravieţuitor al tragediei, un băieţel israelian de 5 ani pe nume Eitan Biran, şi-a pierdut părinţii, un frate mai mare şi doi străbunici în teribilul accident. Tânăra familie era stabilită în Italia, unde studiau părinţii celor doi băieţi. Bunicii mamei erau veniţi în vizită din Israel.

Doctor Giorgio Ivani, director al unei unități de terapie intensivă: „Băiatul care a supravieţuit a fost sedat după ce a trecut printr-o operaţie de durată pentru a-i repara fracturile suferite. Acum a primit sedative şi mai târziu o să-i facem un RMN pentru a vedea dacă i-a fost afectat creierul”.

Ambasadorul Israelului în Italia a mers la spitalul din Torino unde e îngrijit copilul.

Dror Eydar, ambasadorul Israelului în Italia: „Avem speranţe că Eitan va supravieţui. În ebraică, Eitan înseamnă forţa, tărie”.

Alberto Cirio, guvernatorul regiunii Piedmont: „Copilului i s-a făcut un RMN care a arătat că nu i-a fost afectat creierul, nici măduva spinării. Cu precauţia de rigoare, putem spune că investigaţiile au exclus scenariul de care ne temeam cel mai mult”.

Presa din Peninsulă vorbeşte de gestul salvator al tatălui, care şi-a îmbrăţişat instinctiv băiatul şi l-a ţinut strâns în degringolada prăbuşirii. L-a ferit astfel de duritatea impactului care i-a omorât pe ceilalţi.

Localnicii din Stresa au ţinut doliu în oraş pentru cele 14 victime: nouă italieni şi cinci israelieni, cu vârste cuprinse între 2 şi 82 de ani.

Matilde De Stefano, locuitoare din Stresa: „Primim milioane de turişti în fiecare an, iar locul acesta e cunoscut drept un oraş minunat. În aceste circumstanţe, cu această tragedie, suferim cu toţii şi ne pare nespus de rău, pentru că noi am trăit ceea ce s-a întâmplat”.

Alberto De Martin, locuitor din Stresa: „Să sperăm că vor afla care a fost problema şi că nu se va mai întâmpla niciodată. Este singurul lucru pe care-l putem spune, din respect pentru cei care au murit”.

Olimpia Bossi, procuror din Verbania: „Cablul era la pământ, rupt. Frânele sistemului de siguranţă nu au funcţionat, altfel cabina s-ar fi oprit, la fel cum s-a oprit cealaltă cabină, atunci când era la baza traseului. Astea sunt faptele pe care le avem, dar motivul pentru care s-a întâmplat e încă investigat”.

Cabina a căzut de la aproximativ 20 de metri într-o zonă abruptă cu pereţi de stâncă.

sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Două eleve din Chișinău, premiate cu 5.000 de dolari la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2021
Articolul anterior
Doi părinți și-au abuzat sexual fetița de 6 ani. Ce au descoperit anchetatorii
Articolul următor