Un băieţel de doar 4 ani a murit în timpul lecţiei de înot. Instructorul le-a trimis înapoi banii pe curs părinţilor: ”Ca o palmă peste faţă”

O familie din Georgia cere cu disperare să se facă dreptate, după ce fiul lor de patru ani a murit în timpul unei lecţii de înot, scrie observatornews.ro. 

Israel “Izzy” Scott era un copil exuberant, pasionat de dinozauri şi mare fan al supereroului Pantera Neagră. Nu era niciodată trist, mărturisesc părinţii, Dori și Walt Scott, şi îşi petrecea o bună parte din timp jucându-se cuf raţii săi de 3, 11 şi 16 ani.

Băieţelul era entuziasmat şi emoţionat pentru prima sa lecţie de înot. Mama lui a spus că a ales un instructor cunoscut în oraş, pe nume Lexie TenHuisen, care deţine programul “Swim With Lexie”, care o învăţase şi pe sora sa mai mare, în urmă cu doi ani.

Băieţelul era entuziasmat pentru prima sa lecţie de înot

Pe data de 13 iunie, Dori şi-a condus fiul la prima sa lecţie de înot, la o piscină din Hephzibah, Georgia, aproape de casa familiei. Fusese înscris într-o clasă cu alţi câţiva învăţăcei şi era curios, vesel şi optimist că îşi va face noi prieteni. Mama a fost înştiinţată la intrare că nu poate rămâne pentru a privi lecţia, părinţii neavând voie în sală pentru a nu distrage atenţia copiilor.

„Am înțeles pentru că sunt hairstylist și știu că copiii pot acționa diferit atunci când părinții lor sunt prin preajmă”, a spus Dori Scott pentru Today. „Nu am vrut să-mi las copilul singur totuşi”. Totuși, ea a așteptat în mașină până la terminarea lecției.

Deşi s-a distrat în timpul cursului de înot, băieţelul ar fi fost reticent să participe a doua oară, pe 14 iunie. „Dacă mă înec?” ar fi întrebat-o pe mama lui, însă aceasta l-ar fi asigurat că nu se va întâmpla aşa ceva.

Totuşi, în timp ce Dori stătea în mașina ei, în timpul celei de-a doua lecții de înot, un părinte a apărut din neant şi a început să-i bată frenetic în geam. „Vino să-ţi verifici copilul! Am clacat instant pentru că am văzut teroarea din ochii femeii. Am trecut imediat de poartă şi l-am văzut pe Izzy întins pe maginea piscinii, inconştient”, a povestit femeia. „Un părinte îi făcea CPR, dar nu răspundea. Am început să ţip: «Ce s-a întâmplat?», iar Lexie mi-a spus: «Nu ştiu». Se simţea de parcă eram într-un vis. Cel mai rău coşmar al unei mame”

Poliţia şi un echipaj al ambulanţei au sosit imediat la faţa locului, acordând măsurile de prim ajutor. Izzy a fost apoi transportat de urgenţă la Centrul Medical Burke din Waynesboro, apoi la Centrul Medical pentru Copii din Augusta. Pe 15 iunie, Izzy a fost declarat mort ca urmare a unui „înec accidental”.

Un moment de neatenţie

La lecție mai erau încă vreo nouă copii, conform raportului șerifului, cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. Potrivit unui comunicat de presă al departamentului șerifului, spre sfârșitul lecției, Izzy a intrat în apă pe partea cea mai adâncă a bazinului, fără să fie observat de instructor. Când o fetiţă l-a văzut în apă a alertat-o pe Lexie; femeia de 49 de ani cu zeci de ani de experienţă în predarea înotului a sărit în piscină pentru a-l scoate pe băieţel, însă era deja inconştient. Alături de un alt părinte, o asistentă medicală care aştepta să înceapă lecţia de înot a copilului ei, au început să îi aplice manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanţei.

Nu avem încă detaliile concrete a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat avocatul specializat în drepturi civile, Lee Merritt, reprezentantul familiei Scott. Aceştia nu au intentat încă un proces pentru moartea copilului, dar avocatul spune că se află încă în „faza de stabilire a faptelor, urmând a lua o hotărâre benefică pentru familie”.

Instructorula trimis ramburs familiei banii pentru cursul de înot

Părinţii au declarat că nu au primit o explicaţie de la instructorul de înot, ci doar o rambursare a banilor echivalenţi cursului, lucru pe care Dori îl consideră „o palmă peste faţă”. Două săptămâni mai târziu, Lexie Ten Huisen a trimis o scrisoare de condoleanţe, un alt gest pe care rudele îndurerare nu îl pot considera „o scuză” pentru ce s-a întâmplat.

TenHuisen a spus poliției că, după un exercițiu în care elevii au fost rugați să ridice inele de pe fundul piscinei, ea și-a dat seama că se află la finalul cursului şi i-a rugat pe elevi să facă un bazin de grup. Au ieşit apoi din piscină şi s-a îndepărtat de apă doar atunci când s-a asigurat că niciun copil nu se mai află lângă piscină, a declarat ea şerifului. Totuşi, la un momentdat, a auzit-o pe nepoata ei strigând: „Este un copil în piscină!” şi a sărit să-l scoată imediat, însă era deja inconştient. Căzuse pe fundul piscinei, în cea mai adâncă zonă, de aproape 2 metri şi jumătate.

Potrivit autorităţilor, în urma anchetei care a inclus o autopsie şi interogarea instructorului în legătură cu evenimentele întâmplate în sala de înot, precum şi ulterioarele discuţii cu părinţii prezenţi în sală, inclusiv cei care au depus eforturi pentru a-l salva pe cel mic, nu vor fi depuse acuzaţii penale pentru moartea minorului.

„Deși poate exista o formă de neglijență, s-a stabilit că nu sunt suficiente dovezi pentru a dovedi neglijenţa la nivel penal. Ca urmare, nu putem merge mai departe cu acest caz. Constatările noastre au fost transmise procurorului districtual pentru o revizuire ulterioară”, a declarat un purtător de cuvânt al şerifului.

Înmormântarea băiatului a avut loc pe 25 iunie. Mama mărturiseşte că fratele mai mic al lui Izzy are probleme în ceea ce priveşte procesarea morții acestuia. Nu înţelege încă ce s-a întâmplat şi de ce prietenul lui cel mai bun nu se întoarce acasă.

„I-am spus că Izzy este în rai, dar el nu înțelege”, a spus ea. „Încă joacă jocul lor (favorit) și vorbește cu Izzy. Familia face terapie”

În ciuda aparenţelor, femeia dorind să pară că este curajoasă, poate înfrunta oroarea şi poate merge înainte, în interior recunoaşte că are inima sfărâmată în mii de bucăţele. Se simte neînţeleasă, devastată de toate cele întâmplate şi de nedreptatea care i-a luat fiul pentru totdeauna. „Mi-e dor de el. Îmi e prea greu să ştiu că nu îl voi mai vedea niciodată pe Izzy”.

Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

Presa din Găgăuzia, în derapaj. Consiliul Audiovizualului a dat amenzi de jumătate de milioane de lei 

Situația presei din Găgăuzia s-a agravat mai ales după alegerile pentru funcția de bașcan, afirmă președinta Consiliului Audioviziualului, Liliana Vițu.

„Presa de acolo e în declin și în derapaj. Noi ne facem treaba. Am dat sancțiuni, am făcut controale, am arătat că acolo este activitatea fără autorizare, fără licență. Am dat amenzi de jumătate de milion de lei pentru faptul că se transmit posturi interzise. Am epuizat tot ce se putea de făcut pe Cod. Am mers de două ori. Acum mingea e pe terenul unor altor instituții”, a declarat Liliana Vițu la o emisiune de la Jurnal TV.

Președinta CA a adăugat că există semnale că postul public regional „Gagauziya Radio Televizionu” nu mai este supus unui control conform legii.

„Nu pot să dau mai multe detalii, pentru că acum desfășurăm un control. Lucrurile sunt alarmante: presiunile la care sunt supuși jurnaliștii care merg acolo, li se referă accesul la informații, sunt alungați de la evenimente, linșajul mediatic la care se dedau autoritățile locale de acolo în raport cu jurnaliști precum Mihail Sirkeli. Deci lucrurile de acolo devin mai grave decât ce a fost până la alegerile bașcanului”, a mai spus Liliana Vițu.

Înmormântare de lux la Iași. Cavoul a costat o avere, iar autoritățile au trebuiat să ia măsuri speciale

Sicriul cu trupul lui Costel Corduneanu a fost depus la un local de lux din Iași. Familia a decis ca acesta să rămână închis pe parcursul priveghiului. Apropiații și-au motivat această hotărâre, precizând că boala și-a pus amprenta asupra fostului luptător, scrie evz.ro.

Costel Corduneanu, înmormântare de lux la Iași

Apropiații lui Costel Corduneanu a decis să păstreze sicriul închis pe durata priveghiului. Astfel, cei care au mers la localul de la marginea Iașiului pentru a-și lua rămas bun de la fostul luptător nu l-au putut vedea pentru ultima dată.

Rudele spun că trupul său a fost măcinat de boală și își doresc ca acesta să rămână în amintirea oamenilor cu o altă imagine.

Priveghi de lux

În memoria acestuia, familia a organizat un priveghide lux, la care au luat parte cei mai cunoscuți maneliști din România. De asemenea, aceștia vor cânta la căpătâiul lui Costel Corduneanu și în această seară, ultima de priveghi.

Înmormântarea fostului luptător va avea loc mâine. Pe lângă priveghi, familia s-a ocupat de toate detaliile legate de înmormântare. Sicriul va fi depus într-un cavou impunător din marmură neagră, care ar fi costat câteva mii de euro.

Pe crucea care va fi pusă la mormântul acestuia a fost scris mesajul: „Nu te vom uita niciodată, Legenda noastră!”.

Măsurile luate de autorități pentru înmormântarea lui Costel Corduneanu

Oamenii legii au măsuri suplimentare pentru siguranța publică, având în vedere că la înmormântare vor lua parte capi ai lumii interlope. Pe parcursul funeraliilor, polițiștii și jandarmii vor  fi prezenți pe străzile din Iași.

„În cadrul activităților curente desfășurate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași se vor dispune măsuri legale pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică corespunzător. În acest sens, dispozitivul de ordine și siguranță publică va fi adaptat situației operative din teren și va acționa în dinamică, conform competențelor legale”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Decizie fără precedent în România. Procurorii anchetează crimele rușilor din Ucraina
Articolul anterior
Circa 2,5 tone de pepene galben, retras din comerț. Motivul pentru care ANSA a luat decizia
Articolul următor