Un bărbat, care a rămas fără picior din cauza Covid-19, roagă să fie ajutat pentru a face rost de o proteză mai confortabilă și eficientă

Un bărbat a rămas fără picior în urma complicațiilor cauzate de coronavirus. Cu greu a depășit calvarul bolii, în timp ce medicii au încercat să facă tot posibilul. Din păcate, infecția a provocat trombi periculoși în vasele de sânge, astfel că bărbatul și-a pierdut un picior. Pentru a se putea deplasa, acest ar avea nevoie de o proteză mai confortabilă și funcțională.

,,La începutul anului familia noastră a avut nenorocul de a se infecta de Covid-19. Membrii familiei mele au trecut peste aceasta încercare dificilă, dar nu și fără consecințe și anume tăticul meu”, povestește Anastasia, fiica bărbatului.

,,Cu părere de rău în urma complicațiilor survenite după Covid-19, tăticul meu a rămas fără de picior din cauza unei tromboze care s-a format în picior. Tăticul a suferit o intervenție pentru destuparea arterelor, care presupunea revenirea circulație sanguine la normal, dar din cauza timpului pierdut, țesuturile nu au revenit la normal și peste 7 zile după intervenție, în picior s-a pornit procesul de necroză. Aceasta veste ne-a dat lumea peste cap, iar medicilor nu le-a rămas decât să amputeze piciorul, încercând să păstreze cât mai mult posibil material pentru a-l putea ulterior proteza. Chirurgul care l-a operat pe tăticul, a spus că ar fi bine ca peste 1 lună după amputare să începem procesul de reabilitare și ca peste 3 luni să putem opta pentru o proteză. Acest interval de timp este vital și foarte important ca tăticu să nu uite cum este să mergi și nu mai puțin important ca mușchii să nu degradeze.

După operație a trecut 1 lună și la îndemnul chirurgului am plecat la Centrul de protezare pentru a afla despre posibilitatea de protezare, însă acolo am primit o veste și mai urâtă. Conform normelor și tuturor birocrațiilor, tăticu poate să se adreseze abia peste 6 luni după amputare. Asta ar însemnând că totul trebuie luat de la 0 (consultații, măsurări, reabilitare și toate procedurile ulterioare) și timpul prețios va fi pierdut.
Totuși există o cale de a reveni la ,,normal” cu ajutorul unei proteze moderne și cel mai important, în cel mai scurt timp.

Aceasta proteza costă circa 82.400 Lei, o sumă enormă pe care noi nu ne-o putem permite, cât de mult nu am vrea să-l vedem pe tăticul nostru vesel și plin de viată cum a fost până acum. Din acest motiv apelez și rog pentru ajutorul dumneavoastră. Ajutați-ne să readucem zâmbetul pe chipul tatei și bucurie în familia noastră!”, este mesajul tinerei.

Pentru a ușura viața acestui bărbat, îl poți ajuta cu o donație pe caritate.md.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Ionela Covali a născut un băiețel! Primele detalii după naștere
Articolul anterior
În ce țări pot călători moldovenii care dețin certificatul de vaccinare anti-Covid
Articolul următor