Un bărbat din Belarus și-a montat o cameră de filmat în propriul apartament, care a surprins momentul în care este împușcat mortal de ofițerii KGB

Un videoclip dramatic arată momentul în care Forțele de Securitate din Belarus împușcă mortal un bărbat, angajatul unei companii IT din SUA, pe fondul unei represiuni violente asupra protestatarilor pro-democrație.

Comitetul de Securitate din Belarus a transmis că unul dintre ofițerii KGB a fost ucis, marți, de un bărbat în vârstă de 31 de ani, despre care se credea că era terorist.  Acesta a tras cu arma după ce s-a opus arestării din timpului unui raid, în Minsk, transmite N4.md care citează Protv.ro.

Forțele de Securitate au răspuns focurilor de armă și l-au omorât pe presupusul terorist.

Opoziția pro-democrație din Belarus l-au identificat pe bărbat. Acesta era un angajat în domeniul IT, la o companie ce are sediul în Statele Unite.

Un consilier superior al liderului opoziției aflat în exil, Sveatlana Tihanouskaia, a scris pe Twitter că acesta era un cetățean american care a sprijinit mișcarea democrației din Belarus.

Imaginile publicate pe Internet au fost blocate.

Tariful la energia electrică va fi redus săptămâna viitoare

Tariful la energia electrică va fi redus săptămâna viitoare, după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie, anunță Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Deficit major de energie în Moldova: companiile energetice ar putea  deconecta consumatorii - MoldStreet

Potrivit ministrului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va reduce prețul la energia electrică deja săptămâna viitoare.

În luna decembrie MGRES va livra 204 mii MW, la prețul de 73 de dolari. 

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate.

Această contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima 

data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, spune Andrei Spînu.

Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate.

„Facem tot posibilul să ținem țara conectată. De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai subliniat vicepremierul.

sursa: www.tv8.md

Ultima oră! SA Energocom a semnat contract de livrare a energiei electrice cu centrala Cuciurgan din stânga Nistrului

SA Energocom a semnat astăzi, 3 decembrie, contract de livrare a energiei electrice cu centrala Cuciurgan din stânga Nistrului. Despre aceasta a anunțat Andrei Spînu, pe pagina sa de facebook. Astfel, în perioada care urmează, Republica Moldova va primi energie electrică atât din România, cât și de la centrala Cuciurgan.

,,Azi, SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Mai jos detalii:

Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept;

Prețul: 73 USD;

MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES;

CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate;

Această contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz”.

Totodată, conform ministrului, malul drept va utiliza gazul din rezerva acumulată. ,,Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, anunță Andrei Spînu.

,,Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată. Mulțumesc celor implicați și vă rog să economisim în continuare”, se arată în mesajul publicat.

Lupte infernale în orașul Bahmut, prioritatea numărul 1 pentru armata lui Putin. Pierderi enorme în rândul soldaților ruși

Armata lui Vladimir Putin are ca prioritate cucerirea orașului Bahmut încă din august, dar a alocat disproporționat de multe resurse pentru un obiectiv cu valoare operațională redusă, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață, scrie Hotnews.

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • Forțele rusești continuă să investească o mare parte din efortul lor militar total și din puterea de foc de-a lungul unui sector de aproximativ 15 km de linia de front din jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk.
  • Planul Rusiei este probabil să încercuiască orașul cu avansuri tactice la nord și la sud.
  • În ultimele zile, este foarte probabil ca Rusia să fi făcut mici progrese pe axa sudică a acestui asalt, unde încearcă să consolideze capete de pod limitate la vest de terenul mlăștinos din jurul râului minor Bahmutka.
  • Bakhmut a devenit prioritatea numărul unu și principalul efort ofensiv al Rusiei de la începutul lunii august 2022. Capturarea orașului ar avea o valoare operațională limitată, deși ar permite potențial Rusiei să amenințe zone urbane mai mari din Kramatorsk și Sloviansk.
  • Cu toate acestea, campania a fost disproporționat de costisitoare în raport cu aceste posibile câștiguri.
  • Există o posibilitate realistă ca această cucerire a Bahmutului să fi devenit în primul rând un obiectiv simbolic, politic pentru Rusia.

Lupte incredibil de dure, cu pierderi mari pentru ruși

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă:

Forțele rusești au continuat să facă progrese minime în jurul Bahmut, pe fondul operațiunilor ofensive de vineri.

Statul Major Geneal ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bakhmut, pe o rază de 26 km la nord-est de Bakhmut, în apropiere de Vîimka, și pe o rază de 14 km la sud de Bakhmut, în apropiere de Opîtne, Kișceevka și Kurdiumovka.

Imaginile geolocalizate postate joi arată că forțele rusești fac progrese minime la sud și sud-est de Bahmut, precum și în apropiere de Opîtne.

Bloggeri militari ruși au afirmat că forțele ucrainene efectuează recunoașteri în jurul Klișceevka și că luptele continuă în apropierea așezării, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora forțele rusești ocupă complet așezarea.

Un blogger rus a afirmat că forțele rusești au avansat în apropiere de Spirne (la 30 km nord-est de Bakhmut) și împiedică forțele ucrainene să transfere unități către pozițiile înaintate din zonă.

Bloggeri ruși au afirmat că forțele ucrainene rotesc unități din regiunea Zaporojie în zona Bahmut și au sugerat că acest lucru înseamnă că forțele ucrainene se confruntă cu o situație critică pe această secțiune a frontului.

Presupusa rotație a unităților în zonă de către forțele ucrainene nu ar fi posibilă dacă forțele ruse ar avea capacitatea de a ataca toate drumurile din zona Bahmut, așa cum a afirmat anterior o sursă rusă.

Grupul operativ al forțelor comune ucrainene a publicat vineri un interviu cu un soldat ucrainean din zona Bahmut, în care soldatul afirmă că condițiile sunt incredibil de dure și că forțele rusești continuă să forțeze operațiunile ofensive în zonă, în ciuda numărului mare de pierderi.

ISW continuă să considere că efortul rusesc de a cuceri Bahmut este un demers cu costuri ridicate, concentrat asupra unui oraș cu o importanță operațională limitată.

Restricții în București, de duminică! Fără nunți, restaurante închise, program redus la magazine, carantină de noapte în weekend
Articolul anterior
Serviciile de sănătate s-au extins, dar odată cu ele au crescut și plățile din buzunar
Articolul următor