Un bărbat în vârstă de 53 de ani și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Angajații IGSU atenționează cetățenii despre riscul înecului pe timp de caniculă

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, cazul a fost înregistrat ieri, 6 iulie, către ora 13:59, în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Bărbatul a intrat într-un lac din localitate și nu a mai ieșit. La fața locului au intervenit scafandrierii IGSU care au efectuat lucrări de căutare, dar fără nici un rezultat.

În dimineața zilei de 07 iulie salvatorii au continuat căutările subacvatice, astfel către ora 09:30 a fost depistat și extras la mal cadavrul persoanei, un bărbat în vârstă de 53 de ani. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță în timpul scăldatului și aflării pe malurile bazinelor acvatice. Astfel, angajații IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală cu scopul sensibilizării populației la capitolul respectării regulilor de siguranță la scăldat.

În vederea evitării cazurilor tragice, specialiștii instituției vin cu recomandări pentru cetățeni pe malurile râurilor și lacurilor, precum și zonele de agrement din toate raioanele țării. O atenție majoră se acordă organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.

Astfel, în perioada 6-7 iulie 2024, specialiștii IGSU continuă activitatea de prevenire în raioanele Cahul, Bălți, Criuleni, Anenii Noi, Strășeni, Rîșcani, Sângerei, Fălești, Ștefan Vodă, Briceni, municipiul Chișinău ș.a.

Angajații IGSU, comunică persoanelor despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.

Majoritatea cazurilor de înec au fost înregistrate în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt supravegheate de servicii abilitate de salvare.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate cu stații de salvare. Înainte de a pleca la înot sau la piscină, trebuie să fie verificată prognoza meteorologică, iar în cazul dacă se așteaptă condiții meteorologice nefavorabile sau furtuni, persoanele trebuie să evite intrarea în apă.

De asemenea, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noaptea. De asemenea este interzisă trecerea pistelor instalate în locurile destinate pentru înot.

Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri şi să nu intre în apă mai sus de brâu. Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatului cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă.

În perioada caniculară, intrarea în apă, după expunerea îndelungată la razele solare poate provoca riscul înecului. Dacă intrăm brusc în apă, după ce ne-am expus mult timp la soare, organismul poate suferi un stop cardiac și consecințe fatale. De asemenea, scăldatul sub efectul alcoolului este strict interzis, fiindcă sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să fie monitorizați permanent, în special în perioada vacanței, dar și în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice.

Minorii trebuie să fie monitorizați permanent, iar jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice trebuie să fie strict evitat.

Activitățile de prevenire a înecurilor va continua pe parcursul perioadei estivale în toate raioanele țării.

Mai mulți elevi au vizitat Președinția în cadrul programului „Excursia europeană”

Mai multe grupuri de elevi au vizitat Președinția Republicii Moldova datorită programului „Excursia Europeană”. Entuziasmați, copiii au aflat detalii despre atribuțiile președintelui, precum și despre arhitectura și istoria clădirii prezidențiale, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale.

Elevii au fost în sala primului Parlament, locul unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova. De asemenea, copiii au mers în biblioteca prezidențială, care găzduiește o colecție vastă de cărți și documente importante. Vizitatorii au avut ocazia să vadă și colecția de cadouri primite de președinții moldoveni din partea liderilor mondiali.

Programul „Excursia Europeană”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, se desfășoară până pe 18 august.

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat cu o bucată de carne

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112, i s-a făcut legătura telefonică cu dispecerul medical din cadrul Dispeceratului comun de urgență al IMSP CNAMUP, care a luat inițiativa și îndruma ruda de la celălalt capăt al firului ce măsuri și cum să le îndeplinească pentru a debloca căile respiratorii ale pacientei.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, între timp a fost alocată cea mai apropiată ambulanță disponibilă, care se afla în localitatea Sărătenii Vechi din Telenești.

Ambulanța a ajuns la fața locului în doar șapte minute. Echipa medicală a preluat pacienta și a continuat manevrele de dezobstrucție, reușind să-i salveze viața.

Femeia, în stare stabilă, a fost transportată la Spitalul Raional Telenești. 

Situație critică în secțiile de boli infecțioase. Tot mai mulți copii ajung la spital cu simptome de enteroviroză

Secția de boli infecțioase a spitalului din Comrat nu mai are locuri libere. 24 de paturi din 24 sunt ocupate de minori, care ajung la spital cu simptome de enteroviroză.

Baby Boy Holding Mothers Hand

Potrivit șefei secției pediatrie din cadrul spitalului din Comrat, Evghenia Bratunova, toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale, transmite Newtv.md.

„În fiecare zi avem copii internați, toate paturile sunt ocupate. Vorbim de minori cu vârstele de până la 16 ani. Toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale. Este vorba despre virozele sezoniere, care se transmit pe cale orală și în cazul în care nu se respectă igiena personală. Cel mai des se îmbolnăvesc minorii, care intră în contact cu alți copii, merg la piscină, la teren de joacă”, a explicat Evghenia Bratunova.

Val de căldură extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius
Articolul anterior
Cele mai bune plante cu efect diuretic recomandate de medicul farmacist Ovidiu Bojor
Articolul următor