Un bărbat și-a decorat curtea cu daci și lupi sculptați de el: ”Voi face și un balaur dacic”

Doi lupi dacici și doi nobili daci păzesc intrarea în curtea lui Marcel Poenar, un profesor de artă din Hunedoara, pasionat de istorie, care și-a împodobit gospodăria cu propriile creații, scrie adevarul.ro.

Marcel Poenar, un profesor de artă din Hunedoara, pasionat de istorie, și-a împodobit curtea gospodăriei sale din Ruda Brad cu sculpturi care înfățișează daci și lupi daci.

Artistul din ținutul aurului și-a transformat grajdul în atelier de lucru, unde crează alte sculpturi inspirate din teme istorice.

Atracția de pe Drumul Aurului

Gospodăria sa, „vegheată” de cei doi lupi dacici, a devenit în ultimii ani una dintre atracțiile celor care călătoresc pe ”Drumul aurului” – un traseu turistic de circa zece kilometri care traversează orașul Brad și satele Ruda, Musariu și Crișcior, trecând prin ținutul fostelor mine de aur din metaliferi, unele (ca Treptele Romane), vechi de aproape două milenii.

În anii trecuți, Marcel Poenar a muncit la o firmă din Spania care se ocupa cu realizarea de sculpturi și decorațiuni, pe teme istorice, pentru parcuri de distracții din Ocident și Orient. Spune că a vrut să își folosească experiența dobândită în afara țării, făcând același lucru acasă.

„Am început să lucrez la stâlpii de poartă, pe care apoi am așezat cei doi lupi, când eram în Spania și mă întorceam acasă în concedii. Am vrut să fac ceva aparte, legat de istoria noastră și acestor locuri, o zonă traversată de Drumul Aurului și învecinată fostei mine Treptele Romane, ținut apropiat și de Sarmizegetusa Regia. Când lucram la lupi, am făcut și capetele de daci, pe care voiam să le pun la postamente, la intrare. Tot experimentând și din inerția de a lucra am ajuns să fac un personaj întreg, apoi pe amândoi daci. Statuile lor nu sunt încă finalizate. Le-am așezat în fața fostului grajd”, spune Marcel Poenar.

Atelierul de sculpturi dacice

Materialele folosite de artistul din zona Bradului, un anumit tip de ciment și structura metalică, sunt solide și au o textură care le face rezistente la ploi și la alte intemperii.

În atelierul său, Marcel Poenar lucrează la alte două sculpturi în mărime naturală, un dac și un roman, iar planul său este să își împodobească intrarea în gospodărie cu un „draco” – un balaur dacic de dimensiuni mari, care să se potrivească tematicii inspirate de celelalte statuete ale dacilor.

„Voi face un balaur dacic, înaripat, nu cel întâlnit pe steagul de de luptă al dacilor, care va prelungit cu o sculptură modernă, pentru a fi o îmbinare între clasic și modern”, spune artistul.

Străinii care au probleme cu legea nu vor mai putea evita extrădarea

Cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să se folosească de tertipuri juridice pentru a evita extrădarea din Republica Moldova și eschivarea de la răspundere penală. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către 59 de deputați.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării și termenele prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil nu corespund. Din această cauză, este imposibil să se asigure deținerea persoanei extrădabile în arest până la predarea către statul solicitant, transmite Știri.md.

Astfel, autorii propun majorarea de la 180 de zile la 12 luni a termenului maxim de deținere în arest preventiv a persoanei în vederea extrădării. 

Totodată, legea privind azilul în țara noastră va fi completată cu o nouă categorie de cereri care trebuie examinate în procedură rapidă. 

„Este vorba despre cererile persoanelor în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare. În așa fel, se va reduce termenul de examinare a cererilor de azil depuse de aceste persoane”, se explică într-un comunicat.

De asemenea, se mai propune modificarea termenelor de examinare și a căilor de atac aplicabil hotărârilor emise de instanțele judecătorești privind contestațiile împotriva deciziilor Inspectoratului General pentru Migrație. 

„Respectiv, decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată pe calea contenciosului administrativ, fără procedură prealabilă, în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării. Hotărârea instanței de judecată privind menținerea sau anularea deciziei de respingere a cererii de azil va putea fi atacată la Curtea de Apel, iar hotărârea Curții de Apel nu va putea fi supusă niciunei căi de atac, fiind irevocabilă. De menționat că vor fi modificate doar termenele care vizează cererile de azil examinate de Inspectoratul General pentru Migrație în procedură rapidă”, se mai arată în comunicat.

De menționat că proiectul de lege urmează a fi propus pentru examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

În context, amintim că, la începutul acestei săptămâni, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități au organizat audieri cu instituțiile statului, după ce, la data de 10 iulie, o persoană a fost asasinată în timp ce se afla la terasa unui local din sectorul Râșcani al capitalei. 

Grigore Belostecinic, fostul rector al ASEM, va candida la alegerile prezidențiale din toamnă

Partidul Social Democrat European (PSDE) – fostul PDM – și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale. Este vorba despre fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, scrie ziar.md.

Economist de profesie, Belostecinic a fost rector al ASEM în perioada 2001 – 2022. În 2012, a fost ales vice-preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), responsabil de domeniul educației.

Grigore Belostecinic a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Acesta și-a depus mandatul pentru a-și continua activitatea în calitate de rector.

Astfel, Belostecinic devine al cincilea politician care și-a anunțat în mod oficial candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă. În cursa prezidențială va mai concura președinta Maia Sandu, fostul ministru de Externe în Guvernul Filip  – Tudor Ulianovschi, politicianul Andrei Năstase, fostul premier Vlad Filat, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fosta bașcană Irina Vlah și jurnalista Natalia Morari.

Anterior, atât fostul premier Ion Chicu, cât și ex-primarul de Bălți Renato Usatîi au declarat că intenționează să candideze la funcția de șef al statului. În timp ce cei doi politicieni nu au luat o decizie definitivă, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din toamnă.

O bătrânică pierdută în Sankt Petersburg a reușit să-și găsească rudele din Moldova după 18 ani

O poveste care îți dă pielea de găină s-a întâmplat într-un azil din Sankt Petersburg, unde o femeie singuratică, oarbă, în vârstă de 84 de ani, care se numește cu un nume fals, a petrecut ultimele două luni. S-a dovedit că timp de 18 ani rudele din Moldova au căutat-o pe bătrâna dispărută, scrie portalul NevaToday.

Pensionara fusese internată într-un spital din Sankt Petersburg și nu avea documente cu ea. Căutările rudelor pacientei nu au dat rezultat – femeia în vârstă nu a putut oferi nici adresa, nici numele apropiaților. Ea s-a prezentat Elena Pavlovna.

După ce a primit tratament, femeia a ajuns în azilul din Pokrovskaya, unde sunt îngrijite persoanele cu dizabilități fără adăpost. Acolo, persoanele sunt, de asemenea, ajutate în căutarea rudelor, dacă există o astfel de cerere. Elena Pavlovna dorea cu adevărat să-și găsească familia, a plâns tot timpul și a cerut ajutor.

La început, Elena Pavlovna a pus personalul pe o cale greșită, spunând că fiicele ei lucrau în Sankt Petersburg, dar această informație nu a fost confirmată.

Ea și-a amintit ulterior numele satului de baștină. Cei de la azil l-au ontactat pe preotul din sat și l-a întrebat despre Elena Pavlovna.

Preotul a trimis un videoclip și o fotografie cu ea, iar 15 minute mai târziu a spus că bătrâna a fost recunoscută! Numele ei s-a dovedit Maria Tomovna. Vestea bună a fost că și apropiații locuiesc în același sat.

S-a dovedit că în Moldova, Maria Tomovna a fost dată dispărută acum 18 ani.

Rudele au trimis scanări ale documentelor femeii dispărute, iar voluntarii LizaAlert au ajutat la contactarea Ambasadei Republicii Moldova. Acum sunt pregătite actele, astfel încât bătrâna să poată veni acasă.

Un cunoscut luptător ucrainean, poreclict „Da Vinci”, a fost ucis la Bahmut
Articolul anterior
Cine este cel mai deştept om din lume. Nu ridică niciodată vocea şi nu este niciodată stresat
Articolul următor