Un bărbat și o femeie, condamnați la ani grei de închisoare pentru trafic de persoane, inclusiv a două copile, în scop de exploatare sexuală

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de condamnare a două persoane, acuzate de trafic de ființe umane și trafic de copii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale. 

Astfel, potrivit sentinței recent emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un bărbat în vârstă de 42 de ani și o femeie în vârstă de 26 de ani au fost recunoscuți culpabili pentru infracțiunile nominalizate, stabilindu-li-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 18 de ani, și, respectiv 16 ani cu executare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Inculpații s-au eschivat de la prezentare în ședințele de judecată, fiind anunțați în căutare.

Potrivit rechizitoriului, cei doi, prin înțelegere prealabilă cu alte persoane la moment nestabilite, în scop de profit, au recrutat o femeie pentru prestarea serviciilor sexuale contra plată în municipiul Chișinău.

În continuare, în perioada lunilor aprilie-mai 2018, au închiriat un apartament în sectorul Rîșcani al mun. Chișinău, unde au adăpostit victima, iar până în luna noiembrie 2018, folosindu-se de starea vulnerabilă a femeii, determinată inclusiv de consumul constant de droguri, prin amenințare cu aplicarea violenței asupra acesteia și divulgarea informațiilor confidențiale cu privire la activitatea de prestare a serviciilor sexuale, au organizat prestarea serviciilor sexuale comerciale către diferiți clienți.

În luna iulie 2018, inculpații au recrutat o altă victimă pe care au adăpostit-o într-un apartament de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din mun. Chișinău, unde prin aceeași schemă infracțională, au exploatat-o sexual timp de câteva luni. Ulterior, au transferat-o într-un alt apartament din sectorul Ciocana, unde au privat-o de libertate și și-au continuat acțiunile ilegale până la data de 06 decembrie 2018, când a fost depistată în apartamentul indicat de către angajații poliției.

Mai devreme, pe parcursul anilor 2017-2018, inculpații au mai exploatat sexual și două minore. În 2017 – o minoră de 17 ani, iar în 2018, pe parcursul a 3 săptămâni au exploatat o minoră de 16 ani.

Incident revoltător la Ciocana! O femeia a fost bătută în plină stradă de către soț. Aceasta a ajuns în stare gravă la spital

La data de 13 octombrie, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat de la IP „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112”, la ora 15:17, un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei femei de 28 ani, pe motiv ,,agresată”, infoemează UNICA.MD, cu referire la Centrul Național de Asistență Urgență Prespitalicească.

Echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana a ajuns în 7 minute la adresa indicată unde a depistat pacienta agresată în stradă de către soț. La interogare, femeia a spus că a fost lovită cu pumnii și picioarele. În timpul acordării asistenței medicale de urgență, soțul pacientei refuzând transportarea acesteia la spital a dat dovadă de un comportament neadecvat, devenind agresiv și a spart cu capul fereastra laterală a ambulanței.

Echipa de asistență medicală urgentă a solicitat ajutorul poliției care a sosit și a reținut agresorul. Organele de drept urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

Pacienta în stare gravă a fost preluată de către altă echipă de asistență medicală urgentă și transportată la IMSP IMU și internată cu „Politraumatism. Traumă cranio-cerebrală. Comoție cerebrală. Fractură multiplă de coaste III-VII pe stânga. Contuzia țesuturilor moi a abdomenului, membrelor superioare și inferioare (13.10.2024)”.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească condamnă orice fel de acțiuni, care expun membrii echipelor AMU la riscuri în timpul deservirii solicitărilor. Vă comunicăm că în perioada lunilor ianuarie – octombrie 2024 au fost înregistrate peste 170 cazuri de agresiuni ale echipelor AMU, dintre care 144 verbale și 26 fizice.

În acest sens, IMSP CNAMUP condamnă orice act de agresiune și violență, asupra echipelor de asistență medicală urgentă, care sunt la datorie non-stop și îndeplinesc în situații dificile munca, activând cu profesionalism, devotament, empatie față de pacienți cu pericol eminent pentru sănătatea acestora, salvându-le viața.

Orașul Nisporeni a fost dotat cu tehnică modernă și echipamente pentru gestionarea deșeurilor

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat astăzi orașul Nisporeni, unde a participat la evenimentul dedicat dotării orașului cu tehnică modernă și echipamente destinate gestionării deșeurilor. Ministerul Mediului a alocat 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea a aproximativ 1000 de tomberoane de diferite dimensiuni, precum și a unei autospeciale de compactare și transportare a deșeurilor. 

Începând cu luna aceasta, cetățenii din Nisporeni vor putea colecta deșeurile în mod separat, o inițiativă menită să contribuie la protecția mediului și la promovarea unui comportament responsabil în rândul cetățenilor.

Raionul Nisporeni, alături de raioanele Călărași și Ungheni, face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor 5 (RMD 5), unde sunt înregistrate cele mai bune rezultate în cadrul proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 

Ministrul Mediului reiterează îndemnul către primari de a pregăti proiectele tehnice și documentația necesară pentru a aplica la finanțare din cadrul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului. Luna aceasta va fi lansat un nou apel în acest sens.

Au crescut exporturile de cireşe, mere şi prune pe piaţa europeană

Exporturile de cireșe moldovenești pe piața Uniunii Europene (UE) au crescut, în anul 2024, cu 1.200% sau de 12 ori, arată datele Asociației „Moldova Fruct”. Potrivit sursei, anul acesta ţara noastră a exportat 2.300 de tone de cireșe pe piața comunitară.

„Performanța reflectă faptul că de 12 ori mai multe cireșe moldovenești au ajuns pe mesele consumatorilor europeni într-un singur an. Fructul bun se cumpără repede. Dacă vindem în Europa, vindem oriunde în lume”,  a transmis „Moldova Fruct”, într-un comunicat.

Exporturile de mere, potrivit Asociaţiei „Moldova Fruct”, au crescut şi ele semnificativ, în ultimul an. Astfel, pe piața europeană au ajuns 21 de mii de tone de mere moldoveneşti.

De asemenea, prunele crescute în R. Moldova au înregistrat un real succes pe piața UE, datorită respectării standardelor de calitate, mai notează sursa.  

Granturi disponibile pentru crescătorii de oi sau capre din țară
Articolul anterior
Persoanele fizice pot primi deja semnătura electronică pe stick. Cât costă serviciul?
Articolul următor