Un bărbat va sta ani grei după gratii pentru că și-a violat fiica minoră

Un bărbat originar din raionului Cahul a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru violul fiicei sale minore. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2016, acesta a manifestat un comportament agresiv faţă de fiica sa minoră, nu-i permitea frecventarea liceului, limitându-i şi comunicarea cu mama sa, care se afla de mai mulți ani la muncă peste hotare.

separator
În acest răstimp, inculpatul şi-a violat fiica, care a rămas însărcinată. Fata a povestit despre ce i s-a întâmplat profesorilor, care au anunțat oamenii legii, scrie teleghraph.md. În prezent, victima, în vârstă de 17 ani, se află în grija mamei sale peste hotarele țării, iar tatăl acesteia, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat pentru viol și violență în familie în penitenciar de tip închis. Sentința este cu drept de atac.

Sursa

Bărbaţii moldoveni ce locuiau şi munceau în Rusia se întorc acasă

Barbaţii basarabeni care locuiau şi munceau în Rusia se întorc în număr tot mai mare în Republica Moldova. Operatorii de transport auto confirmă că, după anunţul de mobilizare, a crescut numărul de solicitări şi au pus curse suplimentare. Cei care fug din Federaţie Rusă recunosc că le este frică pentru că situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarea perioadă.

Bărbaţii basarabeni ce locuiau şi munceau în Rusia se întorc în Republica Moldova

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Cu ultimul autocar care a pornit sâmbătă de la Moscova spre Chișinău au revenit în Republica Moldova mulți bărbați, de frică să nu fie înrolați în armata. Șoferii spun a crescut considerabil ultimele zile numărul celor care vor sa se întoarcă acasă. Mai ales în rândul basarabenilor care au cetățenia Federaţiei Ruse. Oamenii, însă, nu prea vor să vorbească despre asta situaţie”, transmite tvrmoldova.md.

„Eu am trăit acolo. Acum e mobilizare şi am decis să vin aici, am două paşapoarte, de aceea am venit acasă. O să fiu aici, mama este aici”.

Denis este originar din regiunea trasnistreană şi a reuşit să părăsească Federaţia Rusă sâmbată dimineaţă. De frică să nu fie înrolat, și-a făcut bagajul în fugă.

DENIS: „Acum sunt mobilizaţi cei care au făcut armata şi au profesie militară. Eu nu am făcut armata, dar am decis că, deocamdată, o să stau aici. – Care este atmosfera acolo? – Printre bărbaţi e cam complicat, deşi glumesc, dar o fac isteric, prin birouri. Toţi speră că pe ei nu-i va atinge. Nu toţi au unde pleca. Am livret militar şi am decis să vin pentru orice eventualitate pentru că acum îi mobilizează doar pe aceştia, dar peste o lună se poate extinde”.

Situaţia este tensionată printre basabarabenii pe care anunţul de mobilizare ia prins în Rusia. Ei caută acum soluţii să revină cât mai repede în Republica Moldova.

MIHAI CORNEA, proprietar, companie de transport: „Întra-adevăr astăzi este o panica în Federaţia Rusă. Lumea este într-o situaţie prea bună, nimeni nu înţelege care e situaţia. Într-adevăr s-au dus curse adăugătoare din Moscova spre Chişinău, s-a mărit anume fluxul de bărbaţi. Vă daţi seama că nimeni nu vrea război, vrea doar pace şi fiecare se teme pentru familia sa.  Drumul este lung durează două zile jumătate. Fluxul la vamă s-a mări foarte tare şi ajuge până la trei zile”.

Mihai Cornea este şi preşedintele unei organizaţii a Diasporei din Rusia.

MIHAI CORNEA, proprietar, companie de transport: „Ne străduim să calmăm spiritele şi să îndemnăm cetăţenii noştri la calm. Sunt afectaţi doar cetăţenii noştri care au duplă cetăţenie şi sunt înregistraţi în forţele armate ale Rusiei. În cazul dat ei nu pot să părăsească Federaţia. Da, sunt informaţi că de pe 30 se aşteaptă restricţii adăugătoare la ieşire în Federaţia Rusia, dar Federaţia nu a  confirmat”.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut cetățenia Federației Ruse este estimat la câteva zeci de mii.  Mobilizarea parțială în Rusia a început pe 21 septembrie. Barbaţii care au vârste între 18-65, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, nu mai au voie să părăsească ţara.

Bocanci, haine groase, hârtie igienică sau covorașe pentru dormit în tranșee. Ce strâng rușii pe internet ca să-și ajute confrații trimiși pe front

Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean.

Ce strâng rușii pe Telegram ca să-și ajute confrații trimiși pe front

Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Pe mai multe canale de Telegram au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.

În plus, tot pe canalele de Telegram au apărut deja mai multe anunțuri asemănătoare în care celor mobilizați li se explică ce trebuie să-și procure înainte să meargă pe câmp de luptă. Explicațiile și lista propriu-zisă de produse este lungă.

Menționăm că, de regulă, aceste grupuri sau anunțuri separate au hashtagul #ZaНаших, care în limba rusă înseamnă „pentru ai noștri”, unde prima literă este “Z”, ce se regăsește și pe tehnica militară a rușilor și pe uniformele acestora.

De exemplu, în această postare se spune că militarii au nevoie de încălțăminte nouă, pentru că actuala nici măcar nu seamănă cu echipamentul unui militar.

„Prieteni, urgent trebuie să asigurăm cinci luptători cu încălțămintea normală. Mâine dimineață mergem o fugă prin magazine. Trebuie cinci perechi. Prețul unei perechi este de aproximativ 5500 (n.r.- ruble, aproximativ 470 de lei). În aceste condiții acestea se rup peste o săptămână. Haideți să ajutăm băieții”. (sunt indicate datele conturile bancare unde pot fi transferați bani).

„Bună ziua, mulțumesc mult, am adunat bani pentru încălțăminte, dar băieții au nevoie de multe alte. În total sunt 65. Astfel, dacă vreți puteți să cumpărați altceva și să transmiteți mâine dimineață, până la ora 09.00, în Nijnii Novgorod, ulterior ei vor pleca. Așa înțeleg că este nevoie de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)”.

De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți. Sunt solicitate chiar și o uniformă militară nouă, căști și plase de camuflaj.

“O nouă solicitare! Haine calde (chiloți, șosete, lenjerie de corp, prosoape, cearșafuri) Igiena (șampon, periuțe de dinți și pastă de dinți, lame de ras, cremă pentru și după ras, hârtie igienică, șervețele umede).

Produse alimentare (conserve de carne și pește, tăieței, dulciuri, ciocolate, ceai și cafea).

Medicamente (soluție dezinfectantă, medicamente anti-arsuri, antivirale etc., vitamine).

Lucruri pentru locuirea în câmpuri (sobe pe lemne/electrice, fierbător 20-25 litri, generatori, materiale pentru izolare termică, lopeți, ferăstraie, plite electrice+butelii de gaz, topoare, ciocane, șurubelnițe, cuie, șuruburi autofiletante, plăci și bare.

Echipare (uniforma, căști, teplovizoare, tablete, lanterne, baterii, plase de camuflaj)”.

„Bună seara, spuneți, vă rog, unde poate fi procurată uniformă militară? Băieților le-a fost dată astăzi uniforma și au spus că în ea le va fi frig. Aici pot fi procurate toate hainele necesare. Ce-i drept, nu știu dacă livrează în Breansk (n.r. – un oraș situat la aproximativ 370 de kilometri de Moscova)”.

Sunt și postări mai puțin obișnuite, în care se precizează că armata nu are nevoie de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru femei, ci haine pentru bărbați, noi sau în starea foarte bună.

„De asemenea! Ce lipsește astăzi ori deloc nu este la punctul: Medicamente (analgezice, antibiotice în pastile, prafuri de la răceală și gripă, diaree etc. Igiena (șampon, pastă de dinți, rame de ras, șervețele umede/prosoape, săpun, spumă de ras) Cafea! Țigări/brichete Gaz, plite.

Băieți, mare rugăminte! Să nu transmiteți haine și încălțăminte pentru femei, chiloți sau șosete de mâna a doua. La spital (militar – n.r.) este nevoie de pături, costume sportive pentru bărbați, pulovere, maiouri, scurte! Atât! Lenjerie de corp nouă sau în starea foarte bună!

“Pe noi des ne întreabă ce procurăm pentru băieți? Prieteni, noi procurăm tot, de la hârtie igienică, până în uniformă și stație de recepție, unelte, uleiuri și chiar cauciucuri pentru automobile”.

Mai mult, cei care sunt mobilizați în aceste zile după decretul semnat de Putin sunt preveniți de la început că trebuie să se gândească la propriul confort, ca să nu înghețe chiar din primele ore când se vor afla pe front.

Astfel, pe unele canale de Telegram sunt prezentate liste cu un set de lucruri minim necesare pentru cei care vor merge la război, iar în unele cazuri despre aceste lucruri vorbesc chiar militarii în video-uri special înregistrate.

„Informații pentru cei mobilizați și familiile acestora. Înțelegem că capacitățile armate nu vor oferi luptătorilor tot ce au nevoie, ci vor asigura lucruri minime pentru a nu muri de foame și frig și să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil. Astfel, trebuie să luăm noi restul. Și așa, în ordine, din cap până în picioare (alegem producătorul în funcție de buget)”, se transmite în mai multe mesaje similare.

Oamenilor le este explicat că o să aibă nevoie de haine groase, câteva seturi de lenjerie intimă, adidași, dar și echipament de protecție, căști și chiar veste. Lista este lungă și mai include medicamente și produse de igienă.

De asemenea, sunt postate mai multe înregistrări video în care militarii ruși cu față acoperită și cu litera “Z” mulțumesc civililor pentru ajutorul adus. De exemplu, acest militar susține că datorită unui asemenea suport el și camarazii săi pot în sfârșit să se încălzească de la un generator.

Cum s-a văzut impactul cu asteroidul Dimorphos filmat de un telescop de pe Pământ

Impactul dintre sonda spațială DART, lansată de NASA, și asteroidul Dimorphos a fost filmat cu un telescop special conceput pentru astfel de misiuni. Universitatea din Hawaii a publicat imaginile.

dwarf planet of the asteroid belt lit by Sun and the galaxy

În imaginile publicate de Universitatea din Hawaii se vede un punct luminos care se mișcă în spațiu, iar la un moment dat luminozitatea acestuia crește foarte mult, probabil în urma impactului cu sonda spațială, și un nor de resturi rezultate în urma impactului se împrăștie ca o undă de șoc, transmite digi24.ro.

Asteroidul Dimorphos a fost lovit de sonda spațială DART cu o viteză de 20.000 km/h, în încercarea de a-i schimba traiectoria în spațiu.

Scopul misiunii DART este de a determina dacă această metodă poate fi folosită în eventualitatea în care pe viitor va fi detectat un asteroid care are o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Prima parte a misiunii – lovirea asteroidului – a reușit pe deplin, urmând să se determine și dacă Dimorphos a fost scos de pe traiectoria lui.

Telescopul Atlas, care a filmat impactul, este un sistem de avertizare timpurie a unui impact cu un asteroid, dezvoltat de Universitatea din Hawaii și finanțat de NASA.

În luna dragostei Kiss FM lansează pentru toți îndrăgostiții – Kiss for Love!
Articolul anterior
Supă cu găluște de post
Articolul următor