Cu multe emoții, dar plin de încredere, un bărbat de 105 ani din Gherla judeţul Cluj s-a vaccinat anti-Covid. Este cel mai vârstnic român care face asta.
Iosif Rus, veteran de război și fost profesor de muzică spune că are încredere în medici și că, oricum, doar imunizarea ne poate ajuta să revenim la o viață normală.
Iosif Rus: ”Să se vaccineze, să meargă, să îşi păstreze sănătatea. Ca să poată să revină viaţa la normal. Ei, tinerii, trebuie să ia viaţa în serios, că ei rămân”.
La 105 ani, a găsit energia să se intereseze zilnic despre evoluția bolii.
Iosif Rus: ”Degeaba nu cred ei, că realitatea e asta: Virusul există. Nu ştiu ce concepţie au ei, dar nu ar trebui să fie aşa. Sănătate e pe primul rând, de aia toate popoarele au început să îşi facă vacinurile şi să lupte împotriva pandemiei ăsteia”.
Singurul său sprijin îi este nepoata. Femeia s-a bucurat enorm să-l vadă determinat.
Daniela Jiman, nepoata bătrânului: ”Puţine emoţii a avut şi a studiat foarte mult, dar a avut încredere în medicină, în vaccinurile acestea inovatoare. A citit foarte mult”.
Peste 21 de zile, Iosif Rus se va prezenta la centrul de vaccinare pentru rapel.
Refugiații din Ucraina au influențat pozitiv economia din Republica Moldova
Refugiații din Ucraina au avut o influență pozitivă asupra economiei moldovenești. Fiind cazați pe teritoriul R. Moldova, au consumat bunuri aducând bani în bugetul național. Totodată, au salvat ramura HoReCa, cazându-se în hotelurile, motelurile și pensiunile turistice. De asemenea, companiile din Ucraina au salvat căile ferate moldovenești, dar și ramura transportului, transportând mărfuri din și spre Ucraina. constatările aparțin expertului de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.
Expertul menționează că un prim aspect important al războiului din Ucraina este faptul că exporturile moldovenești în 2022 au explodat. Dacă în 2021 acestea au totalizat 3,1 miliarde de dolari, în 2022 au ajuns la 4,3 miliarde de dolari.
„Noi exportăm în Ucraina și, respectiv, mărfurile ucrainene le importăm și exportăm în alte țări. Din acest export de bunuri, circa 850 de milioane de dolari, bunuri exportate de către R. Moldova, sunt generate de fluxurile de mărfuri din și spre Ucraina”, a spus Veaceslav Ioniță.
Expertul afirmă că R. Moldova, pe lângă exportul de mărfuri, care este de 4,34 de miliarde de dolari, are și exporturi de servicii. Cele mai mari servicii pe care le exportă sunt cele de transport, care au crescut și care pur și simplu salvează țara.
Analistul economic a menționat că agenților economici moldoveni, în special a celor din domeniul transportului, războiul din Ucraina le-a adus venituri financiare. În 2018, volumul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri a fost de 434 de milioane de dolari. Pandemia a prăbușit sectorul la 250 de milioane de dolari în 2020. În 2022, estimativ, volumul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri a ajuns la 480 de milioane de dolari. Dintre acestea, până la 150 de milioane de dolari au fost generate de deservirea, fie a pasagerilor, fie a mărfurilor, care au venit din Ucraina sau au plecat spre Ucraina.
Economistul susține că războiul din Ucraina a readus la viață calea ferată moldovenească, care practic era inactivă. În 2022, transportând din și spre Ucraina mărfuri, brusc a crescut volumul de servicii transportate pe cale ferată. Aproape s-a dublat față de 2021, ajungând la 1,2 miliarde de tone/km.
Veaceslav Ioniță a remarcat că bugetul național în 2022, datorită reducerii consumului populației, a avut o creștere modestă. Însă, refugiații ucraineni au contribuit la formarea lui. Ucrainenii care trăiesc în R. Moldova consumă bunuri și servicii, fie din banii lor, fie din banii care îi primesc în calitate de ajutor. Consumând aceste bunuri și servicii, fie că le procură ei sau cineva procură pentru ei, generează venituri sub formă de TVA și accize la bugetul de stat. Cinci mii dintre ucraineni muncesc deja aici. Aceștia plătesc asigurări sociale, medicale și alte taxe și impozite. Toate acestea aduc venituri. Ucraineni, fiind în R. Moldova, consumă bunuri și servicii, creează venituri agenților economici, aceștia la rând lor plătesc TVA, salarii angajaților și generează venituri la bugetul de stat.
„Suma minimă generată de către refugiați în bugetul național, estimativ, din TVA, accize, asigurări sociale, medicale și alte tipuri de impozite și taxe, în primul trimestru anul trecut a fost de 150 de milioane de lei, în trimestrul doi – 550 de milioane de lei, trimestrul trei – 560 de milioane de lei, trimestrul patru – 590 de milioane de lei. Total, în bugetul național, care anul trecut a avut o situație nu dintre cele mai plăcute, refugiații ucraineni au adus cel puțin 1,8 miliarde de lei”, a remarcat economistul.
Târguri cu produse autohtone în sectoarele Capitalei în acest weekend. Unde au loc
Primăria municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 25-26 martie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor autohtoni și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.
Însectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 25 martie, va avea loc târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone ecologice, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.
În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 3, va avea loc târgul cu fructe, legume și produse apicole.
În sectorul Botanica, pe bd. Dacia, 26, colț cu bd. Traian, va avea loc un iarmaroc al producătorilor locali „Târg cu tradiții”, organizat de Pretura de sector, în colaborare cu AO „Perspectiva”.
De asemenea, în perioada 13 martie – 16 aprilie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale activează „Târgul de Primăvară”.
Șoferița troleibuzului care a lovit mortal o copilă din Capitală a fost reținută
Șoferița troleibuzului care a lovit mortal ieri o fetiță de 12 ani a fost reținută pentru 72 de ore. Despre aceasta a declarat, ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic, conform unimedia.info.
„Fetița nu a traversat pe trecerea de pietoni”. Declarația a fost făcută de către taxatoare, după ce troleibuzul în care lucrează a lovit mortal copila de 12 ani, în sectorul Ciocana din capitală.
Regia Transport Electric Chișinău anunță că a fost deschisă o anchetă după tragicul accident la Ciocana, în care a fost lovită mortal fetița de 12 ani de un troleibuz.
Fetița, tamponată mortal de un troleibuz, la Ciocana, traversa strada regulamentar. Minora avea 12 ani. Potrivit poliției, la volan se afla o femeie.
O fetiță a fost tamponată mortal de un troleibuz, la Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân.