Un bătrân suedez a lăsat 260.000 de euro moștenire în bancnote vechi, dar banca a anunțat că vrea să ardă banii

Gunnar Johansson avea 98 de ani când a murit în toamna anului 2018. Bărbatul, fost marinar, avusese un trai atât de cumpătat încât, după moartea lui, moștenitorii au găsit într-un dulap două cutii de pantofi pline cu bani, echivalentul a aproape 260.000 de euro. Acum, banca de stat din Suedia vrea să ardă banii pentru că nu există nicio dovadă pentru proveniența bancnotelor.

Gunnar Johansson nu a fost căsătorit. În tinerețe a fost marinar, apoi a fost vânzător ambulant, mergând din ușă în ușă și vânzând cărți. A locuit cu mama sa până în 1962. Nu s-a mutat în propriul apartament până la 42 de ani. Apartamentul lui era sărăcăcios și se pare că bărbatul nu punea mare preț nici pe mâncare. Avea, în schimb, o mare plăcere: aceea de a călători în lume. Și a călătorit în Hawaii, în Alpi și în sudul Europei.

Așa și-a trăit viața până după împlinirea a 70 de ani, când a devenit din ce în ce mai singur. Apela la o vecină să-i facă cumpărăturile. ”Mă duceam la cumpărături o dată pe săptămână, dar nu mi s-a permis niciodată să cheltuiesc mai mult de 20 de euro”, a povestit femeia pentru ziarul suedez „Aftonbladet”, citat de radiofiji.com.fj.

Când a murit în toamna lui 2018, nepotul bărbatului a găsit într-un dulap două cutii de pantofi cu mulți bani pe care bătrânul i-a acumulat în ultimele decenii. Nu erau foarte apropiați, așa că nimeni nu se aștepta ca în casa bărbatului să zacă o adevărată avere.

Exista o singură problemă: cele 2.663.520 de coroane (în jur de 260.000 de euro) sunt în bancnote vechi. Suedia a schimbat bancnotele în 2015, cele vechi fiind declarate invalide din 2016. Suedezii au opțiunea de le schimba la „Riksbanken”, banca de stat suedeză. Însă, în acest caz, banca a refuzat schimbul pe motiv că banii ar putea proveni din afaceri ilegale.

Familia a reușit să scoată extrase de cont din care să rezulte că Gunnar Johansson și-a retras toți banii din bănci lună de lună. Însă banca a refuzat să accepte extrasele de cont ca dovadă.

Moștenitorii lui Gunnar Johansson au mers în instanță. În prima instanță li s-a dat dreptate și s-a ajuns la concluzia că puțin peste jumătate din sumă a putut fi urmărită în extrasele bancare ale lui Gunnar începând cu 2008. A doua oară instanța a dat dreptate băncii, care cere ca banii să fie arși. Curtea Administrativă Supremă din Suedia urmează să ia în curând o decizie finală, scrie expressen.se.

”Sunt mulți bani pentru familia noastră. Dar cel mai rău este că de fapt ei etichetează drept infractor pe cineva care a trăit cu sârguință și cumpătare. În toată viața lui nu a fost niciodată acuzat de nimic. Era doar foarte cumpătat, nu un escroc”, a spus nepotul bărbatului.

Dacă banca va avea câștig de cauză în instanță, întreaga sumă va fi arsă.

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Orașul Ștefan-Vodă va beneficia de un autocar oferit cu titlu gratuit de România
Articolul anterior
Canadienii au inventat robotul care face injecții fără ac
Articolul următor