Un bloc nou din Capitală riscă să cedeze la primul cutremur

Un bloc dat în exploatare cu 10 ani în urmă le dă bătăi de cap locatarilor. Potrivit acestora, construcția s-ar putea prăbuși în cazul unui seism mai puternic.

Toate problemele se trag de la parcarea subterană, ai cărei pereți sunt îmbibați cu apă. Locatarii se tem că pereții vor ceda și cer implicarea autorităților. De partea cealaltă, firma de construcție declară că, în zece ani, locatarii au refuzat să utilizeze locurile de parcare, transmite cu referire la Jurnaltv.md.

Locatarii blocului de pe strada Nicolae Testemițanu, 37 se plâng că parcarea subterană a fost construită cu nereguli, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri imediate, baza clădirii va fi afectată.

Ghenadie Bambuleac, locatar: „Noi considerăm că este un pericol real în ceea ce privește rigiditatea acestui bloc de locuit, pentru că el e greu și dacă se fisurează, iată dacă ne uităm atent ne uităm că deja a început să cadă chiar și de pe armatură – betonul. Dacă să ne uităm mai atent peste tot sunt amplasate cabluri de înaltă tensiune. Nu știu cine a permis amplasarea și conectarea acestor cabluri în situația în care există atâtea probleme legate de umiditate în această zonă, în general”.

Corneliu Creţu, locatar, arhitect: „Armătura și toate elementele de armătură ar trebui să aibă o protecție, măcar de 3,5 cm, de beton, iar aici, ea ruginește, se vede, se macină pur și simplu. – Adică nu sunt 3 cm?- Chiar deloc, uitați-vă, eu pun mâna pe armătură”.

Proprietarii susțin că, atunci când au procurat apartamentele, nici nu bănuiau că blocul e cu probleme.

Ludmila Bocan, locatară: „Ne pasă de situația care s-a format, pentru că într-adevăr ceea ce se face în subsol, eu de exemplu locuiesc aici de aproape 2 ani și nu am știut care sunt problemele, dar ele sunt foarte evidente”.

Elena Gros, locatară: „Ce ne deranjează că ea este temelia casei și să nu ne trezim la o bucată de noapte sub parcare. – De când au apărut problemele astea? – Ele au fost din start, noi am făcut foarte multe interpelări, nicio soluționare nu s-a făcut, dacă și s-au făcut, s-au făcut doar de spălatul ochilor, cum s-ar spune”.

În plus, proprietarii susțin că nici măcar nu pot folosi locurile de parcare pe care le-au achiziționat.

Sunt probleme nu doar cu parcarea, dar și cu ascensoarele vechi.

De cealaltă parte, administrația firmei de construcție susține că proprietarii de la bloc refuză să utilizeze parcarea subterană, întrucât ar fi nevoie de achitarea serviciilor corespunzătoare. Administratorul companiei afirmă că toate regulile de construcție au fost respectate, iar scurgerile după ploile recente sunt în proces de a fi înlăturate.

Andrei Stepanenco, administrator firma de construcții: „Nu e vina noastră că oamenii nu au vrut să utilizeze parcarea mai bine de zece ani. Ei refuzau să folosească parcarea. Este și logic. Pentru lumină, pentru ordinea din parcare, trebuie de plătit. Nu nouă, ci companiei care se va ocupa de acest lucru. Proprietarilor nu le convenea acest lucru și au decis să nu utilizeze parcarea”.

Locatarii de la bloc sunt în așteptarea rezultatelor expertizei, care ar indica cauza exactă a neregulilor.

R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, s-au făcut remarcate în reality show-ul de la TLC – „Abby & Brittany”. Prima lor apariție televizată a fost la „The Oprah Winfrey Show”, în 1996. Abby s-a căsătorit în 2021, dar nu a dorit să recunoscă până acum, scrie evz.ro.

Abby s-a căsătorit

Abby, de 34 de ani, care este profesoară, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al Armatei SUA. Cuplul locuiește în Minnesota, unde s-au născut și au crescut surorile Hensel. Siamezele au postat și câteva fotografii de la nuntă.

Părinții n-au vrut să le separe pe Abby și Brittany Hensel

Abby și Brittany sunt gemene siameze, având în comun fluxul sanguin și toate organele de la talie în jos. Abby controlează brațul și piciorul drept, în timp ce Brittany controlează stânga. Părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu le opereze pentru a le separa, pentru că intervenția a fost considerată prea riscantă. La acea vreme, medicii spuneau că sunt puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației și că este mai bine să rămână așa.

Într-un interviu pe care l-au dat pe când cele două surori aveau 16 ani, au spus că vor să devină mame într-o zi: „Nu ne-am gândit încă cum va funcționa asta, dar avem doar 16 ani”.

Abby și Brittany Hensel duc o viață relativ normală

Gemenele au declarat de nenumărate ori că duc o viață normală, că fac sport și că ies în orașe ca toate tinerele. Acestea au absolvit Universitatea Bethel și au început o carieră ca profesoare de matematică la o școală primară. Singurul dezavantaj este că primesc doar un salariu, deși la finalul studiilor au obținut două diplome. De ceva timp ele se bucură de condus. Gemenele au reușit fără mari probleme să obținută permisul de conducere. Abby este răspunzătoare de pedale, iar Brittany de restul.

Siamezele adoră drumețiile în natură. Ele ies des cu prietenii și se plimbă prin oraș. Acestea sunt foarte active și pe rețelele de socializare.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Cum se simte ministrul Pavel Voicu, infectat a doua oară cu Covid-19
Articolul anterior
OMS: Mortalitatea va fi de 5 ori mai mare, dacă nu se impun restricții
Articolul următor