Un blogger cecen, cunoscut pentru criticile aduse lui Ramzan Kadîrov, a dispărut fără urmă în Suedia

Bloggerul cecen de opoziție Tumso Abdurahmanov, care locuiește în Suedia, a încetat să mai comunice pe rețelele de socializare și cu apropiații săi și e dat dispărut. Acest lucru reiese din rapoartele asociației cecene pentru drepturile omului Vayfond, cu sediul în Suedia, relatează Meduza.

Un blogger cecen care e ținta unei răzbunări de sânge, pentru că-l critică pe Ramzan Kadîrov, a dispărut, în Suedia

Pe 1 decembrie, în rețeaua socială rusească Telegram au apărut mesaje despre uciderea lui Abdurahmanov. A fost postat un videoclip cu bloggerul presupus mort, dar, în comentarii, mai mulți utilizatori au indicat că în imagini e o altă persoană.

Pe 2 decembrie, secretarul de presă al Adunării Cecenilor din Europa, Șamil Albakov, a declarat pentru Caucazian Knot că nu există informații sigure despre moartea lui Abdurahmanov. „Conform informațiilor noastre, acest lucru nu este adevărat. Vorbesc despre uciderea unui tânăr din Suedia care locuia alături de Tumso. Dar acest lucru nu a fost confirmat”, a spus Albakov.

Reprezentanții Vayfond au mai spus pentru Caucazian Knot că sunt înclinați să nu aibă încredere în rapoartele despre moartea lui Abdurahmanov. Totodată, organizația a spus că bloggerul nu a mai luat legătura de ceva vreme cu nimeni dintre cei cunoscuți. Pe 3 decembrie, Vayfond a raportat pe canalul său de telegram că Abdurahmanov încă nu a contact organizația. De asemenea, fratele său, Mohmad Abdurahmanov, nu a mai putut fi contactat.

Ultimul videoclip de pe canalul de YouTube al lui Abdurahmanov, care are 475.000 de abonați, a apărut pe 7 noiembrie. În el, bloggerul a vorbit despre începutul activității partidului politic „Vocea Ceceniei”. Potrivit Caucazian Knot, Abdurahmanov își publică de obicei videoclipurile aproximativ o dată pe săptămână. Nu au existat niciodată pauze atât de lungi pe canalul său, anul acesta.

Tumso Abdurahmanov este cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților cecene, mai ales a lui Ramzan Kadîrov și a familiei acestuia, care ocupă majoritatea funcțiilor de conducere în republică. În 2015, a părăsit Rusia, potrivit acestuia, după un conflict cu rudele lui Ramzan Kadîrov. Bloggerul a primit statutul de refugiat politic în Suedia. În Cecenia, Abdurahmanov este acuzat că are legături cu Statul Islamic.

În 2019, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, a anunțat o răzbunare de sânge împotriva lui Abdurahmanov. Ulterior autoritățile republicii au negat acest lucru. Numai că Daudov a postat pe Instagram un video în care spune clar că Abdulrahmanov e ținta răzbunării, iar după ce el a șters imaginile, la scurt timp după publicare, Abdulrahmanov le-a publicat pe conturile sale de pe rețelele de socializare, după ce salvase filmarea oficialului cecen.

„Declar oficial, Tumso, frații mei și cu mine, știți cine sunt frații mei, vă declar oficial răzbunare de sânge pentru cuvintele pe care le-ați spus despre Akhmat-hadji”, spune Daudov într-un mesaj video (în cecenă). El se referă la o afirmație făcută de Abdulrahmanov despre tatăl lui Ramzan Kadîrov, Ahmat, primul președinte al Ceceniei, despre care a spus că e un trădător al poporului cecen. Abdurakhmanov a adăugat că disprețuiește amintirea lui și tot ce are legătură cu el.

La finalul mesajului video, președintele parlamentului cecen declară că atâta timp cât sângele curge în el, el și frații săi îl vor considera pe blogger dușmanul lor și îl vor căuta: „Vom rezolva acest lucru în mod corespunzător, îl vom rezolva conform legilor musulmane. De acum înainte, când vă culcați, asigurați-vă că încuiați ușa cu o cheie. Asigurați-vă că este încuiată. Când ieșiți afară, uitați-vă în jur. Dacă primiți brusc o lovitură din spate, rețineți că acesta nu este un accident.”

În 2020, un bărbat a pătruns în apartamentul lui Abdurahmanov din Suedia și l-a lovit în cap cu un ciocan. Bloggerul a reușit să ia ciocanul și să cheme poliția. În 2021, atacatorul, pe nume Ruslan Mamaev, a primit 10 ani de închisoare (ulterior termenul a fost prelungit cu doi ani). Complicea lui, Elvira Șapiaeva, care l-a ajutat să intre în apartament, a fost condamnată la opt ani de închisoare.

Procuratura suedeză a legat tentativa de asasinat asupra lui Abdurahmanov cu criticile sale la adresa autorităților cecene și cu anunțul unei răzbunări de sânge făcut de către Daudov. În instanță s-a afirmat că ședințele pentru pregătirea asasinatului au avut loc, inclusiv la Groznîi, iar cei care l-au pus la cale i-ar fi promis lui Mamaev 60 de mii de euro. Dar cine sunt cei care au pus la cale totul n-au fost nominalizați în instanță.

sursa: www.libertatea.ro

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Joe Biden s-a întâlnit cu prințul William și au vorbit despre sănătatea mintală
Articolul anterior
Rușii construiesc o uriașă bază militară în Mariupol. „De la Armata Rusă pentru oamenii din Mariupol” este semnat ,,cadoul” cu care încearcă să se laude
Articolul următor