Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus. Colegul său de 45 de ani a decedat

Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus de către oamenii președintelui Vladimir Putin.

Dylan Healy, împreună cu compatriotul său britanic Paul Urey, a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de ajutorare în Ucraina. Cei doi au supraviețuit încercării inițiale, dar Paul, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis în timp ce se afla în captivitate în celula sa.

Two British volunteers, Dylan Healy (left) and Paul Urey (right) are said to have been captured.

Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus de către oamenii președintelui Vladimir Putin. Dylan Healy, împreună cu compatriotul său britanic Paul Urey, a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de ajutorare în Ucraina.

Și vorbind pentru Sunday Mirror, Healy a povestit cum celor doi li s-a ordonat să coboare din mașini și au fost forțați să îngenuncheze pe marginea unui drum, cu un pistol îndreptat spre capetele lor.

Tot ce trebuia să facă era să apese pe trăgaci și dispăream – eram complet tăcuți”, și-a amintit el.

Ne-a întrebat dacă avem un ultim cuvânt de spus, iar noi am spus că nu. Apoi a tras un foc de armă în noroi, în mijlocul nostru.”

Cei doi au supraviețuit încercării inițiale, dar Paul, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis în timp ce se afla în captivitate în celula sa, surse de la Kremlin susținând că a fost din cauza „stresului și din motive medicale”.
Dylan, un fost bucătar, a fost dus împreună cu Paul într-o unitate din Mariupol și a fost supus la zile de tortură de către celebrul FSB, care este serviciul federal de securitate al Rusiei.

El a declarat: Strigau la tine dacă dormeai – m-au torturat cu apă. M-au pus pe o masă, mi-au pus o cârpă în gură și au turnat apă până când m-am sufocat. Au vrut să știe cum am ajuns în spatele liniilor și de ce – și dacă eram spioni britanici. Erau bătăi regulate, în fiecare zi – aveau bastoane de poliție de tip vechi și mi-au rupt coastele. Rușilor le place să folosească electroșocuri, aveau niște țepi lungi pe care ți-i înfigeau în piele.”

Apoi au fost duși la Donețk – care a fost anexat de Putin la începutul acestei săptămâni – și plasați într-o celulă pe care Dyland o descrie ca fiind de mărimea unei saltele. Dar, în mod ciudat, au fost forțați să asculte muzică heavy metal extrem de tare, a trupei germane Rammstein și a grupurilor americane de metal Slipknot și AC/DC.

Volumul era atât de ridicat încât a rupt difuzoarele”. Muzica de tortură conținea aceleași 63 de cântece, care durau doar patru ore, ceea ce l-a ajutat pe Dylan să țină evidența timpului.

A stat acolo patru săptămâni, înainte de a fi dus într-o altă închisoare din Makiivka – acolo, li se permiteau periuțe de dinți și să se uite la fotbal. La 8 iulie, Dylan a fost acuzat de activități mercenare”, i s-a dat o pedeapsă de 14 ani de închisoare și i s-a spus că va fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, a fost dus într-o cameră cu gardieni înarmați și i s-a spus să semneze o mărturisire pentru a minimiza riscul pentru noi înșine”. Dar acest lucru nu a oprit bătăile.

Pe drumul de întoarcere la închisoare, Paul a fost scos din duba poliției, iar acesta a fost ultimul lucru pe care Dylan l-a văzut în viață. Au făcut ceva care l-a făcut să țipe timp de 10, 20 de secunde”, și-a amintit el.

Nu cred că voi mai auzi vreodată pe cineva țipând așa – a fost ultima dată când l-am văzut pe Paul în viață.” Dylan – și alte patru persoane – au fost aduse din nou în fața instanței pe 15 august.

El și-a schimbat pledoaria în nevinovat, ceea ce nu a ajutat lucrurile. A fost apoi încătușat, legat cu un sac și cu căluș” și aruncat într-o altă dubă cu multe alte persoane înăuntru – inclusiv alți britanici, John Harding, Shaun Pinner, Aiden Aslin și Andrew Hill.

El a spus: Am primit cel mai bun croșeu de dreapta în față pe care l-am primit vreodată în viața mea. Credeam că vom sfârși într-un șanț sau într-o groapă comună undeva.”

Cu toate acestea, următorul lucru pe care îl știe, alături de alți patru britanici, a fost scos din dubă și dus pe o pistă de aterizare rusă, unde reprezentanții Arabiei Saudite le-au spus că vor fi în siguranță. Alături de fostul patron al lui Chelsea, Roman Abramovici, au fost duși cu avionul în Arabia Saudită, apoi pe Heathrow, iar acum este un om liber.

sursa

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Noile studii arată că ghețarii elvețieni se topesc cu cea mai mare viteză înregistrată vreodată
Articolul anterior
Putin ridiculizat pe coperta unei reviste din Polonia, înfățișat cu un calorifer deasupra buzelor
Articolul următor