Un bust în memoria deţinutului politic Valeriu Gafencu a fost inaugurat la Sângerei

În oraşul Sângerei a fost inaugurat un bust din bronz în memoria deţinutului politic Valeriu Gafencu, supranumit de Nicolae Steinhard – „Sfântul Închisorilor”.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, în frunte cu Prasfiinţia Sa Antonie, Episcopul de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei.Valeriu Gafencu s-a născut în 1921 la Sângerei dar s-a refugiat în România împreună cu familia din cauza bolşevicilor. A fost un aprig militant politic care şi-a găsit sfârşitul, ca mulţi altii, în închisorile regimului comunist din România. Opera din bronz, realizată în memoria sa de artistul Veaceslav Jigliţchi, a fost instalată pe Aleea Personalităţilor Plaiului Sângerenean. Bustul a fost sfinţit de Episcopul de Bălţi.

P.S. ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Este un act de dreptate pentru că Valeriu a fost adus aici în Sângerei şi noi credem că prezenţa acestui bust aici va fi un gest prin care tinerii se vor îndrepta către cele sfinte.”

Lucrările au fost coordonate de Asociaţia MONUMENTUM din Chişinău şi de preotul Mircea Bejenaru, din Suceava. Acesta a donat oraşului, în 2009, o troiţă în memoria familiei Gafenco, scrie tvrmoldova.md.

IULIAN RUSANOVSCHI preşedinte, Asociaţia Monumentum: „Exact cum copacul de spatele nostru se ţine datorită rădăcinilor adânci pe care le are, aşa şi istoria unui neam se fundamentează pe acele personalităţi şi valori care au fost dar s-au trecut din viaţă şi care nu trebuie să dispară din conştiinţa noastră, iar un bust în semn comemorativ este un început recunoaştere şi întoarcere la rădăcini.

preot MIRCEA BEJENARU, Suceava: „Începând din 2009 am început să colaborăm la acest proiect pe teritoriul Basarabiei de restaurarea monumentelor româneşti interbelice distruse de ocupaţia sovietică între 1940-1941 şi apoi după 1944.”

La eveniment au participat şi alţi oaspeţi din România. Locuitorii din Sângerei spun că bustul lui Valeriu Gafencu este un simbol al sfinţeniei şi un exemplu pentru tânăra generaţie. Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921, în localitatea Sîngerei, judeţul Bălţi, Basarabia şi a murit de tuberculoză pe 18 februarie 1952 în închisoarea comuniştilor de la Târgu Ocna. Tatăl său, Vasile Gafencu, a fost deputat în Sfatul Ţării, iar la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. În 1940, Valeriu şi alţi membri ai familiei sale s-au refugiat peste Prut pentru a scăpa de ocupaţia sovietică.

Șoferul unui autocar care transporta moldoveni, amendat cu peste 1.300 de euro în Italia
Articolul anterior
Zeci de amenzi au fost date după protestul antivacciniştilor de sâmbătă seara din Bucureşti
Articolul următor