Un cetățean ucrainean, anunțat în căutare de Interpol, extrădat din Moldova în Cehia

În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră au extrădat un cetățean al Ucrainei, care din anul 2023 era dat în urmărire internațională prin INTERPOL. Străinul, în vârstă de 36 de ani, era căutat de către autoritățile de drept din Cehia pentru comiterea unei infracțiuni de șantaj, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În fapt, în luna iunie curent, cetățeanul ucrainean a fost reținut la intrare în Republica Moldova, după ce s-a prezentat în punctul de trecere a frontierei comun Palanca. În cadrul controlului, a apărut alerta INTERPOL privind căutarea internațională al acestuia, cu scop de arest și extrădare la solicitarea organelor de drept din Cehia.

Ulterior, de către instanța de judecată din Republica Moldova pe acest caz, a fost primită decizia de extrădare.

Inculpatul este bănuit că pe teritoriul Cehiei a săvârșit o infracțiune prevăzută de art.175 (șantaj) Cod Penal al Cehiei.

Procedura de extrădare a avut loc în după-amiaza zilei de 12 septembrie 2024.

Chinezii de la producătorul auto Chery folosesc fabrici din Rusia lăsate libere de rivalii occidentali pentru asamblarea de mașini

Constructorul auto chinez Chery a început să asambleze mașini în Rusia la trei fabrici lăsate libere de rivalii occidentali, pentru a le vinde în țară. Fabricile au fost lăsate libere inclusiv de Volkswagen și Mercedes, informează digi24.ro., cu referire la Reuters.

Producătorii auto chinezi au acaparat mai mult de jumătate din piața auto din Rusia în ceea ce privește vânzările, deoarece majoritatea omologilor occidentali au abandonat țara în urma invaziei din Ucraina. Acum, aceștia își extind aria de acțiune pentru a acoperi și o mai mare parte din producția internă a Rusiei, subliniind modul în care Beijingul joacă un rol mai influent în schimbarea peisajului de producție și a economiei Rusiei de la începutul invaziei.

Pe lângă importurile de autoturisme finite în Rusia, Chery, care reprezintă aproape o cincime din vânzările de autoturisme din Rusia, importă autoturisme aproape finite și finalizează asamblarea în trei fabrici rusești, au declarat persoanele respective. Patru dintre persoane, inclusiv dealeri care gestionează relațiile cu fabricile, au refuzat să fie identificate deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa.

Cel mai mare exportator auto din China pariază probabil pe o cerere puternică în țară, în timp ce piața internă din Rusia se confruntă cu o producție limitată și o capacitate de producție neutilizată la maxim, au declarat sursele. Chery a afirmat într-o declarație scrisă că aprovizionează piața rusă cu autoturisme, dar nu intenționează să construiască sau să-și cumpere propriile fabrici în această țară. Aceasta nu a comentat ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la lucrările de asamblare de la fabrici.

Ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius, în weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat transmite pentru ziua de astăzi ploi slabe pe întreg teritoriul țării, în unele regiuni se aștept averse cu descărcări electrice.

Astfel, potrivit prognozei, la nord temperaturile vor fi cuprinse între 10 și 13 grade Celsius. 

În centru, minimele vor coborâ la 13 grade Celsius, iar maximele vor urca la 16 grade Celsius. 

La sud, temparatura va oscila între 15 și 18 grade Celsius. 

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

„Acasă la origini” – expoziție de costume tradiționale realizate de A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”. Intrare liberă!
Articolul anterior
A ploua cu găleata în Capitală: stăzile s-au transformat în râuri
Articolul următor