Un comandant Wagner a dezertat și cere azil în Europa. Andrei Medvedev: ”Mă tem pentru viața și sănătatea mea”

Andrei Medvedev, fost comandant din grupul mercenarilor Wagner, a cerut azil politic în Norvegia, potrivit fondatorului grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, relatează svoboda.org.

Acesta a declarat că Medvedev a trecut granița Rusiei cu Norvegia lângă satul Nikel, din regiunea Murmansk. La graniță s-a cățărat peste două garduri, iar mai târziu, sub lătratul câinilor și împușcăturile grănicerilor, a alergat peste gheața lacului Kuets-Yarvi până a ajuns într-unul dintre orașele norvegiene aflate de graniță. Acolo, a bătut la prima casă pe care a întâlnit-o și le-a cerut locuitorilor să cheme poliția.

Sub pază, el a fost dus la Oslo, vineri seară, fiind închis într-un centru pentru persoane care încalcă legile migrației.

Osecikin a precizat că procedura de azil a fost deja lansată.

Fostul comandant vrea să depună în Norvegia mărturie împotriva șefului grupării Wagner, Evgeni Prigojin.

Osecikin a publicat și o înregistrare în Medvedev povestește circumstanțele evadării sale. ”Pentru prima dată de la începutul războiului împotriva Ucrainei, un fost comandant al uneia dintre unitățile PMC Wagner a fugit din Federația Rusă în Europa, unde a acceptat să depună mărturie”, a scris fondatorul grupului Gulagu.net pe Telegram.

Cât timp a rezistat Andrei Medvedev în gruparea Wagner

La începutul lunii iulie 2022, Medvedev, rezident al regiunii Tomsk, a semnat un contract de patru luni cu gruparea Wagner. A fost trimis la Salsk, iar de acolo în regiunea Lugansk, unde a fost numit comandantul echipei 1 a plutonului 4 al detașamentului 7 de asalt de mercenari.

Potrivit declarațiilor sale, a participat la luptele de lângă Bahmut și a fost comandantul fostului prizonier Evgheni Nujin, pe care mercenarii l-ar fi ucis cu un baros după ce s-a întors din captivitatea ucraineană.

La mijlocul lunii decembrie, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip în care un bărbat care s-a prezentat drept dezertor – Andrei Medvedev – vorbea despre cum sunt agresați membri ai grupării de alți mercenari. El a cerut atunci o anchetă a Serviciului Federal de Securitate (FSB).

”Mă tem pentru viața și sănătatea mea”, a spus acum Medvedev.

Informația conform căreia a cerut azil în Norvegia a fost confirmată și de avocatul său pentru presa locală, precum și de șeful Poliției din localitatea în care a fost reținut.

sursa

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Prințul Harry, detalii despre prima noapte petrecută cu Meghan Markle la hotel: „M-a tras înăuntru ca să nu ne vadă nimeni”
Articolul anterior
Fostul redactor de discursuri al lui Putin susține că liderul rus ,,își va numi succesorul în acest an, apoi se va retrage la palatul său cu bară de striptease de la Marea Neagră”
Articolul următor