Un copil cu dizabiltăți poate învăţa într-o şcoală din comunitate, iar ceilalți elevi învață zilnic de la el lecția prieteniei și a toleranței

Renat Mocanu, un adolescent de 16 ani din Drochia, este un luptător cu multe victorii la activ. Mersul zilnic la liceu, o rutină pentru majoritatea copiilor, este o adevărată performanţă pentru el. Diagnosticat cu o dizabilitate de auz, tânărul învaţă a vorbi, iar în paralel studiază cu pasiune matematica, română şi alte discipline şcolare.

separator
Până nu demult, Renat era într-o instituţie de învățământ special, cu componentă rezidenţială, iar mimica şi gesturile erau singurele forme de comunicare pe care le cunoştea. A ajuns acolo la vârsta de 9 ani, după ce părinţii lui au tot căutat, zadarnic, soluţii ca să îl integreze într-o şcoală din comunitate.

„Am acceptat cu mare greu să plece de acasă, dar ne gândeam că acolo va învăţa să vorbească şi vom putea comunica mai uşor cu el”, spune Lilia Mocanu, mama lui Renat. Aşteptările părinţilor au fost însă, înşelate.

În instituţia în care a ajuns băiatul, comunicarea verbală era înlocuită în totalitate de gesturi şi mimică. Mama lui afirmă că aparatele auditive, care ar fi trebuit să îi ajute pe copii să înveţe să vorbească, nu erau folosite niciodată. Astfel, Renat nu doar că nu şi-a dezvoltat vorbirea, ci a adoptat un stil de mimică şi gesturi care nu este conform cu limbajul internaţional. În consecinţă, acum el nu poate comunica nici măcar cu alte persoane cu probleme de auz.

Cât a stat în instituţie, mama îl vizita foarte des, iar la fiecare sfârşit de săptămână îl lua acasă. După şase ani de despărţiri continue, Renat a refuzat să se întoarcă la internat. Astfel că, în următoarele câteva luni a fost înscris în şcoala din satul Mândâc, raionul Drochia. Totodată, tânărul a început a frecventa de 2-3 ori pe săptămână Serviciul raional de asistenţă psihopedagogică Drochia, unde beneficia de asistenţa unui logoped. Mama spune că zilele în care venea la centru erau o sărbătoare pentru el, iar în scurt timp a început deja a articula primele cuvinte şi chiar propoziţii.Încurajaţi de succesele pe care le înregistra copilul, părinţii lui Renat au decis să se mute cu traiul în centrul raional, pentru a fi mai aproape de serviciile de reintegrare de care are nevoie copilul lor. Astfel, de la 1 septembrie curent, adolescentul a ajuns elev în clasa a VIII-a la una din cele mai mari instituţii de învăţământ din raion, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar în paralel continuă activităţile cu logopedulul Serviciului raional de asistență psihopedagogică.

Programul şcolar a fost adaptat la necesităţile copilului

La şcoală, Renat învaţă după un program educaţional individualizat, adaptat la necesităţile lui. De exemplu, la lecţia de Limba și literatura română, în timp ce colegii săi de clasă fac analiza complexă a unei opere literare, adolescentul rezolvă propria sarcină, care derivă din tema lecției, dar este simplificată.

Cadrul didactic de sprijin, Lilia Istrati, îi este alături la disciplina Matematică şi Limba și literatura română română, dar și în afara lor, îl încurajează şi îl ajută la teme. Despre succesele lui Renat vorbeşte şi Diana Doschinescu, logoped, Serviciul raional de asistență psihopedagogică Drochia.

„S-a produs o schimbare radicală. Când a venit la noi, el nu putea articula practic niciun cuvânt. Acum încearcă să vorbească şi îi reuşeşte destul de bine. Din jocurile de pe calculator a învăţat limba engleză, iar matematică e disciplina şcolară care îi place cel mai mult”, spune specialista.
Cadrele didactice au fost instruite pentru a asigura o integrare cu succes

Înainte de venirea lui Renat în liceu toate cadrele didactice au fost instruite de specialiştii de la Serviciul de asistență psihopedagogică, astfel ca fiecare profesor să poată contribui eficient la incluziunea lui şcolară, ne spune directorul instituţiei, Sergiu Vrabie. Fiecare profesor cunoaşte gesturile elementare prin care poate comunica cu adolescentul, iar atunci când acestea nu sunt suficiente scriu sarcinile sau întrebările pe foaie, iar Renat le citeşte şi îndeplineşte.

„Copii şi profesorii l-au primit foarte bine. Nu am avut probleme sau rezistenţă din partea altor părinţi care au copii în clasa în care învaţă Renat. El s-a integrat rapid, are mulţi prieteni, îi place fotbalul”, spune managerul şcolar.

De curând, Renat a obţinut prin donaţie un amplificator de sunete cu ajutorul căruia va comunica mult mai eficient cu colegii şi profesorii. Aparatul care îl va ajuta să înceapă a vorbi mult mai explicit, constă dintr-un microfon, pe care îl ţine în mână profesorul şi un amplificator care se află la Renat. Spre deosebire de aparatele auditive care dublează toate sunetele şi celui care îl poartă îi vine greu greu să le diferenţieze, sistemul diminuează celelalte sunete şi copilul aude mai mult vocea profesorului.

Prima probă a echipamentului s-a produs la lecţia de Limbă și literatură română. Tamara Sajin, profesoară, şi-a exprimat încrederea că de acum înainte lecţiile vor fi mult mai interesante pentru Renat:

„Va avea posibilitatea să înveţe limba română pe viu, va auzi cuvintele, o să-mi poată răspunde, va fi mult mai uşor”.
Ceilalți profesori din Drochia spun că venirea lui Renat în liceu este benefică nu doar pentru el, ci şi pentru restul elevilor din clasă. Datorită lui, aceştia invață zilnic lecția prieteniei și toleranței.

În afară de Renat în liceu mai învaţă alţi 12 copii cu dizabilităţi, dintre care cinci au dizabilităşi de auz. Și ceilalţi copii cu deficiențe de auz sunt pe deplin integraţi în colectivitate şi comunică liber cu profesorii şi elevii deoarece au fost obişnuiţi de mici să poarte aparatul auditiv şi au învăţat să vorbească.

Moldova a realizat progrese majore în domeniul educației inclusive în ultimii ani. În prezent, în instituțiile de învățământ general, există 971 centre de resurse pentru educația incluzivă și peste 989 cadre didactice de sprijin care asistă copiii și elevii cu cerințe educaționale speciale în procesul de incluziune. Ca rezultat al acestor eforturi, circa 10 mii de copii cu cerințe educaționale speciale învață în prezent în școlile generale, în timp ce numărul de copii cu dizabilități în școli auxiliare și speciale a scăzut considerabil.

Eforturile tuturor celor implicați în munca de incluziune a copiilor cu cerințe educaționale speciale în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova au fost discutate miercuri, 5 decembrie 2018, în cadrul Conferinței Naționale „Asigurarea dreptului la educație a copiilor cu dizabilități”.

Circul din Chișinău prinde o nouă viață. La ce etapă este reconstrucția

Clădirea Circului din Chișinău va prinde în curând o nouă viață. Foto-reporterul Elena Covalenco a suprins momentul când muncitorii montau noile geamuri, scrie realitatea.md

Amintim că în anul 2023 au început lucrările de conservare pentru clădirea Circului din Chișinău. Compania de construcții, selectată în urma licitației lansată de PNUD, a început lucrările de reparație a acoperișului.

Edificiul Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Totodată, PNUD a lansat competiția pentru selectarea companiei care va executa lucrările de înlocuire a fațadei vitrificate a Blocului A al Circului Chișinău.

Totodată menționăm că Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Acestea vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi. Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. Acest lucru ar putea fi realizat în viitor prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare.

Percheziții la Vulcănești: Polițiștii au ridicat mai multe arme și muniții

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI au efectuat  percheziții domiciliare în raionul Vulcănești la două persoane cu vârstele de 45 și 48 de ani, suspectate că ar deține ilegal arme, precum și alte obiecte folosite la acțiuni de braconaj în zona de sud a țării.

În urma acțiunilor întreprinse la domiciliile celor doi bărbați, polițiștii au depistat și ridicat o armă lungă cu țeava lisă de model necunoscut, o armă lungă cu țeava lisă de model TOZ BM calibrul 16×70 mm, o armă lungă cu țeavă lisă de model Fabarm XLR HP de calibrul 12×76 mm, o armă lungă cu țeava lisă de model CIFSAN CSP-555 calibrul 12×76 mm, o armă lungă pneumatică de model GAMO și cartușe de calibrul 12 mm, unele dintre ele fără acte de provenință și cu  încălcări la deținere  și păstrare.

Preliminar, munițiile erau adaptate și folosite de către suspecți pentru vânătoarea animalelor sălbatice, în lipsa autorizației corespunzătoare și în perioada interzisă.

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice, pentru stabilirea faptului dacă acestea au fost folosite și în comiterea altor infracțiuni.

Bunurile au fost ridicate, iar polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru  stabilirea  circumstanțelor  în care armele  au fost dobândite, inclusiv acțiuni procesuale de stabilire a scopului păstrării acestora și a altor persoane implicate.

Conform legislației în vigoare, persoanele vinovate riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de deținere sau port şi folosire a armei.

Doi bărbați din Căușeni, reținuți după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori moldoveni suma de 5.000 de euro

Polițiștii anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 de euro.

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de  urmărire penală a INI, de comun cu procurorii  PCCOCS,  anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 euro.

Mai mult, aceștia i-au amenințat cu moartea și cu un adaos de a câte 1.000 euro lunar pentru eventuale întârzieri. Iar ca să devină mai convingători, i-au vândut BMW-ul uneia din victime la o stație de dezmembrare a automobilelor, în contul datoriei inventate, după ce și l-au însușit fără știrea lor, din curtea unei rude unde era parcat.

Motivul șantajului ține de refuzul celor doi tineri muncitori din Căușeni cu vârste de 21 și 23 de ani, pe care bănuiții i-au invitat în Germania – în calitate de curieri pentru diverse mărfuri – să devină implicați în trafic de droguri. Mai exact, sosiți la Berlin, chiar în prima zi, cei doi tineri au observat că pachetul pe care li l-au adus spre transportare doi cetățeni ai Albaniei conține de fapt droguri de diferite tipuri.

Neplăcut surprinși, aceștia au părăsit la parcare mașina primită pentru curierat, cu marfa în ea, și-au luat pașapoartele din apartamentul în care au fost cazați și au revenit în Moldova. A urmat o avalanșă de amenințări din partea celor doi bănuiți, care însă au fost denunțați autorităților de tinerii invitați la muncă.

Drept reacție, odată cu revenirea în Moldova a bănuiților, la sfârșitul lui martie 2024, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliile acestora, sub conducerea procurorilor PCCOCS și cu sprijinul angajaților „Fulger.” De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, suporturi cu informații care prezintă interes cauzei penale, substanțe cu miros specific, asemănătoare  cu droguri, precum și un număr de înmatriculare a automobilului vândut, care aparținea unuia din tinerii invitați la muncă.

Prin urmare, cei doi bănuiți cu vârste de 23 și 31 de ani au fost reținuți, iar procurorii PCCOCS examinează probele în vederea solicitării aplicării arestului preventiv pentru 30 de zile. Menționăm, anterior unul din ei a fost în vizorul oamenilor legii pentru alte infracțiuni. Investigațiile în dosarul anunțat acum continuă, timp în care ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Stela Popa a primit cel mai prețios cadou de 8 Martie, de la fiul ei Dănuț
Articolul anterior
Cu drag de mama: Gabriel Nebunu, interpret de muzică populară
Articolul următor