Un cunoscut artist anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din SUA din 2024: ,,E simplu”

Cunoscutul rapper american Kanye West şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024 din Statele Unite, relatează dpa.

Cântăreţul Kanye West a afirmat că „lucrează la campanie” cu ajutorul comentatorului de extremă dreapta Milo Yiannopoulos, potrivit unei înregistrări video publicate duminică de site-ul X17.

„Mulţumesc, accept”, a afirmat Yiannopoulos în videoclip, întrebat dacă acesta este un anunţ oficial.

Kanye West, în vârstă de 45 de ani, câştigător al premiului Grammy, a candidat ca independent în alegerile prezidenţiale din 2020, când a primit aproximativ 70.000 de voturi în 12 state din SUA.

Rapperul s-a aflat în ultima perioadă în centrul unor intense controverse din cauza declaraţiilor sale antisemite repetate.

Turcia blochează în Marea Neagră navele cu petrol rusesc

Un blocaj s-a creat în ultimele zile pe o rută importantă de tranzacționare a petrolului. Dacă este lăsat nerezolvat, acesta ar putea afecta oferta globală și ar crește prețurile într-un moment fragil pentru piețele energetice, relatează CNN.

Turcia blochează în Marea Neagră navele cu petrol rusesc

Joi, 16 petroliere care navigau spre sud dinspre Marea Neagră așteptau să traverseze strâmtoarea Bosfor, în creștere cu 5 față de marți, potrivit unui raport al Tribeca Shipping Agency, cu sediul la Istanbul, transmite digi24.ro.

Alte nouă petroliere mai așteptau să traverseze spre sud din Marea Marmara prin strâmtoarea Dardanele. Blocajul pe căile navigabile controlate de Turcia, despre care oficialii turci spun că afectează în principal transporturile de țiței destinate Europei, a atras atenția oficialilor guvernamentali din Regatul Unit și SUA, care sunt acum în discuții cu Ankara pentru a rezolva impasul tot mai mare. 

Problema este legată de plafonul de preț impus de Occident pentru petrolului rusesc, care a intrat în vigoare luni. Plafonul ar trebui să limiteze veniturile Kremlinului, fără a spori stresul asupra economiei globale prin reducerea ofertei. 

Dar Turcia insistă ca navele să demonstreze că au o asigurare validă, în conformitate cu noile sancțiuni, înainte de a le permite să treacă prin strâmtorile care leagă Marea Neagră și Marea Mediterană. 

Deși acum nu provoacă nicio întrerupere a aprovizionării globale cu petrol și, prin urmare, a prețurilor, blocajul ar putea deveni o problemă dacă nu este rezolvat, a spus Jorge Leon, vicepreședinte pentru analiza pieței petroliere la Rystad Energy. 

„Acesta este o rută foarte populară pentru comerțul global și în special pentru țiței”, a declarat el pentru CNN Business. 

Țări precum Rusia, Kazahstan și Azerbaidjan folosesc strâmtorile turcești pentru a-și duce petrolul pe piețele petroliere mondiale. Blocajul din strâmtorile Turciei a apărut în urma impunerii în această săptămână a plafonului de preț pentru petrolul rusesc. 

Acesta împiedică proprietarii de nave care transportă petrol rusesc să acceseze asigurări și alte servicii de la furnizorii europeni, cu excepția cazului în care petrolul este vândut cu cel mult 60 de dolari pe baril. Autoritățile maritime turce sunt îngrijorate de riscul de accidente sau de scurgeri de petrol care implică nave neasigurate, așa că împiedică trecerea navelor prin apele turcești, cu excepția cazului în care acestea pot oferi garanții suplimentare că tranzitul lor este acoperit. 

Într-o notificare emisă luna trecută de guvernul Turciei, înainte de plafonarea prețului, directorul general maritim Ünal Baylan a spus că, având în vedere „consecințele catastrofale” pentru țară în cazul unui accident care ar implica un petrolier, „este absolut necesar să confirmăm într-un fel că asigurarea lor pentru protecție și despăgubire este încă valabilă și cuprinzătoare.” 

International Group of P&I Clubs, care oferă asigurări pentru 90% din mărfurile expediate pe mare, a declarat că se poate alinia politicii Turciei. 

Cerințele guvernului turc „depășesc cu mult informațiile generale care sunt conținute într-o scrisoare normală de confirmare a asigurării” și ar cere companiilor din grup să confirme acoperirea chiar și în cazul unei încălcări a sancțiunilor conform legislației UE, Regatul Unit și SUA, potrivit unui comunicat al organizației. 

Oficialii turci spun că această poziție este „inacceptabilă” și au reiterat joi cererile de scrisori din partea asigurătorilor. 

„Majoritatea petrolierelor care așteaptă să treacă strâmtoarea sunt nave UE, iar cea mai mare parte a petrolului este destinată porturilor UE”, a declarat autoritatea maritimă turcă într-un comunicat. 

„Este greu de înțeles de ce companiile de asigurări din UE refuză să furnizeze această scrisoare pentru navele care aparțin UE, care transportă țiței către UE, atunci când sancțiunile în cauză au fost stabilite de UE”, se adaugă în comunicat. 

Oficialii occidentali, îngrijorați în mod clar de eventualele perturbări ale aprovizionării cu petrol, spun că sunt în discuții cu guvernul Turciei pentru a rezolva situația. Secretarul adjunct al Trezoreriei al SUA, Wally Adeyemo, i-a spus ministrului adjunct de externe al Turciei, Sedat Onal, că plafonul de preț se aplică numai petrolului rusesc și „nu necesită controale suplimentare asupra navelor” care trec prin apele turcești. 

„Ambii oficiali și-au evidențiat interesul comun de a menține piețele globale de energie bine aprovizionate prin crearea unui regim simplu de conformitate care să permită petrolului să tranziteze strâmtorile Turciei”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. 

„Regatul Unit, SUA și UE lucrează îndeaproape cu guvernul turc și industria de transport maritim și de asigurări pentru a clarifica implementarea plafonului pentru prețul petrolului și a ajunge la o rezoluție”, potrivit unui comunicat al Trezoreriei Marii Britanii. 

„Nu există niciun motiv pentru ca navelor să li se interzică accesul în strâmtoarea Bosfor din motive de mediu sau de sănătate și siguranță”, a adăugat comunicatul. În ciuda numărului mare de petroliere, timpul mediu de așteptare pentru a traversa strâmtoarea Bosfor este încă mult sub nivelul de anul trecut, potrivit lui Leon de la Rystad Energy. 

„Având în vedere reacția oficialilor din Marea Britanie și SUA, bănuiala mea este că acest lucru va fi rezolvat foarte curând”, a spus el.

Uniți împotriva corupției pentru integritate și securitate! De Ziua Internațională Anticorupție, angajații SPIA au oferit participanților la traficul transfrontalier buclete informative despre combaterea fenomenului corupției

Ziua Internațională Anticorupție, celebrată anual, la nivel mondial, la data de 9 decembrie a fost inițiată prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției” și stabilită ca “Ziua Internațională Anticorupție” începând cu anul 2006, prin Rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Corupția erodează societatea și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitatea, făcând sistemele publice disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare. Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate.

În vederea combaterii eficiente a fenomenului corupției, resursele Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI acționează pentru identificarea și investigarea faptelor circumscrise corupției, inclusiv prin activarea mecanismelor de cooperare interinstituționale și internaționale.  Angajamentul și progresele SPIA al MAI au fost recunoscute constant de către organizațiile europene şi internaţionale devenind membru în cadrul Organizației Partenerilor Europeni Împotriva Corupției (European Partners against Corruption and the European Anti-Corruption Contact Points Network EPAC/EACN) care va crea noi posibilități în scopul realizării dezideratului nostru comun – prevenirea și combaterea fenomenului corupției și asigurarea climatului de integritate, atât pentru angajații instituțiilor noastre, cât și pentru cetățeni.

În perioada 05-09 decembrie, angajații SPIA (Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Asociația Obștească „Uniunea Conducătorilor Auto” și Automobil Club Moldova au desfășurat o serie de activități de sensibilizare și educație anticorupție, informând participanții la traficul rutier și conducătorii auto despre răspunderea ce o poartă în cazul implicării în actele de corupție și conexe corupției.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție au continuat la 09 decembrie în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. Astfel, echipele comune de funcționari ai SPIA, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și structurile analogice – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al României și Direcția Generală Anticorupție (DGA) a MAI al României, și studenți din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, au distribuit cetățenilor materiale informative însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui comportament integru în relația cu funcționarii MAI, inclusiv încurajarea denunțării actelor de corupție la linia telefonică specializată anticorupție, cu numărul scurt „1520”.

Acțiunile desfășurate în contextul săptămânii anticorupție vizează promovarea, în rândul angajaților MAI și a cetățenilor, a unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de corupție, prin aplicarea unor mecanisme de prevenire şi combatere a acestui flagel.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, balon şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „Neumann D.G.A. SPIA VOLUNTAR VOLUN TAR”
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi drum
Nu este disponibilă nicio descriere.
Nu este disponibilă nicio descriere.

SPIA al MAI reafirmă cu acest prilej, preocuparea prioritară privind consolidarea instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, pentru că doar o structură eficientă este capabilă de o  intervenție promptă și fermă în combaterea fenomenului corupției, intervenție  de natură să asigure funcționarii publici cu statut special de capacitatea ministerului de a le asigura protecția.

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI rămâne ferm angajată  în efortul de dezvoltare a capacităților profesionale în domeniul combaterii corupției  și suntem convinși că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene de integritate și toleranță zero față de corupție.

Putin: „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

The West prepares for Putin's next moves as Ukraine war enters a new phase

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli
Articolul anterior
Hârtia igienică, un nou instrument pentru prevenirea suicidului în rândul tinerilor, în Japonia
Articolul următor