Un doctor din România emigrat în Franța, primit ca un salvator de localnici

Alexandru Mihailov, un medic român în vârstă de 52 de ani care a fost primit în anul 2017 ca un adevărat salvator la sosirea sa în comuna franceză Saint-Aignan-sur-Roe (departamentul Mayenne), a povestit într-un interviu acordat pentru publicația actu.fr despre succesul integrării sale în comunitatea localității din regiunea Pays de la Loire, unde profesează și în prezent, scrie stiriromania.ro.

Primirea entuziastă de care s-a bucurat atunci medicul român a însemnat dovada evidentă a ușurării resimțite de populația locală, după ce comuna rămăsese fără medic.

„Țin minte și acum. Am fost emoționat în fața unui astfel de bun venit, cu toți oamenii în fața primăriei. Am fost foarte bine primit”, a declarat doctorul Mihailov.

Inițial, acestuia i-a fost dificil, deoarece şi-a lăsat soţia şi copiii în România pentru a profesa în Franţa într-o localitate din mediul rural cu numai 900 de locuitori, după douăzeci de ani de profesie într-un oraş românesc cu 4.500 de locuitori.

Cu toate acestea, el a mărturisit că nu regretă nimic: „Mă simt bine aici, în ciuda unui început complicat”, a explicat medicul român.

Deși a luat lecții de limba franceză intensificate, a fost mai greu la început, pentru că localniciii vorbeau foarte repede sau în dialectul rural al regiunii.

Cea mai dificilă parte i s-a părut doctorului român momentele când a acordat consultații în pandemie, deoarece nu putea observa expresiile faciale ale pacientului respectiv.

„De aceea, perioada Covid, cu mască, mi-a creat probleme. Dar an reușit să ne înțelegem unii pe alții de fiecare dată până la urmă”, a precizat el.

De asemenea, medicul român a recunoscut că uneori zilele i se păreau epuizante din cauza barierei lingvistice, ceea ce a necesitat un efort suplimentar de concentrare din partea lui. „M-am îndoit la un moment dat”, a mărturisit el.

O altă nemulțumire a doctorului Mihailov se referă la faptul că baza lui de pacienți nu este încă atât de extinsă la ora actuală, pe cât și-ar dori. „Localnicii găsiseră un alt medic înainte să ajung eu. Am în jur de 700 de pacienți și 20 de programări pe zi, ceea ce nu este mult”, a precizat medicul român.

Diferențele dintre pacienții francezi și cei români

În ceea ce privește pacienții săi din Franța, doctorul Mihailov consideră că există unele diferențe față de foștii săi pacienți din România.

„Francezii se confesează mai ușor cu privire la grijile lor și asta mă bucură. Este un semn de încredere. Mulți au fost toleranți cu mine în privința limbii”, a mai explicat el.

Cât despre calitatea activității sale, medicul român a subliniat: „Feedback-ul pe care îl am este bun. Muncesc, în orice caz, cât pot de bine”.

Iar primarul localității Saint-Aignan-sur-Roe, Loic Pene, a confirmat: „Este apreciat. Este foarte important și pentru o anumită rețea economică din spate, cu farmacia și Ehpad în special”. (Ehpad este denumirea dată în Franța unităților de cazare pentru persoanele vârstnice dependente).

Vizavi de exercitarea profesiei sale, doctorul Mihailov a precizat că nu există diferențe mari, deoarece medicamentele sunt aproape aceleași și puncte de detaliu diferite sunt doar la nivelul lanțului de îngrijire.

Cât despre relațiile sale cu colegii francezi, medicul român a spus: „Mă simt ca un egal. Fac parte din grupul de medici de la departamentul de sănătate care se întrunește o dată pe lună. Relația mea este grozavă cu ei”.

Un sprijin real pentru alți medici români

De asemenea, doctorul Mihailov a fost un sprijin valoros și pentru alți medici români sosiți în Franța.

„Eu am fost primul, dar alți doi s-au mutat la Pertre (departamentul Ille-et-Vilaine) după aceea. Îi sfătuiesc, mai ales la nivel administrativ, pentru că uneori nu e ușor, ca peste tot de altfel”.

După un an de la sosirea sa, soția și cei doi copii i s-au alăturat.

„Avem prieteni și ne-am creat legături. Soția mea a fost asistentă medicală în România. A trebuit să întrerupă, cu regret, pentru că diploma ei nu este recunoscută în Franța. Prin urmare, ea lucrează acum ca îngrijitoare.

„Copiii mei sunt foarte bine integrați. Fiul meu, după ce a fost școlit în Saint-Aignan, este într-un colegiu în Craon (Mayenne) și fiica mea este un student în orașul Rennes (Bretania). Vorbesc foarte bine franceza”.

Doctorul Mihailov locuiește împreună cu familia sa în Craon și recent și-a asumat o nouă provocare: să-și continue activitatea în Saint-Aignan-sur-Roe, dar și în Loiron, o altă localitate din departamentul Mayenne cu un număr mai mare de locuitori.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Armata Națională a recepționat un lot de blindate Piranha din partea Germaniei
Articolul anterior
Povestea uluitoare a unei femei care a avut grijă 9 ani de soțul său imobilizat în scaun cu rotile, iar într-o zi l-a găsit acasă în picioare
Articolul următor